Sarıkamış şehitlerine saygı yürüyüşü

107 yıl önce Sarıkamış´taki Allah-u Ekber Dağında donarak şehit olan 90 bin askeri anmak için düzenlenen 'Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü', Belen Belediyesinin ev sahipliğinde yapıldı.

GÜNCEL 12.01.2022 10:15:38 0
Sarıkamış şehitlerine saygı yürüyüşü

 

İskenderun/SES
 Yürüyüşe, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile yurttaşlar da katıldı.
Belen Kaymakamlığı, Belen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü, Türk Kızılay ve İskenderun Belediyesinin katkısıyla gerçekleşen anma yürüyüşüne, Belen Kaymakamı Hayrettin Baskın, Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da katıldı. Saygı yürüyüşü sonrası tören alanındaki etkinlikte, program, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı ile Kuran-ı Kerim okundu ve dua edildi; şiir dinletisi, kahramanlık türküleri söylendi, fidan dikimi de yapıldı. Belen Belediye Başkanı Gül, 'Sarıkamış Harekâtı 22 Aralık 1914´te 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti ve Rus Hanedanlığı arasında Sarıkamış´da gerçekleşmiş ve Türk tarihinin sonuçları açısından en dramatik olaylarından biridir.
Ağır kış şartlarıyla mücadele eden askerlerimize giysi, erzak ve mühimmat götürmek için İstanbul´dan yola çıkan 3 gemimiz Karadeniz´de Rus donanması tarafından batırılmıştır. Tüm bu olumsuzluklara rağmen askerlerimiz her zaman olduğu gibi cesaret ve kararlılığıyla üzerine düşeni yapmış ve sorumluluğunu yerine getirmiştir' değerlendirmesini yaptı. Askerlerin, 107 yıl önce Sarıkamış´ta, dondurucu soğuğa rağmen yazlık elbiseyle ve çarıksız savaşmak zorunda olduğunu ifade eden Gül, 'Yürüdükçe terliyorlardı. Terler sırtlarında donuyor, ölüme bir adım daha yaklaşıyorlardı. Önce ayaklarda bir sızı duyuluyor, sızının ardından bir hissizlik başlıyordu. Bu parmakların donduğunu gösteriyordu. Sonra donma bileklere çıkıyor ve aniden yere düşüyorlardı. Asker açlığın, yorgunluğun etkisiyle uyuşuyor ve bir kenara kıvrılıp uykuya geçiyordu. Uyku ölümün kapısıydı. Önce bütün vücudu beyaz bir yorgan gibi kristal bir buz tabakası kaplıyor, ardından bütün beden kaskatı kesiliyordu. Ölüm tatlı bir uykunun ardından böyle geliyordu. Canını tereddüt etmeden kendinden sonraki nesil için feda etmek ne yüce bir fedakârlıktır. İşte bu sebepledir ki; Sarıkamış aslında bir yenilgi olmayıp, kendini vatana kurban etmenin bir destanıdır. Bu destanı nesilden nesile aktarmak ise bizlere düşmüştür. Bizler her yıl düzenlenmekte olduğumuz Sarıkamış Şehitlerini Anma´ programlarıyla şehitlerin varisleri olduğumuzu dosta düşmana, bir kez daha gösteriyoruz. Onların yolu, yolumuzdur. Ecdadımız, 107 yıl evvel Allahu Ekber dağlarında 90 bin meşale yakmış, onların nuru hayatımızı aydınlatmaya devam etmektedir' dedi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22