Şahin´den ‘çocuk evliliklerine hazırlık´ uyarısı

CHP Hatay Milletvekili Av. Suzan Şahin, çocuk ve gelin, çocuk ve evlilik kelimelerinin yan yana gelmesinin bile kabul edilemeyeceğini, buna ilişkin düzenlemeye yeniden karşı koyacaklarını belirtti, destek istedi.

GÜNCEL 17.02.2020 12:05:45 0
Şahin´den ‘çocuk evliliklerine hazırlık´ uyarısı

Sadet Berkyürek/İskenderun

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av. Suzan Şahin, geçmiş yıllarda oluşan tepkiler üzerine çekilen ve çocuk evliliklerinin önünü açacak af ile ilgili düzenlemenin yeniden TBMM´nin gündemine getirilmek istendiğini söyledi. Şahin, “Bir gece yarısı bu gelen kanunu geri çekmişlerdi. Şimdi aynı yasayı dolanarak getirmek istiyorlar” dedi.
CHP İskenderun İlçe Kadın Kolları Kongresinde yaptığı konuşmada Milletvekili Suzan Şahin, çocuk ve gelin, çocuk ve evlilik kelimelerinin yan yana gelmesinin bile kabul edilemeyeceğini, buna ilişkin düzenlemeye yeniden karşı koyacaklarını belirtti. Şahin, “Önümüzdeki günlerde önümüze bir yasa geliyor. Hani 3-5 yıl önce Meclis´e protesto için gitmiştik. ‘Cinsel istismar, çocuğa dokunmayın, çocuk istismarı suçtur´ diye eylem yapmıştık. Bir gece yarısı bu gelen kanunu geri çekmişlerdi. Şimdi aynı yasayı dolanarak getirmek istiyorlar. Çocuk evlilik ya da çocuk gelinlerin kocalarına af getirmek… Afla çocuk evliliklerinin önünü açmaya çalışıyorlar. Önümüze ilerleyen günlerde gelecek. Biz, mecliste ciddi biçimde direnç göstereceğiz ama sizin de bilmeniz ve bu direnci sahada göstermeniz gerekli” dedi.

Yasaya göre 15 yaşın altındaki evliliklerin cinsel istismar kapsamına girdiğini, çocuğa taviz, tecavüz formunda değerlendirildiğini hatırlatan Suzan Şahin, meclise getirmek istedikleri düzenlemeyle bunun değiştirilmek istendiğini kaydederek, “15 yaşın altı kim- 14, 13, belki 11 yaş… çocuk ve evlilik, çocuk ve gelin. Bu iki kelimenin yanyana gelmesi bile korkunç. Bunlar yanyana gelebilir mi? Şirinleştirerek meclisin önüne getirip çocuk evliliklerinin önünü açmak istiyorlar. Direnç göstermenizi rica ediyorum, bütün çocuklarımız, kendi geleceğimiz için” diye konuştu.
Siyasi partiler yasasının değiştirilmesi, cinsiyet kotasının yasada yer alması için mücadelesini sürdürdüğünü, buna ilişkin önce Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) üyelerine, sonra mecliste grubu bulunan tüm siyasi partilerin kadın milletvekillerinin imzasına açacaklarını da söyleyen Şahin, şunları ifade etti: “Bunu başarınsak herşeyi başarmış olacağız. Yarı nüfusa sahibiz, eşit temsil edilmemiz gerekir. Kadın ve erkeklerin fermuar sistemiyle siyasi partiler yasasına eşit temsil için gerekli mücadeleyi vereceğime buradan size söz veriyorum.”
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, kadınların da destek vermesi gereken iki konu bulunduğunu belirtti. Meclis ortamının ‘çok bunaltan, geren ve yoran´ bir duruma geldiğini, bunda ortadan kalkan parlamenter sistemin yerini alan ‘bir otoriter lider´in sorumluluğuna işaret eden Şahin, “Otoriter liderin akşam hatırına gelip sabah kanunlaştırmak istediği konular her gün önümüze geliyor. Gelen yasaların bir çoğunun bir adım sonrası düşünülmeden o günü kurtarmaya ya da o gün 3-5 kişiye faydalı olması adıyla düşünülen, getirilen kanunlar... Ülkenin içinde bulunduğu durumu hepimiz biliyoruz. Ekonomik kriz yanında ülkemizin insanları mutsuz, umutsuz bir toplum haline getirildi. Demokrasi yok, adalet yok, hukukun üstünlüğü yok. Kayyumları biliyoruz mesala. Seçim öncesinde çıkıp diyorki; ‘bak, buraya falanı seçerseniz kayyum atarım´ diyor. Hakikaten öyle de yapıyor. Millet olarak da hiçbirimizin sesi çıkmıyor. Bu hukuksuzlukların, adaletsizliklerin, demokrasi yoksunluğununun, liyakatsızlığın ülkemizde yol olacağı korkusuyla ciddi mücadele veriyoruz. Sadece 130-140 milletvekilinin muhalefeti, mücadelesiye ülkedeki bu sorunları ortadan kaldıramayız. Hepimiz birlik olmak zorundayız. “ diye konuştu.

 


Anahtar Kelimeler: suzan şahin

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88