Sahil ve gölde temizlik

5 Haziran Dünya Çevre Günü, bazı etkinlikler ve mesajlarla kutlandı.

GÜNCEL 7.06.2022 17:01:58 0
Sahil ve gölde temizlik

Antakya-İskenderun/SES

 Birleşmiş Milletlere üye 113 ülkenin katılımı ile 1972 yılında Stockholm´de yapılan ilk uluslararası İnsan ve Çevre Konferansının düzenlenme tarihi olan 5 Haziran, Dünya Çevre Günü olarak kutlanıyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğü, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile Antakya Çevre Koruma Derneği, Antakya´da Atatürk anıtına çelenk sundu.
Dünya nüfusundaki artış, hızlı sanayileşme, kentleşme, dengesiz nüfus artışı ve hava, toprak, su vb. doğal kaynakların israf edilmesi gibi faktörlere bağlı olarak oluşan çevre sorununun, insanlığın geleceğini ve canlıların sağlıklı bir çevrede yaşama imkânını tehdit ettiğini ifade eden Hatay Valisi Sayın Rahmi Doğan, mesajında şunlara yer verdi: 'Tek yaşam alanımız olan dünyamızı yaşanır kılmak ve gelecek nesillere yaşamlarını en temiz ve sağlıklı bir şekilde sürdürebilmelerine imkan sağlayacak nitelikte bırakabilmek için çevre üzerinde olumsuz etkilere neden olan etkenleri asgariye indirmek ve doğal dokunun bozulmasını önleyecek tedbirleri almak devlet ve birey olarak hepimizin ortak sorumluluğudur. İnsan ve doğa arasında tabii dengeyi korumak ve doğa tahribatını en aza indirmek amacıyla yenilenebilir ve sürdürülebilir enerjiye yönelerek doğal kaynaklara zarar vermeden, teknolojiyi ilerleterek ve kaynakları bilinçli bir şekilde tüketerek gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir ortam bırakmaya gayret göstermeliyiz.'
AKP Hatay Çevre Şehircilik ve Kültür İşleri Başkanı Bilgehan Aksoy da, ülkemizin ağaçlandırma konusunda Avrupa´da birinci, Dünyada dördüncü sırada yer alındığını ifade etti. 1-7 Haziran tarihlerinin Cumhurbaşkanının imzasıyla “Türkiye Çevre Haftası” olarak ilan edildiğini anlatan Aksoy, 'Bu sayede yalnız bir gün değil bir hafta boyunca tüm Türkiye´de çeşitli etkinliklerle çevrenin önemini anlatarak, bu alanda yapılan çalışmaları paylaşarak hedeflerimizi ortaya koyuyoruz. Şehirlerin süregelen pek çok çevresel sorununa acil çözümler üretirken, bir yandan da orta ve uzun vadeli hedeflerimizi hayata geçirmenin gayreti içerisinde olduk. AK Parti belediyeciliği ile tanışan şehirlerimizde; çöp, çamur, çukur, bataklığa dönmüş su kaynakları, hava kirliliğinden nefes alınamayan şehir manzaraları artık tarihe karışmıştır. Şehirler artık sıfır atık, sıfır atık mavi, geleceğe nefesi, Millet Bahçeleri´, mavi bayraklı plajları, yenilenebilir ve temiz enerjiyi konuşmakta; bu kulvarlarda adeta birbirleriyle yarışmaktadır. Geçtiğimiz 20 yılda çevreyi korumak ve yaşatmak, iklim değişikliğiyle mücadele etmek adına ´sessiz devrim´ olarak tanımladığımız sayısız hizmeti ve eseri millete kazandırdık. İklim değişikliğiyle mücadelede yenilenebilir enerjide yüzde 54 kurulu güç seviyesine ulaştık, Avrupa´da 5. sıraya yükseldik. 20 yılda 2 milyon hektarın üzerinde bir artışla en çok ağaçlandırma yapan ülkeler sıralamasında Avrupa´da birinci dünyada dördüncü sıraya yerleştik. Orman varlığının yanı sıra kentsel yeşil alan varlığımızı arttırmak adına, 81 ilde 81 milyon metrekare Millet Bahçesi hedefi ile şehirlerin en merkezi noktalarında 127 adet Millet Bahçesi´ni vatandaşların hizmetine sunduk. Korunan alanları yüzde 9,6´dan yüzde 11,9´a çıkardık' dedi. Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Bizim için çevreci olmak; elektrikli aracımız TOGG´u üretmek, Türkiye´nin iddiasını dünyaya duyurmak, atıkların çöpe atılamayacak kadar kıymetli olduğunu bilip Sıfır Atık Projesi´ni hayata geçirmektir. Atık su arıtma tesislerini yurdun dört bir tarafında yaygınlaştırmak, Edirne´den Hakkâri´ye kadar kesintisiz bisiklet yolu hedefini ortaya koymaktır. Ülkeyi Yeşil Kalkınma Devrimi ile birlikte 2053 yılında Net Sıfır Emisyon hedefine ulaştırmak için çalışmaktır. '

Kaplumbağa yumurtlama alanında temizlik
HBB ekipleri, Kırıkhan´daki Gölbaşı Gölünde dip ve çevre temizliği gerçekleştirdi. HBB İtfaiyesi Su Altı ve Su Üstü Arama Kurtarma ekiplerinin yaptığı dip temizliğine İskenderun Teknik Üniversitesi Su Altı Teknolojileri Bölümü öğrencileri de destek verdi. Gölden plastik, metal, cam gibi eşyalar çıkarıldığı açıklandı. Hatay Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Samandağ´da deniz kaplumbağalarının yuvalama alanlarını da temizledi. Temizliğe Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği ile Daphne Yought Derneği üyeleri de katıldı. Hatay Büyükşehir Belediyesi de, Dünya Çevre Haftası kapsamında Arsuz´da sahil temizliği yaptı. Sahil şeridinde bulunan cam, metal ve plastik atıkları toplayan HBB ve Arsuz Belediyesi ekiplerine vatandaşlar da eşlik etti.

Bisikletle kent turu
Dünya Çevre Günü kapsamında Antakya´da bisiklet severler pedal çevirdi ve bisikletin bir ulaşım aracı olarak değerlendirilmesini istedi. Bisikletlerle Antakya turu atan katılımcılar, bisiklet kullanımının hem insan hem de çevre sağlığına iyi geldiği mesajını vermeye çalıştı.


Anahtar Kelimeler: 5 Haziran Dünya Çevre Günü

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04