Samandağ´da İpek Baharı Festivali

Samandağ Belediyesi ve Samandağ Kadın Dayanışma Derneği işbirliğiyle düzenlenen 2. Ulusal İpek Baharı Festivali yapıldı.

GÜNCEL 7.05.2018 09:59:06 0
Samandağ´da İpek Baharı Festivali

Samandağ/SES

Deniz sitesi yakınlarında bando eşliğindeki kortej yürüyüşü ile başlayan festivale, Hatay Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Samandağ Kaymakamı Murat Kütük, Defne Belediye Başkanı Dr.İbrahim Yaman, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Samandağ Emniyet Müdürü Mustafa Ateş, Samandağ Vergi Dairesi Müdürü Ferhat Hacıümmetoğlu, SGK Müdürü Gülay Ateş, CHP Hatay İl Başkanı Halil İbrahim Özgün, Genel İş Hatay Şube Başkanı Yusuf Berkyürek, moda tasarımcısı Barbaros Şansal, Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir ile kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile muhtarlar ve akademisyenler de katıldı.

Hızır Park Alanındaki 2. Ulusal İpek Baharı Festivalin açılış kurdelesi törenle kesilirken, kkatılımcılar, adınların emeğinin beğeniye sunulduğu ipek standları gezdi. Oyuncu Atılay Uluışık´ın sunumunu yaptığı açılışta konuşan Samandağ Belediye Başkanı Nehir, 'İpek Baharı Samandağ için bir festival olmanın ötesinde bir bayram geleneğidir. İpek Baharı, emeğin, alınterinin ve sanatkârlığın bayramıdır, kardeşlik ve dayanışmanın bayramıdır, Dostluğa, kardeşliğe, sevgiye güç katması dileğiyle bayramınız kutlu olsun. Bu topraklar insanlık tarihi boyunca medeniyetlere rehberlik etmiş, tarihin akışına tanıklık etmiştir. Türkiye topraklarındaki en eski yerleşim birimlerinden biri olan Samandağ tarihte bir liman kenti olarak kurulmuştur. Akdeniz´den Mezopotamya´ya ve Anadolu´ya uzanan bu liman kenti geniş bir coğrafi alan için önemli bir bağlantı noktası olarak önemini korumuştur. Bu uzun tarihin izleri, hala o günlerin ihtişamını yansıtacak düzeyde günümüze ulaşmıştır. Samandağ´ın sınırları içinde Hitit, Asur, Babil, Pers, Makedon ve Roma gibi pek çok medeniyetin ayak izleri vardır. Hz. Musa´dan günümüze tevhid inancının önemli bir durağı ve önemli bir buluşma noktası olmuştur. Kadim medeniyet mirasından günümüze pek çok eser ve pek çok değer kalmıştır. Bu değerlerden biri de misafirperverliktir. İpek Baharı gibi misafirperverlik de sahip olduğumuz manevi mirasın önemli bir unsurudur. İnşallah sizlerle bu değerlerimizi yaşama imkânı buluruz' dedi.
İpek Köyü projesinin kadim bir geleneği yaşatmanın ötesinde, kırsalda kadın emeğinin değerlendirilmesi açısından da önemli bir adım olduğunu da anlatan Nehir, şunları söyledi: 'İpeği önemli ve değerli kılan pek çok husus arasında kadın emeğini özellikle vurgulamak isterim. İpeğe anlam katan da yine kadındır. Zarafetin, inceliğin, güzelliğin, estetiğin olduğu yerde kadın vardır, kadın bakış açısı vardır ve kadın emeği vardır. Sınırsız emekleriyle hayata değer katan, anlam katan, güzellik ve incelik katan tüm kadınlara selam olsun. Bahar da, ipek de ancak kadınla anlamlı, kadınla güzel. Yerel yönetimlerin kırsal kalkınmada üstlenmesi gereken role örnek teşkil edecek bir adım attık. Tüm paydaşlarla ortak görev ve sorumluluk anlayışıyla İpek Köyü Projesini başlattık. İpek Baharı Festivali, elde edilen bu başarının tüm dostlarımızla birlikte bayram havasında kutlanmasını ifade eder. Kadim bir geleneği günümüzün kavramlarıyla, günümüzün imkânlarıyla yeniden yaşamak istiyoruz. Ancak kabul etmek gerekir ki yüzyılları bulan bir geleneği yeniden inşa ediyoruz.'
Hatay Vali Yardımcısı Çakıroğlu ise, 'Dünyada kıymetli koleksiyonlar vardır. Bu koleksiyonlar tün insanlığın ortak değeri olması hasebiyle sergilere dökülür ve oralarda teşhir edilir. Bu memleket ban göre koleksiyondur. Samandağ´da bu koleksiyonun nadide parçalarından bir tanesidir. Bu nadide parçanın kıymetini bilmenizi ve ona cani yürekten sahip çıkmanızı istiyoruz, bekliyoruz. İpek bizim kültürümüzde çok kıymetli, çok değerlidir. Samandağ´da Hatay için değerlidir. Sizler de ülke için, bizim için çok değerlisiniz' dedi.
Defne Belediye Başkanı İYaman da, 'pek böcekçiliği her şeyden önce emeği birebir görebileceğimiz, emeğin ve üretimin çok canlı ve doğal şekilde izlenebileceği bir süreçtir. Her kadının evini bir odasında dahi yapabileceği bir uğraşıdır. Biz bu işin yaygınlaşmasını istiyoruz. 40-50 yıl önce ailelerin temel geçim kaynağı olan bir meslekti. Bu mesleği canlandırmak istiyoruz' diye konuşurken, Arsuz Belediye Başkan Culha ise şunları söyledi: 'İpek böcekçiliği çok ciddi bir emek ister. Kadın odaklı bir çalışmadır. Bu işin emekçileri kadınlardır. Samandağ ipeği tüm Türkiye´de bilinir ver çok kalitelidir. Defne ve Samandağ Belediyelerinin öyle bir çalışma içinde olmaları kıymetlidir. Arsuz´da böyle bir uğraşı vardı. Zaman içinde maalesef unutuldu.'
Ulusal İpek Baharı Festivalinde rock müzik sanatçısı Ulaş Bayır ve Nihat Mugil sahne alırken, Mugil konserinde İzmir Marşını da seslendirdi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19