Samandağ´da tepkiler dinmedi

Samandağ´da önceki gün dur ihtarına uymadığı için araca açılan ateşle yaralanarak hayatını kaybeden 24 yaşındaki Güven Oğurol, dün kalabalık bir katılımla gerçekleşen cenaze töreniyle toprağa verildi.

HATAY 15.03.2018 10:29:09 0
Samandağ´da tepkiler dinmedi

Cenaze töreninde kepenklerin kapatıldığı Samandağ´da Oğurol´un ölümüyle ilgili tartışmalar ise devam ediyor.

EHDAV Başkanı Ali Yeral, olayı ‘çirkin, tehlikeli ve provakatif olarak nitelendirirken CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, konuyu TBMM gündemine taşıdı, olayın aydınlatılmasını talep etti. Hatay Barosu da yasalaşan 'İç Güvenlik Paketi' ile polisin kullandığı yetkileri genişleten düzenlemeye dikkat çekti.
Hatay Valiliği de olayla ilgili soruşturmanın başlatıldığını, vurulan Oğurol´un 19 suçtan arandığını bildirdi. Samandağ´da Güven Oğurel´in, vurulması ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmesine başlayan tepkiler dün de sürdü.

Valilik: Soruşturma başlatıldı

Samandağ´da 12 Mart 2018 Pazartesi günü saat 22.00 sıralarında Samandağ´da dur ihtarına uymadığı için ateş açılan ve Güven Oğurol´un hayatını kaybettiği olayla ilgili Hatay Valiliği açıklama yaptı. Olayın ‘şüpheli aracın halkımızın güvenliğini tehdit edebilecek bir olayda kullanılma ihtimalini ortadan kaldırmak maksadıyla kanuni yetki çerçevesinde´ geliştiği bilgisine yer verilen Valilik açıklamasında, araçta uyuşturucu ve uyuşturucu kullanımında kullanılan malzeme bulunduğunu bildirildi. Valilik, adli ve idari soruşturma başlatıldığını duyurdu.
Valilik Açıklaması şöyle: “Atatürk Mahallesi Filiz Sokak üzerinde bulunan uygulama noktasında görev yapan güvenlik birimlerince yaklaşan bir araca dur ihtarında bulunulmuştur. Araç sürücüsünün dur ikazına uymayarak aracı, görevli personelin üzerine sürerek kaçmaya başlaması sonrasında ekipte görevli personel tarafından aracı durdurmak ve şüpheliyi yakalamak amacıyla önce havaya, daha sonra aracın lastiklerine doğru iki el ateş açılmak zorunda kalınmıştır. Olay neticesinde; içerisinde bir kişi bulunan, aracı kullanan ve hakkında uyuşturucu madde ticareti yapmak suçundan 3 ayrı yakalama kararı bulunan G.O. isimli şahıs yaralanmıştır. Olay yerine çağırılan ambulans ile hastaneye sevk edilen şahıs, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir. Araç içerisinde yapılan aramada; satışa hazır paketlenmiş uyuşturucu madde, uyuşturucu alımında kullanılan şırınga ve iğneler ile bir adet kurusıkı tabanca bulunmuştur. Şahsın mevcut durumunu bildiği için yakalanmamak amacıyla kaçmaya çalıştığı değerlendirilmektedir. Ayrıca şüpheli şahıs ile ilgili yapılan araştırmada; değişik suçlardan toplam 19 adet suç kaydının olduğu, uyuşturucu ve hırsızlık suçlarından yakalama emri bulunduğu, ayrıca asker kaçağı olduğu anlaşılmıştır. Konunun şüpheye mahal bırakılmayacak şekilde ortaya çıkarılması amacıyla adli ve idari soruşturma başlatılmıştır.”

EHDAV; Çok çirkin, tehlikeli ve provokatif bir olay..

Kısa adı EHDAV olan Ehlibeyt Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Ali Yeral ise, Samandağ´da önceki gün dur ihtarına uymadığı için araca açılan ateşle yaralanan, akabinde hastahanede hayatını kaybeden Güven Oğurol´un vefatını büyük üzüntü ile haber aldığını, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile duyurdu. Olayı kınayan Yeral, tepkilerin demokratik olmasını istediklerini belirtti.
EHDAV Başkanı Ali Yeral duyurusunda şu ifadelere yer verdi;
'Böyle menfur bir olayın, Samandağ gibi bir yerde ve polis eliyle gerçekleşmesini biz son derece çirkin, tehlikeli ve provokatif bir eylem olarak görmekteyiz. Nitekim hiçbir şey ve hiçbir saçma gerekçe malını, canını ve namusunu korumakla yükümlü olduğunuz gencecik bir vatandaşınızı, pat dye silahla vurup öldürmenizi gerektirmez!. Bu milli birlik ve beraberliğimize de, toplumsal barışımıza da hizmet etmez, Bilakis büyük zarar Verir. O kişi suçlu şüphelisi bile olsa, onu uyarı ateşiyle tutuklayıp Adalete teslim edersiniz, cadde ortasında onu infaz edemezsiniz. Böyle bir yetkiyi de size hiç kimse ve hiç bir KHK veremez! Kaldı ki, hiç bir zaman Samandağ gibi bir yerden ve mazlum camiamızdan terörist de, vatan haini de çıkmamıştır.'
Ali Yeral ayrıca, halkın tepkisinin demokratik ölçüler içinde olması gerektiğine vurgu yapan şu ifadelere yer verdi; 'Halkımızı çok dikkatli, uyanık, basiretli, temkinli olmaya ve gösterecekleri tepkinin demokratik olmasını istiyoruz!..

Baro: Olayın takipçisi olacağız

Hatay BarosuBaşkanı Av. Ekrem Dönmez, Güven Oğurol´in ölümüyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada ‘yaşam hakkı´na dikkat çekerken, olayın faili olarak gözaltına alınan emniyet görevlilerinin adli kontrol ile serbest bırakılmalarının rutin uygulamaların dışında olduğunu belirtti.
Güven Oğurol olayıyla İç Güvenlik Paketi ile verilen yetkilere işaret eden Dönmez, uygulamada keyfiyet ve yurttaşın değersizleştiren yetki kullanımını da eleştirdiği açıklamasında, olayın takipçisi olacaklarını kaydetti.
Dönmez, açıklamasında şunları ifade etti: “Ne yazık ki; yasalaşan 'İç Güvenlik Paketi' ile polisin kullandığı yetkileri genişleten düzenlemenin Güven Oğurol gibi yurttaşlarımızın bu gibi bilinçli iletişim kazalarını çoğaltacağı; 'İç Güvenlik Paketi' ile polis ve jandarmaya verilen yetkilerin toplumsal huzuru bozacağı, hukuka olan inancı yitirecek şekilde orantısız ve denetimsiz bir biçimde arttırıldığı, yargının devre dışı kalacağı, polis devleti olgusunu meşrulaştırdığı, Yargı yetkisinin polise, idareye, yürütmeye verildiği, hak ve özgürlüklerin kazanımı için insanlık tarihinin yaşadığı tüm acıların hiçe sayıldığı tehlikesine dikkat çekmiştik. Ülke olarak yaşadığımız olağan dışı gergin bir ortamda, Samandağ İlçemizde yaşanan öldürme olayı ile toplumda doğan bir infial hali mevcutken ve Güven Oğurol´un yaşamını yitirdiği olayın içeriği ve sebebi ile ilgili kamuoyuna yetkili ağızlar tarafından bir açıklama yapılmamışken; Güven Oğurol´un yaşamını yitirmesine yol açan polis memurlarının daha 24 geçmeden, tutuklamaya sevkleri dahi gerekli görülmeden, adli kontrol ile serbest bırakılmaları vatandaşlarımızın kaygısını arttırmıştır. Yargı alanı failin kim olduğu ile mağdurun kim olduğu ile ilgilenmez. Adaletin şeklen dahi sağlanması beklenir ve yürütmenin emrinde yargı görüntüsü de vermemek gerekir. Ne yazık ki izlendiği ve gözlendiği kadar, her devlet kurumunda ve her yetkiyi kullananda bir keyfiyet ve yurttaşın değersizleştiği bir hal almış başını gitmiştir. Eğer bu da bir iletişim kazası olarak adlandırılmış ise, bu gibi iletişim kazalarını da takip edeceğiz” dedi.

Topal ‘şüphe´yi sordu

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Hatay´ın Samandağ İlçesi´nde ‘dur´ ihtarına uymadığı iddia edilen 24 yaşındaki Güven Oğurol´un polis tarafından vurularak öldürülmesi olayını TBMM gündemine taşıdı.
Başbakan Binali Yıldırm´a yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, CHP´li Topal, “Dur ihtarına uymadığı iddia edilen Güven Oğurol, hangi şüpheyle vurulmuştur” diye sordu.
Başbakana soruşturma açılıp açılmadığını da soran CHP´li Topal´ın önergesi şöyle:
“Hatay´ın Samandağ İlçesi´nde polisin ‘dur´ ihtarına uymadığı gerekçesiyle 24 yaşındaki Güven Oğurol, açılan ateş sonucu hayatını kaybetmiştir. ´Dur´ ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurulduğu iddia edilen Güven Oğurol´a ateş açılması talimatını kim vermiştir? ´Dur´ ihtarına uymadığı iddia edilen Güven Oğurol hangi şüpheyle vurulmuştur? Güven Oğurol´un hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan olayla ilgili bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmış ise soruşturmanın akıbeti nedir? Olayla ilgili sorumluluğu olan kişi ya da kişiler hakkında yapılan işlemler var mıdır? Varsa bunları kamuoyu ile paylaşır mısınız? Polisin, sadece ‘dur´ ihtarına uymadığı gerekçesiyle birini vurması ya da öldürmesi gerekli midir? 2002- 2018 tarihleri arasında Türkiye genelinde sadece ‘dur´ ihtarına uymadığı gerekçesiyle kaç vatandaşımız polis tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetmiştir? Bu olaylarla ilgili açılan soruşturmalar sonucu olaya karışan kaç güvenlik görevlisi hakkında ne tür işlemler yapılmıştır?”


Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

Proje üreten derneklere destek sözü

"Hizmetler vatandaşın ayağına götürülecek"

"Rekor oyla" destek istedi

Konteyner kentte seçim çalışması

Hak sahipliğinde 1 günlük başvuru süresi

Pirireis sakinleriyle iftarda buluşan CHP: Seçimi kazanacağız

Öntürk: Önceliğimiz konut ihtiyacının karşılanması

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00