Savaş: Bürokratlar lütfen siyaset yapmasın

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 6 Şubat Depremi’nin ardından kette bazı kurumların çok plansız hareket ettiğini, bunun kente zarar verebileceğini söyledi.

HATAY 9.09.2023 06:41:00 0
Savaş: Bürokratlar lütfen siyaset yapmasın

“Bu gidişle şehrin toparlanması 10 yıl sürer. Bilim, akıl ve vizyon birleşirse bu şehir çok mükemmel olur’’ diyen Savaş, Atatürk caddesinde atılan temellerle ilgili,  3500 konutluk alanın alüvyon toprak ve riskli alan üzerinde olduğunu savundu.

Yavaş ve planlı hareket edilmesinin kentin yararına olacağına işaret eden Başkan Savaş, ‘’Hızlı davranılırsa Hatay’ı sıkıntıya sokmuş oluruz. Ayıca hayal kırıklığı ile bu şehirde yaşamaya devam ederiz” değerlendirmesinde bulundu.

İktidarın ve temsilcilerinin siyaset değil hizmet odaklı olmaları gerektiğini vurgulayan Başkan Savaş böylesine bir afet durumunda yetkinin AFAD’ta olduğunu ve her yardımın direkt AFAD’a gittiğini, hiçbir belediyeye yardım gelmediğini söyledi.

Savaş şunları kaydetti:

“Bazı bürokratlar şanki AFAD’ın görevi değilmiş de bize lütuf yapıyormuş gibi konuşuyor. Kusura bakmasınlar onların harcadığı para da Türk Milleti'nin parası. Bizim harcadığımız para da Türk Milletinin parası. İnsanımız vergi veriyor vergiyle AFAD’a düşen paydan AFAD hizmet etmek zorunda. Ben bana gelen vergiyle milletin parasıyla hizmet etmek zorundayım. İlçe belediyelerimiz öyle. Kimse cebinden çıkarıp parayla memlekete hizmet etmiyor. Ne bürokratı ne siyasetçisi. Sadece bunu siyasiler konuşmuyor. Kırıkhan milletvekilini anlıyorum ama bürokratlar da konuşuyor. Onlardan ricamız bu depremzedeleri daha fazla üzmesinler. Geldikleri yerde hizmet yapsınlar sorunları çözsünler. Bürokratın görevi o. Bürokratın görevi siyaset yapmak değil. Bizim ricamız bu. Ben bu şehrin belediye başkanı olarak onlardan rica ediyorum. Lütfen bürokratlar siyaset yapmasın. Onlar buraya hizmet için gelmişler.’’

Konteyner ve çadır kentlere kendilerinin de büyük destek verdiklerini hatırlatan Savaş, ‘’Dışarıdan gelen belediyeler de destek verdi. Devletin iktidarıyla muhalefetiyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının vermiş olduğu vergiyle hizmet yapılıyor. Lütfen kimse siyaset yapmasın ben de yapmıyorum. Ben depremden önce de doğruları söylüyordum şimdi de doğruları söylüyorum” dedi.

“ESNAFIMIZA MÜSAMAHA GÖSTERMEMİZ GEREKİYOR”

Deprem sonrası kentin bazı yerlerinde işgaliye şeklinde iş yerleri açıldığını hatırlatan Başkan Savaş, bunların bir kısmının da Antakya Otogarı çevresinde olduğunu belirtti.

İlk etapta buraların açılmasına Koordinasyon Valileri tarafından izin verildiğini hatırlatan Savaş, AKP Milletvekili Adem Yeşildal’ı işaret ederek, ‘’Bir milletvekili burası işgal edilmiş, burası büyükşehirin sorumluluğunda, esnafın buradan kaldırılması lazım demiş. HBB olarak bu iş yerlerini biz kaldırırız ama Valilik izin vermiş’’ dedi.

Savaş, ‘’Biz belli konularda esnafımızı kalkındırmak için müsamaha gösteriyoruz. Çünkü biraz daha saygılı ve siyasetüstü davranmamız gereken günler içindeyiz. Esnaf belediye meskenlerini işgal ediyor şeklinde yapılan eleştirilere rağmen esnafımızı ezdirmeme kararlılığımızı sürdüreceğiz. Bazı şeyleri tolere etmeliyiz ki şehrimize geri dönüşler devam etsin. Hatay’da insanlarımızı kutuplaştırmak yerine Hatay’ı ve halkını birlikte ayağa kaldırmaya çalışmalıyız” diye konuştu.

‘’YIKIM YAPAN FİRMALARIN ÇOK DAHA SIKI DENETLENMESİ LAZIM’’

Yıkım çalışmalarının başladığından bu yana hem sosyal medyada hem de basında çok fazla şikayetler olduğunu belirten Savaş, yerinde ayrıştırmanın Hatay’ın altyapısına çok ciddi hasar verdiğini söyledi.

Savaş, “Yıkım ekipleri bir apartmanın demirinden kazandıklarının en az 100 kat bizim altyapı maliyetimiz var. Sadece bizim içme suyumuza değil doğalgaz, elektrik ve kanalizasyon gibi birçok yapıya çok ciddi zarar veriyorlar. Altyapıların maliyeti çok yüksek. Çalışma yaptıklarında patlattıkları boruların üstünde asfaltı geri koyuyorlar. Bu sorumluluk tamamen bürokratlarda. Kim ihaleye veriyorsa veya hangi şartları koyuyorsa koysun. Sayın Valimiz ile görüştüğümüzde yerinde ayrıştırma olmayacağını söyledi. Denetimlerimiz sıkılaşarak devam ediyor ama altyapımız şimdiden mahvoldu. İhaleler şartlarla koyulmalı ve cezai işlem uygulanmalı. Demir alacaklar diye altyapımızı mahvetmeye hakları yok. Belediyenin kestiği cezalar Kabahatler Kanununa göre olabiliyor, o da cüzi bir rakam hâlbuki Çevre İl Müdürlüğü çok daha yüksek cezalar kesebilir, caydırıcı olabilir’’ diye konuştu.

“DEPREM SONRASI 98 BİN ALT YAPI ARIZASI ONARDIK”

Deprem öncesi ve sonrasında Hatay Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu altyapı hizmetleri hakkında da rakamlar vererek bilgi veren Savaş, “İl genelinde depremden bu yana 98 bin 840 adet altyapı arızası onardık. Bu çalışmalarımızı depremde en fazla yıkımın olduğu yerlerde gerçekleştirdik. Yeni yapılarda 7 bin 459 yeni altyapı bağlantısı yaptık. Bu çalışmalarımızın büyük kısmı çadırkent ve konteynerkentlerde yapıldı. 126 bin 231 metre içme suyu inşaa ettik. 44 bin 899 metre atık su hattı inşa ettik. 2 bin 672 adet elektrik arızası yaptık. Yeni su kuyuları açtık. 20 bin yeni trafo çalışması yapıldı” açıklamalarında bulundu.

“AFET BÖLGELERİNDE AFAD VE KIZILAY BAŞTA OLMAK ÜZERE 8 BAKANLIK SORUMLU”

Deprem bölgelerinde en çok yıkımın Hatay’da olduğunu belirterek AFAD ve ilgili bakanlıkların şehre desteklerinde yetersiz olduklarını ifade eden Savaş, “Normal şartlarda altyapı büyükşehire ait ama burada çok ciddi yıkım yaşayan bir şehir var. Hükümetin resmi gazetede yayınladığı bir plan var. Afet durumunda bölgelerde AFAD ve Kızılay başta olmak üzere 8 bakanlık sorumludur. Bölgenin inşasından ekonomik ihtiyaçlarının giderilmesine kadar. Biz kendi kafamıza göre iş yapamayız. Şehrimizdeki bütün resmi kurumlar depremzede” dedi.
 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19