Savaş: Kayıp sayımız 22 bin civarında

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş; “Hala enkaz altından çıkartılmasını beklediğimiz insanlarımız var”

HATAY 23.02.2023 19:04:00 0
Savaş: Kayıp sayımız 22 bin civarında

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Lütfü Savaş, düzenlenen koordinasyon toplantısında yaşanan 3 depremle yıkıma uğrayan kentin yeniden ayağa kalkmasının yol haritasını ele aldı.

Belediye başkanları, milletvekilleri, belediye bürokratlarının katıldığı koordinasyon toplantısı İBB’nin Antakya’da 35 dönüm arazi üzerine konumlandırılan Afet Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleştirildi. İmamoğlu, depremzedelerin birinci sıra sorununun çadır olduğuna dikkat çekti.  Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da bugün sahada olması gerekenlerin önemli bir kısmının depremde kayıplar yaşadığını, Hatay'ın resmi kurumları, belediyeleri, diğer kurum ve kuruluşlarınının ancak yüzde 10’unun sahaya çıkabildiğini, kurumsal eşgüdüm ve dayanışma ruhuyla sıkıntılara müdahale edildiğini belirtti.

“SÜRECİ YÖNETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

İlk haftalar boyunca, ekiplerinin yoğun bir lojistik seferberliğini ve özellikle de çok geniş bir yardım seferberliğini İstanbul'dan yürüttüklerini aktaran ekrem İmamoğlu, İlk 1 aylık süreç için barınma hizmetleri, kent temizliği, beslenme desteği, kış şartlarıyla mücadele, ilk yardım faaliyetleri, su ve kanalizasyon hizmetleri, doğal gaz hizmetleri, altyapı ve etüt işlerine odaklandıklarını vurguladı. Bu işleri hızlı ve etkili biçimde yapabilmek, işin gerekli iş birliğini organize etmek üzere bir yönetim modeli de geliştirdiklerini, CHP’li 11 büyükşehir belediyesi arasında dayanışmayla, bir Koordinasyon Komisyon Kurulu oluşturduklarını da aktadan İmamoğlu, şu an  itibariyle bölgedeki en önemli ihtiyacın çadır olduğunu vurguladı. Geçici barınma sorunlarına karşın bilimsel ve katılımcı planlamayla adım atılmasının şartına dikkat çekti. İmamoğlu, Bbu dönemi bir ‘inşaat yapmak, yapı yapmak’ diye tanımladığımız anda, aslında hataları yapmaya başlamış oluruz. Ve her şeyi rant gibi bir malzeme biçimine dönüştürürsek de gerçekten insanı insan olmaktan, devleti devlet olmaktan uzaklaştırırız. Ülkemizi bu hastalıktan kurtarmak zorundayız. Bir kırılma anı yaşıyoruz. Kaderimizin, ortak aklın, iş birliğinin, uzmanlığın değerini bilerek iyi örülmesi şarttır. Aksi takdirde, bugün yaşadığımız acıları nesilden nesile yeniden yaşamaya devam ederiz. Ne bu topraklar bunu hak ediyor ne de insanlarımız bunu hak ediyor. Geleceğimizi, bilimsel ve katılımcı planlamayla, birlikte yönetim anlayışıyla, bilimsel bir organizasyon modeliyle kurmak zorundayız” diye konuştu.

“HALA ENKAZDAN ÇIKARILMAYAN İNSANLARIMIZ VAR”

Başta İBB olmak üzere, deprem felaketinde yanlarında olan bütün kurum, kuruluş ve kişilere teşekkürlerini sunan Savaş da konuşmasında özetle şu ifadeleri kullandı:

“Deprem, üssü her ne kadar Kahramanmaraş olsa da en fazla etkiyi bizim havaalanından itibaren Ova, Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan, İskenderun ve Arsuz bölgesi yaşadı. Ve bunu yaşarken de insanlarımızın birçoğunu kaybettik. Muhtemelen şu anda kayıp sayımız 22 bin civarındadır. 30 bini aşkın da maalesef depremde yaralanan insan sayımız var. Ve hala enkaz altından çıkartılmasını beklediğimiz insanlarımız var. Bunlara baktığımız zaman, Hatay'ın hem resmi kurumlarında hem belediyelerinde hem diğer kurum ve kuruluşlarında muhtemelen şu anda anca sahada yüzde 10 çalışabilmekte. Çünkü bir kısmı hayatını kaybetti. Bir kısmı hala enkaz altında. Bir kısmının çok fazla cenazesi var ve bir kısmı gerçekten sakatlanan, hastalanan ve yaralanan yakınlarının peşinde hastane hastane gezmekte. Tüm bunlara baktığımız zaman, yaramızı sarmaya gelen hem devletimizin çeşitli kuruluşları var, AFAD var ve başta büyükşehirlerimiz olmak üzere birçok belediyemiz var. Her siyasi partiden belediyelerimiz var, sivil toplum örgütleri var. Gerçekten dayanışma ruhuyla bireysel gelen insanlar var. Ve Türkiye'den, dünyadan yardım konusunda hiçbir şekilde imkanlarını esirgemeyen insanlarımız var. İnsanlarımızı çok kaybettik. Ama gördük ki, insanlık kaybolmamış. Ve bundan sonraki süreçte de en büyük dayanağımız onlar.”

“BU ŞEHRİN, BU ŞEHRİN DİNAMİKLERİYLE BİRLİKTE KALKINMASI LAZIM”

“İlk günden itibaren gerçekten de herkes, gücü nispetinde büyük işler yaptı. Ve süreç geçtikçe de sıkıntılar, beklentiler, ihtiyaçlar değişiyor ama gittikçe de çoğalıyor. Bunu çözebilmek için müthiş bir kurumsal yapı ve kurumsallıkla birlikte eş güdüm çalışması yapmak lazım. Bu arada bir de Hatay'ın tekrardan şekillendirilmesi var. Bu şehrin, bu şehrin dinamikleriyle birlikte kalkınması lazım. Tekrardan şekillenmesi lazım. Biz, tabii ki bunu da çalışıyoruz. Biz, şunu istiyoruz: Bu şehrin kimliğini kaybetmek istemiyoruz. Bu şehrin geleceğini de kaybetmek istemiyoruz. ‘Oldu-bitti’ hiçbir şey istemiyoruz. Mağduruz, ama gelecek adına bu mağduriyetimizi bir tarafa koyup, herkesle birlikte şehrin geleceğini inşa etmek istiyoruz. Bunu akılla bir yapmak istiyoruz, bilimle yapmak istiyoruz. Birlikte düşünme, birlikte hareket edip birlikte karar vermeyle yapmak istiyoruz. 1 ay sonra olsun, 2 ay sonra olsun; ama biz sağlıklı adımlar atalım istiyoruz. Tüm bunlarla birlikte, şehrin tekrardan yapılanması, programlanması, projelenmesi, 1/100.000’likten itibaren ortak akılla yapılmasının, sadece bizim şehir değil, diğer 9 şehir için de gerekli olduğunu düşünüyoruz.”

“BU ŞEHRİ YENİDEN PLANLAYARAK İNŞA EDECEĞİZ””

“Bugün 18 gün oldu. Tabii ki hepimiz AFAD’ın koordinatörlüğünde çalışıyoruz. Bizden beklenenlerin hepsini yapmaya gayret ediyoruz. Ama şu var ki; ne kadar grubun ne kadar insanın ne kadar kurum, kuruluşun sesi çıkarsa oradan daha doğru bir plan, proje ve gelecek çıkar diye düşünmek lazım. Ben, hep şunu söylüyorum: Biz, bugüne kadar çok badire atlatan bir milletiz. Ve çok sıkıntılı günlerde bir yumak olmayı bilen milletiz. Ama rahatlayınca da birbirimizin gözünü oymaktan geri kalmayan milletiz. Şu anda birlik günü, ama bu birliğin devam etmesi gerekir. Ekrem Bey'in de ifade ettiği gibi, bizim bu işi gerçekten de ‘3 gün sonra 3 oy daha fazla alalım’ diye eksejere ederek yapmamamız gerekir. Çünkü, bizden sonraki çocuklarımıza, torunlarımıza ve gelecek nesillerimize bırakacağımız bir şehri tekrar inşa ediyoruz. İnşa ederken hem geleceği düşüneceğiz hem geçmişten bize bırakılan 13 medeniyetin, 27 kültürün geçmişini de yad edecek şekilde bu şehri planlamamız ve geçmişten gelen o tarihi yapıları, kimliğine, kişiliğine uygun olarak tekrardan restore etmemiz lazım. Bunu yaparken de gerçekten de herkesin gücü nispetinde ortak kanaate destek vermesi lazım. Bunu bugün yapamazsak, hiçbir zaman yapamayız.”


Anahtar Kelimeler: Savaş: Kayıp sayımız civarında

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19