Şartlı bağışlı arsaya ´anlaşmalı devir´

İskenderun´da kurulan üniversite, kurulduğu günden beri kentte küçülmeyi sürdürüyor. Üniversitenin İskenderun´da sahip olduğu arsanın önemli bölümü başka kurumlara verildi.

GÜNCEL 5.01.2021 18:13:59 0
Şartlı bağışlı arsaya ´anlaşmalı devir´

Ve üniversite arazisi üzerine geçmişte adliye ve lojman yapılırken, cami, stat yapımı için arsa verilirken, 23.615 metrekarelik bir arsa da bedesiz olarak İskenderun Belediyesine verildi. İskenderun Teknik Üniversitesinde görev yapan 2 rektör, görevleri sırasında üniversite alanını küçültme, mülklerini azaltma çalışması yaptı. Son olarak İSTE Rektörlüğü ile İskenderun Belediyesi arasında imzalanan ikili anlaşma ile Hatay´ın büyükşehir statüsüne geçmesi sürecinde, belde belediyelerinin kapanması üzerine belde belediyelerinin mal paylaşımınında eğitim amacıyla üniversiteye verilen 23.615 metrekarelik arsa ve üzerindeki tesis, bedelsiz olarak belediyeye devredildi.

İskenderun/SES
İskenderun Teknik Üniversitesi yönetimi, 7 yıl önce eğitim amacıyla kullanılmak üzere şartlı bağışla verilen arsa ve üzerindeki tesisi, önceki yönetimin satmaya yönelik kararı üzerine, arsa ve tesisi belediyeye bedelsiz verdi. 26 dönümlük arsa ve tesis, belde belediyelerinin kapanarak, ilçe belediyeleri ile birleşmesi sırasında oluşturulan tasfiye kurulu tarafından üniversiteye verilmişti. Söz konusu 23.615 metrekarelik arsa, üniversite ve belediye arasında yapılan anlaşma ile belediyeye bedesiz olarak devredildi, ancak konuya ilişkin bazı sorular yanıtsız kaldı. İSTE´nin belediyeye bedelsiz olarak devrettiği 23,6 dönüm üzerine kurulu tesis, geçtiğimiz yıllarda Turizm Meslek Yüksekokulu olarak da hizmet vermişti. İskenderun´da kamu yönetimi, İskenderun Belediye Meclisi, kent konseyi ile siyasi parti ve demokratik kitle kuruluşlarının bu olay karşısındaki tavrının nasıl olacağını önümüzdeki günlerde görülecek.

İSTE, arazisini azaltmayı sürdürüyor; 23,6 dönüm bedelsiz devredildi
Arsanın devrine ilişkin İskenderun Belediyesinden yapılan açıklamada şunlara yer verildi: 'Mülkiyeti belediyemize ait olan; Tapunun 256 ada, 1 parsel numarasında kayıtlı arsa vasıflı gayrimenkul, 20.02.2014 tarihinde, 5018 sayılı yasanın 45. maddesinin 3. fıkrası gereğince, ´yalnızca eğitim kurumu olarak kamu hizmetinde kullanılabilir aksi halde geri alınacaktır´ şerhi ile İskenderun Teknik Üniversitesine (İSTE) devrolunmuştur. Üniversitenin önceki yönetim kurulu tarafından konu arsa satılmak istenmekle birlikte belediyemizin yukarıda belirtilen şerhi nedeniyle satış gerçekleştirilememiştir. Bundan dolayıdır ki, İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı tarafından üniversitemiz yönetimi ile yapılan görüşmeler ve varılan mutabakat neticesinde arsanın üzerine eğitim amaçlı tesis yapılmaması ve eğitim amaçlı kullanım gerçekleşmemesi durumu da göz önünde bulundurularak İskenderun Belediyemiz envanterine devri gerçekleştirilmiştir. İskenderun´un önemli değerlerinden olan İSTE Teknik üniversitesine olan desteğimiz her koşulda azami ölçüde devam edecektir. İskenderun´a eğer her konunun takipçisi olacağız.'

Hangi sorular cevap bekliyor?
Açıklamada, üniversite yönetiminin, şartlı bağışı yapıldığını bilinen bir tesisin satılmasına ilişkin kararın neden alındığı yer almadı. Tesisin satılmamasına rağmen, belediyeye niye devredildiği, tasfiye kurulunun aldığı kararın iki kurum arasında varılan anlaşma ile iptal edilmesinin mümkün olup olmadığı soruları da yanıt bulmadı. Tasfiye kurulunun aldığı kararlara itiraz eden ve talebi kabul edilmeyen Hatay Büyükşehir Belediyesi, bazı paylaşımların konusunu yargıya taşımıştı.
İskenderun´da 23 dönümün üzerindeki bir arsa ve üzerindeki tesise ilişkin üniversite ile belediye arasında yapılan anlaşma üzerine, 'İSTE´nin eski yönetimi, üniversitenin eğitimde kullanması şartıyla bağışlanan arazi ve tesisin satışına neden karar verdi? Üniversite yönetimi bu araziyi kime satmak istedi? Yeni yönetim aynı araziyi belediyeye niye bedelsiz devretti? İSTE, sahip olduğu bir mülkü belediyeye devrederek ne kazanmış olacak? İki kurumun yaptığı anlaşma, belde belediyelerin kapanması sırasında mülklerinin devrini paylaştıran tasfiye kurulunun kararının üzerinde olabilir mi? Üniversite, sahip olduğu bir arsa ve tesisi neden belediyeye bedelsiz olarak devretti? Eğitim şartıyla verlen bir arazi ve üzerindeki tesisin, bağışlanması (bedelsiz olarak bir başka kuruma verilmesi) mümkün mü? Türkiye´de, İskenderun dışında arazilerini farklı kurumlara dağıtarak küçülen, başka bir üniversite yönetimi var mı? İskenderun Belediyesi, bedelsiz aldığı arsayı borçları nedeniyle maliyeye devredebilir mi ya da sanayi bölgesi yakınındaki bu arsayı kişi ve kuruluşlara satabilir mi?' gibi yöneltilecek birçok soru yanıt bekliyor.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57