Samandağ’da ‘enkaz’ süreci tartışıldı

Dökülen molozlar Samandağ’da enkaz kaldırma, taşıma ve depolama süreçlerinde yaşanan ve etkileri uzun zamana yayılacak halk sağlığı, çevre kirliliği ve yaşam alanlarının tahribine yönelik sorunlar tartışmaya açıldı.

HATAY 10.04.2023 11:16:00 0
Samandağ’da ‘enkaz’ süreci tartışıldı

Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Kocabaş, Metalurji Yüksek Mühendisi Prog. Dr. Cemalettin Küçük, Gıda Müdendisi Bülent Şık, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Engin Çörüşlü, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Başkanı, Çevre Mühendisi Ali Çiftçi, Hatay Barosu Çevre ve Kent Kons. Başkanı Av. Ecevit Alkan, Cafer Firan, Mehmet Karakuş ve Levent Büyükbozkırlı’nın gerçekleştirdiği bilgilendirmede bölgede enkaz kaldırma, taşıma ve depolama süreçlerinde yaşanan ve etkileri uzun zamana yayılacak halk sağlığı, çevre kirliliği ve yaşam alanlarının tahribine yönelik sorunlar ele alındı. 

Toplantının ardından molozların döküldüğü alana yürüyüş gerçekleştirilirken alandaki basın açıklamasını Hatay Ekoloji Platformu üyesi Dr. Demet Parlar okudu. 

Parlar, kaldırılan enkaz ile birlikte bu yıkımlara, başta kanserojen asbest tozu olmak üzere zehirli enkaz tozlarının ve toksik kimyasalların yol açacağı sağlık sorunlarının eklendiğine dikkat çekti. Parlar, “Enkazlar tüm uyarılara rağmen deprem bölgelerinde inanılmaz bir hızla kaldırılmaktadır. İnşaat rantının önünü açmak için gösterilen bu aceleciliğin yaratacağı büyük tehlikeler göz ardı edilmektedir. Oysa deprem bölgesinin acil ihtiyaçları gıda teminidir. Nitelikli geçici barınmadır, halk sağlığı hizmetleridir. Tarım alanlarına, meyve bahçelerine, yol kenarlarına, çadır kentlerin yerleşim yerlerinin bulunduğu alanların hemen yanına, su havzalarına, vadilere dökülen enkazlar hem halk sağlığını tehdit etmekte hem de doğal miras alanlarını zehirlemektedir. Bu süreç bölgede yaşayan tüm canlıların sağlığını olumsuz etkileyecektir. Havanın, yer altı ve yerüstü sularının, toprağın ve besinlerin zehirlenmesine yol açan tüm bu işlemler, “Hafriyat ve Yıkıntı Atıkları Yönetmeliği ile Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Yönetmeliği” yok sayılarak yapılmaktadır. Emek, meslek, ekoloji örgütlerinin, bilim insanlarının ve yerel halkın bu konuyla ilgili uyarıları ve talepleri de dikkate alınmamaktadır” dedi.
 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19