Sarıseki´de ilk yerleşimi anlattı

İskenderun´a bağlı bir mahalleye dönüştürülen, toprakları giderek sanayi arsası ihtiyacına yönelik yapılaşan Sarıseki´nin eski Belediye Başkanı M. Şıhlı Gökçe, Sarıseki´nin tarihini anlattı, yerleşimin kaldırılacağı iddiala

1.07.2017 09:22:23 0
Sarıseki´de ilk yerleşimi anlattı

Ayna İskenderun Kültür ve Sanat Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge derneklerinin geleneksel Çarşamba Sohbetleri´nin bayram öncesi konuşmacısı olan M. Şıhlı Gökçe, Bozdoğan Türkmenleri´nin Sarıseki ve Değirmendere´ye yerleşimlerinin öyküsünü de paylaştı.

Yerleşim ile ilgili bilgilerin Bizans dönemine kadar takip edilebildiği bölgeye Türkmenlerin gelişi, yerleşimi, komşu yerleşimlerle ilişkileri ve ritüellerini de aktardığı sohbette Gökçe, Türkmenlerin yerleşiminin 1800´lü yıllara dayandığını kaydetti.

Başkanlık dönemi ve öncesiyle birlikte bölgedeki sanayileşmenin 1954 yılında Gübre Fabrikaları ile başladığını, ancak ilk sanayi tesisine asit tesisleri eklendikten sonra çevre sorunu yaşandığını kaydeden Gökçe, ancak 1974´te kurulan asit tesislerinin 1980´de faaliyetini durdurduğunu hatırlattı. Depolama alanı olarak ayrılan fikaya yakın alanda yerleşim için kurumlarla yürüttüğü ikna süreçlerini paylaşan Şıhlı Gökçe, İskenderun OSB´nin kuruluş sürecini değerlendirdi. Belediye başkanlığı görevine başladığı 1989´da Ekinciler ve Noksel´in dışında tesis olmadığını hatırlatan Gökçe, ancak bölgenin sanayi alanı olarak ilan edilerek parselasyonun gerçekleştiğini ifade etti.

OSB´de kurulacak termik santrallere 5 kez muhalefet şerhiyle karşı çıktığını da sözlerine ekleyen Gökçe, Sarıseki´nin kaldırılma iddialarıyla ilgili ise şöyle konuştu: “O tarihte de böyle dedikodular vardı, kalktı kalkacak diye ama kaldıracak, kamulaştıracak olan bir kurum yok ortada. Şimdiki duruma gelecek olursak, geçenlerde Vali burayı kaldıracağız dedi diye dedikodular yayıldı ama Vali bunu yalanladı. Buradaki olay, bir yerin ne amaçla kullanılacağını plan belirler. Orası hala yerleşim alanı. Planı değiştirirlerse bunu yapabilirler şu an öyle bir şey yok. Ama ne oluyor, insanlar gelmiş bir tanesi büyükçe bir arsa almış depo yapmış, öbürü başka bir yerden almış. Onların etrafında kamyonlardı, tırlardı derken fiili durum oluşuyor. Bu fiili durumdan rahatsız olanlar arada bir iki tane devi olan varsa fazlaca da para verirsen onu da aradan çıkarıyorlar ve orada fiili durumlar gelişmeye başladı. özellikle E5 kenarı ve bataklığa yakın olan kısımlarda parça parça alarak milleti tedirgin etme durumu var. Ayrıca asit fabrikasını yıkıp yerine kömür deposu yapacaklar.”

/resimler/2017-7/1/1123134006876.jpg

 


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23