“Savunma susarsa herkes susar”

Baroların seçim usullerinin yeniden belirlenmesiyle ilgili çalışma hakkında Hatay Barosu´ndan TTB´ye çağrı: Türkiye Barolar Birliği bu projede tarafını şimdiden belli etmek zorundadır

GÜNCEL 6.05.2020 16:16:13 0
“Savunma susarsa herkes susar”

Hatay Barosu, koronavirüs salgınına yönelik mücadelenin yürütüldüğü dönemde meslek kuruluşlarının seçim usullerinin yeniden belirlenmesiyle ilgili düşünce ve düzenlemelerin ülke gündemine bir daha hiç getirilmemesi çağrısında bulundu.

Ankara Barosu´nun Diyanet İşleri Başkanlığının Cuma Hutbesi sonrasında yaptığı açıklamanın ardından Cumhurbaşkanının, barolar ile tabip odaları başta olmak üzere meslek kuruluşlarının seçim usullerinin yeniden belirlenmesiyle ilgili çalışma yürütülmesine yönelik talebi üzerine Hatay Barosu´ndan yapılan açıklamada, “Savunma susarsa herkes susar” uyarısı yapıldı.

Hatay Barosu adına yapılan yazılı açıklamada, “Bütün dünyayı sarsan Covid-19 salgınının insan hayatı ve ekonomik açıdan tehlikesinin devam ettiği bu günlerde; önceliğimizin toplum sağlığı ve ekonomik güvenceler olması gerekirken meslek kuruluşlarının seçim usullerinde ne gibi hukuka aykırı bir yön var ki Cumhurbaşkanı bu usulün acilen değişmesini istemektedir? Her defasında farklı bir gündemle önümüze konulan bu proje en baştan ifade edelim ki, bir FETÖ projesi olup, gerisi tamamen bir algı operasyonudur. Zira yandaş basındaki eş zamanlı karalama kampanyası tesadüf değildir. Şu hususun altını önemle çizelim: Barolar, demokratik hukuk sistemlerinde Adalet Bakanlığına bağlanabilecek, emir ve talimatla yönetilecek kuruluşlar değildir. Barolar; dayanağını anayasadan ve evresel hukuk ilkelerinden alan meslek örgütleri olup, sadece demokrasinin, insan haklarının ve hukukun üstünlüğünün sözcülüğünü yaparlar” ifadesine yer verildi.

'Nisbi temsil adı altında, kişilerin değil, siyasi, etnik, mezhebi vs. grupların önünün açılacağı bu sistemle, Barolar ve TBB ele geçirilmeye çalışılmak istendiği de savunulan aynı açıklamada, değişikliğe ilişkin niyet ‘proje´ olarak yorumlanırken TTB´den buna ilişkin açıklama istendi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Türkiye Barolar Birliği bu projede tarafını şimdiden belli etmek zorundadır. Bu konu ‘gelsin bakarız´ mantığıyla geçiştirilecek bir konu değildir. Zira bu konu Türkiye Cumhuriyetinin demokrasi ve hukuk sınavıdır. Bu sürecin yakın takipçisi olmaya devam edeceğiz. Unutulmasın ki, Türkiye Barolar Birliği sessiz de kalsa, bu düzenlemenin yanında da olsa, bizler 135 bin avukat ve yurttaşlarımızın tamamı için daha demokratik bir Türkiye yaratmak ve insan haklarını korumak için her zaman hukuktan yana olmaya devam devam edeceğiz. Şu hususun iyi bilinmesini isteriz ki; Barolar öyle istediğinizde konuşacak istemediğinizde susacak kurumlar değildir. Barolar hukukun, hukukun üstünlüğünün, insan haklarının ve demokrasinin yanında her zaman taraftır. Sadece yasadan aldıkları yetkiyle eleştiride bulundular diye seçim Baroların sistemine müdahale etmek yapılabilecek en büyük hatalardan biri olacaktır. Zaman meslek örgütleriyle kavgalı olmak zamanı değildir. Meslek örgütlerinin fikir ve önerileri doğrultusunda ve toplumsal mutabakatı öne alarak sorunların çözümüne odaklanılmalıdır. Farklı görüşlere de tahammül edilmesi demokrasi ve hukukun bir gereğidir.”


Anahtar Kelimeler:

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22