"Savaşlar petrol ve doğalgaz içindir"

Çocukluk arkadaşı gazeteci Uğur Mumcu'yu İskenderun'daki anma konferansında anlatan Prof. Dr. Tolga Yarman, bölge savaşlarının ardında petrolün bulunduğunu, Mumcu'nun da bunu o dönemde iyi bilenler arasında olduğunu söyledi.

İSKENDERUN 26.01.2023 16:00:00 0

Akın Bodur/İskenderun

Bombalı suikastle öldürülen gazeteci Uğur Mumcu'nun İskenderun'da anıldığı konferansta konuşan Prof. Dr. Tolga Yarman, Mumcu'nun öldürülmeden önce Kürt dosyasına çalıştığını söyledi. 

Büyük Ortadoğu Projesi (BOP), ılımlı islam, Arap Baharı ve yeni Osmanlıcılığın birbiriyle bağlantılı olduğunu ve bunlara bir de mezhep savaşlarının eklenmesi gerektiğini belirten Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Yarman, Türkiye Cumhuriyeti kurulurken İngilizlerin etkisiyle Kürt-islam ayaklanmalarının denendiğini ifade etti.

Yarman, "Uğur Mumcu, Kürt olayına kafayı taktı ve bu olayı çok çalıştı. İslamcılığı da" diye konuştu. Yarman, "Bütün dinler kendi dönemlerinin en ilerici ve devrimci kitaplarıdır. peygamberleri de en ilerici ve devrimci insanlarıdır" dedi.,

Suriye'nin kuzeyi, göç, tehcirle boşaltıldı

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) İskenderun Şubesinin düzenlenen "Arkadaşım Uğur Mumcu'yu anarken enerji savaşlarının göbeğindeki Türkiye'ye 2023 seçimlerine yönelik uyarılar" konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Yarman, "Irak'ın kuzeyinde yerleştirilen 'Çekiç Güç' çok özel bir projedir. O dönemde bölgede, Irak'ta stratejik çalışmalar vardı. 

Mumcu, bölgedeki enerji savaşlarını o gün itibariyle bilen birisidir. 1979 dünya ekonomik krizi sonrası petrol fiyatları fırladı. Zaman içersinde 1 varil petrol 180 dolara kadar çıktı. O zaman batı, petrole sahip olmayı istedi. Bölgede yaşanan savaşlar, petrol ve doğalgaz içindir. Bunu anlamamız lazım. Orada (Suriye'de ve bölgede) dünya tarihinde görülmeyen etnik bir temizlik yapıldı. Pentagon, Irak'a 250 bin askerle girdi. Bakın Irak'ta, bölgede Saddam gitti, ama Saddam'ın ordusundan IŞID'ı (DEAŞ) çıkardılar. El-Nusra'yı, El-Kaide'yi çıkardılar. Bunların her biri aylık maaşlı. maaşları 5 bin dolardır. yalnız maaşlarını şimdiye kadar ödenen 100 milyar doları geçmiştir. Pentagon'un planları için Suriye'nin kuzeyini boşaltması gerekiyordu, o bölgede yaşayanların hepsi göçe, tehcire tabi tutuldu. Çünkü orası koridor, geçiş koridoru. Petrol ve doğalgaz güzergahı. Buna karşı çıkan askerleri 'çakma delillerle' içeri tıktılar.

 Suriyeliler, kendi ülkelerine, o bölgelere (Suriye'nin kuzeyine) dönmez ve boş bırakılırsa, batı uzantılı Kürtçüler oraları dolduracak ve Pentagon onları İran'a karşı kullanacak. Oralar (Suriye'nin kuzeyi) boş bırakılırsa bu olacak" değerlendirmesinde bulundu. 

Uğur Mumcu cinayetini İran'ın yaptırdığı gibi gösterilmek istendiğini belirten Yarman, "Öyle sanıldı ama İran yaptırmadı. Cinayetin arkasında Türkiye ile İran ilişkilerini bozmak isteyen güçler var" diye konuştu.

 

"Cumhuriyet'in vidalarıyla oynanmamalı"

HATSU'nun İskenderun'daki binasının toplantı salonunda yapılan konferansta Mumcu'nun kitaplarını ve içeriklerini anlatan Prof. Dr. Yarman, Cumhuriyet'in vidaları, cıvatasıyla oynanmaması gerektiğini belirterek, "Oynanırsa altında kalınır" dedi.

 

Ülkede 2 dil değil, 39 dil konuşuluyor

Türkiye'de 39 dilin konuşulduğunu, sadece Türkler ve Kürtlerin olmadığını ama öyle muamele gördüğünü ifade eden Prof. Dr. Yarman, "Ama öyle bir şey yok. Bakın Irak'ta Talabani ile Barzani aynı dili konuşmuyor. Lehçeleri değil, dilleri farklı. Türkiye'de 39 dilde ana dil eğitimi vermeye kalkarsanız, bunu ilkokul, ortaokul, lise ve üniversitede uygulamaya çalışırsanız, ülkede, toplumda iletişim nasıl sağlanacak? Böyle bir şeyi yapmak, Türkiye'yi atomize etmektir. Bugün bizim neye ihtiyacımız var biliyor musunuz? Türkiye'nin doğusu ile batısının, kuzeyi ile güneyinin sarmallaşmasına ihtiyaç var. Emperyalizmin kucağında milli kurtuluş olmaz. Bizim karakterimiz bağımsızlıktır. Burası; Anadolu, Türkiye, Irak'a, Suriye'ye benzemek. Burası başka bir yer" diye konuştu. AKP iktidarının uygulamalarını eleştiren Yarman, "Bugün bizim her şeyden yok barışa ihtiyacımız var. Barışı getirecek kişileri seçmemiz lazım" dedi.

İki buçuk saat süren konuşmasının sonunda "Dağ başanı duman almış/Gümüşdere durmaz akar" diye başlayan Gençlik Marşı'nı da okuyan Tolga Yarman, Türkiye'nin çok basit şekilde çözebileceği sorunların altında ezildiğini de söyledi.


Anahtar Kelimeler: "Savaşlar petrol doğalgaz içindir"

"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10082,71%-0,11
  • DOLAR

    32,37% -0,14
  • EURO

    34,63% -0,47
  • GRAM ALTIN

    2391,53% -1,78
  • Ç. ALTIN

    3886,52% -0,62