'Şarbon bakterisi 100 yıl canlı kalabilir'

Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB), Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ve Hatay Kent Konseyi işbirliği ile halk sağlığını ctehdit eden şarbon hastalığı ile ilgili konferans düzenlendi.

GÜNCEL 22.10.2018 11:41:03 0

Antakya/SES

Antakya´daki HBB Meclis Salonu´nda düzenlenen konferansa Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Maden, Hatay Kent Konseyi Başkanı Nevide Kimyon, HBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mehmet Bozkurt da katıldı. Konferansın konuşmacıları ise Mustafa Kemal Üniversitesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Ortopedi ve Tramvatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aydıner Kalacı, MKÜ Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Elmalı, Halk Sağlığı bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tacettin İnandı oldu.

'Et tüketerek ve hayvanla temasla bulaşır'
Prof. Dr. Kalacı´nın moderatörlüğünü yaptığı konferansta konuşan Prof. Dr. Elmalı, şarbon hastalığının en çok koyun, keçi ve sığır gibi hayvanlarda göründüğünü anımsattı. Mezbahalarda kesilmeyen etlerin kesinlikle tüketilmemesi konusunda yöre halkını uyaran Prof. Dr. Elmalı, “Bu mikrobik hastalığın etkeni bacillus anthracis isimli bakteridir ve dezenfektanlara karşı oldukça dirençlidir. Bu bakteri toprakta, merada ve sularda 50-60 hatta 100 yıl canlı kalabilir. Sadece hayvana temas ya da etini tüketmek ile bulaşır, insandan insana bulaşmaz. Şarbon hastalığı taşıyan hayvanların mutlaka yakılarak ve üzerine kireç dökülerek imha edilmesi gerekir' dedi.

18. yüzyılda ortaya çıkan hastalık
Şarbon hastalığının ilk olarak 18. yüzyılda ortaya çıktığını anlatan Prof. Dr. İnandı ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Hayati öneme sahip olan şarbon mikrobu, mide, bağırsak ve akciğerlerinde tutunabiliyor. Deri şarbonu, sindirim sistemi şarbonu, solunum sistemi (akciğer) şarbonu olarak çeşitli türleri var. Hastalıklı hayvanın etinin yenmesi ya da teması ile bulaşan bu hastalığın tedavisi aşı ve antibiyotik ile mümkündür. En çok veteriner hekimler, kasaplar, hayvancılıkla uğraşanlar, mezbaha ve laboratuvar çalışanlarına bulaşır. Bu tehlikeli hastalık en etkili biyolojik silahlardan biridir.'
HBB´den yapılan yazılı açıklamaya göre, konferansın açılışında konuşan Kimyon, şarbon hastalığının ne olduğu, nasıl bulaştığı ve hastalığa karşı alınabilecek önlemler ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla konferansı düzenlediklerini ifade etti.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57