Sanayinin ‘tehlikeli atık’ları Arsuz’da dönüştürülecek

Sanayinin ‘tehlikeli atıkları’nın Arsuz’da kurulması planlanan tesiste işlenerek geri dönüşüm hedefleniyor.

EKONOMI 5.01.2023 12:04:00 0
Sanayinin ‘tehlikeli atık’ları Arsuz’da dönüştürülecek

İskenderun/SES

Arsuz’da yılda 18 bin ton tehlikeli atığın depolanması ve dönüştürülmesi planlanıyor. Arsuz’un Karaağaç bölgesinde kurulması planlanan tesiste ‘tehlikeli’ statüsünde sanayi atıkları depolanarak dönüştürülecek. 

Önce Nardüzü mahallesine kurulması için girişim başlatılan, ardından Cumhuriyet mahallesine kaydırılan ‘teklikeli atık dönüşüm tesisi’ için süreç başladı. Araz Metal Madencilik Turizm San. Ve Tic. Ltd. şirketi tarafından 5,3 dönümlük alan üzerinde yıllık 75 bin ton kapasiteli tehlikesiz atık geri kazanım faaliyeti de yürütülen alanda planlanan ek tesiste Çevre etki Değerlendirmesi ÇED olumlu raporu verilmesi durumunda yıllık 18 bin ton tehlikeli atık kabul edilmesi planlanıyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yapılan başvuruya göre tehlikeli atıkların geri kazanılması işleminde günde 2 metreküp solventli endüstriyel atıksu oluşması bekleniyor. 

Proje ile planlanan tehlikeli atık geri kazanım ünitesi ile birlikte tesiste idari bina, laboratuvar, yemekhane, atık kabul birimi, atık geçici depolama alanı, atık kabul birimi, tehlikesiz atık geri kazanım ünitesi, ambalaj stok alanı, yardımcı hammadde stok alanı, ürün stok alanı, trafo, tehlikesiz atık stok alanı, tehlikeli atık stok alanı yeralacak. Aynı alanda halen tehlikesiz atık geri kazanım faaliyeti sürdürülüyor.

Kaç kişi istihdam edilecek?

Proje dosyasında ‘uygun arıtma, depolama, taşıma ve bertaraf yapılmadığı zaman insanların ölümüne, yaralanmasına ve hastalıklara ya da çevrenin zarar görmesine’ neden olabileceği belirtilen katı, sıvı ve gaz halindeki tehlikeli atıklar, Arsuz’da planlanan tesiste toplanarak dönüştürülecek. ‘Çevreye kirletici etkisi yüksek düzeyde olan işletmeler’ kapsamında yer alacak, tamamen kapalı alanlar haricindeki alanların etrafı, tesis güvenliğini sağlayacak ve personel harici kişilerin izinsiz girmesini önleyecek şekilde yapı malzemesi ile kalıcı olacak şekilde çevrilecek tesiste, 15 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.

Radyasyon ölçümü ve personeli bulundurulacak

Tesiste, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu TENMAK’tan teknik uygunluğuna ilişkin onay alınmış, kullanıma hazır radyasyon ölçüm cihazı ile cihazın kullanımına yönelik ilgili kurumdan eğitim sertifikası onaylı personel bulunduğu da ifade edilirken, kamera kayıt bilgilerinin ise 30 gün saklanması öngörülüyor. 

Geçici depolama alanında tehlikeli atıkların 6 aydan fazla, tehlikesiz atıkların 1 yıldan fazla bekletilmeyeceği, atıkların birbiri ile reaksiyona girmeyecek şekilde biriktirilmesi için gerekli tedbirler alınacağı de taahhüt ediliyor. 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19