Sebze-meyve halinin temeli atıldı

Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) tarafından yapımı planlanan Hatay Sebze ve Meyve Hali’nin temeli düzenlenen törenle atıldı.

HATAY 4.01.2023 09:02:00 0
Sebze-meyve halinin temeli atıldı

İskenderun/SES
 170 bin metrekare alana kurulacak sebze ve meyve halinde 168 iş yeri ile PTT ve banka şubeleri ile diğer ihtiyaçların karşılayabileceği şekilde inşa edilmesinin planlandığı belirtildi. 
Antakya, Belen ve Kırıkhan ilçelerinin coğrafi anlamında ortasında yer alan Topboğazı bölgesinde ve Antakya Organize Sanayi yöresinde yapılacak kompleksin temel atma töreninde konuşan HBB Başkanı Lütfü Savaş, tarım ve teknolojinin dünya ülkelerinin gelişmişlik seviyesinde en büyük iki etken olduğunu ifade ederek, Hatay’ın tarım potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek için çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Hatay’ın eski sebze meyve halinin yetersiz olduğunu anlatan Savaş, "Mevcut halde 10 buçuk dönüm içerisine sıkışmıştık. İlk günden beri halimizin yerini değiştirmek ve potansiyelini arttırmak istedik. 

Ankara, hallerin sorumluluğunu üzerine alacağını ve artık bu alanları bakanlığın işleteceğini tarafımıza bildirdi. Bu yüzden biz bu alanı büyükşehir olduktan hemen sonra aldık ve bekledik. Hal esnafımızla toplantılar yaptık. Sonra iktidar hallerin sorumluluğunu ilçelere vereceklerini söyledi. Biz de şehrimizin yeni bir hale çok ihtiyacı olduğunu söyledik ve bize siz yapabilirsiniz dediler. Bir sene içerisinde bu tesisimizi bitirmeyi planlıyoruz. 6 ay sonra millete faydası olanlar ve ülkenin geleceğini düşünenler iktidara gelecek. Biz de bundan sonra izinlerimizi onlardan alacağız" değerlendirmesini yaptı. Hatay’ın tarım potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek için çalışma yaptıklarını ifade eden HBB Başkanı Savaş, şöyle konuştu: “Bir sene içerisinde bu tesisimizi bitirmeyi planlıyoruz" dedi. Belen Geçidi’ne alternatif bir yol olacak Serinyol-Madenli arasındaki yolun temel atma töreninin de yapılacağını anlatan Savaş, "15 bin aileye tarım konusunda destek veriyoruz. Bu yıl sonunda bu rakamı 35 bin aileye çıkaracağız. Çünkü insanlarımız zor durumda. Biz bu insanlarımıza belediye olarak hizmet vermeye ve öncülük yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

"50 yıllık bir proje hazırlandı"
Hatay milletvekilleri Suzan Şahin ve İsmet Tokdemir, Saadet Partisi GİK Üyesi Necmettin Çalışkan, İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi Servet Hali, Gelecek Partisi Hatay İl Başkanı Can Cankesen, DEVA Partisi Antakya İlçe Başkanı Uğur Çakılı, belediye başkanları ve meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları ile dernek yöneticileri, muhtarların da katıldığı törende konuşan HBB Fen İşleri Dairesi Başkanı Hasan Ziya Hamidioğulları, şunları söyledi: “Proje rüzgar enerji santrali ile birlikte 200 dönüm alan üzerine yapıldı. Bu projeyi tasarlarken şu anki kent trafiğine herhangi bir yoğunluk katmayacak şekilde yaptık. Şehir için en iyi koşulları sağlayacak 50 yıllık bir proje hazırlandı. Sebze ve meyve hallerinin sorunu olan soğuk hava depolarını da projemizle çözümledik. 4 adet bin 80 metrekarelik soğuk hava depolarımız olacak. İnşallah 2023 yılı sonunda alanı kullanmış olacağız."

Yeni sebze ve meyve hali projesini içeren bir tanıtım filminin izlendiği törende konuşan Hatay Milletvekili Tokdemir, Hatay’ın 21 yıllık iktidardan nasibini almadığını, Millet İttifakı’nın seçim sonrası Hatay’ın yüzünü güldüreceğini söyledi. Milletvekili Şahin de Millet İttifakı olarak verdikleri her sözü yerine getirdiklerini belirtti. Gelecek Partisi Hatay İl Başkanı Cankesen, "Burada 200 bin kişinin olması gerekirdi. Ama siyasi kaygıları bir kenara bırakıp, burası Hatay’a hizmet edecek güzel bir tesis deyip, nefislerini köreltip bizim yanımızda duramıyorlar. Temel atma törenine gelmeyenleri buradan kınıyorum” diye konuşurken, SP GİK Üyesi Çalışkan da yeni sebze ve meyve halinin hem konumu hem de projesiyle Hatay’a nefes aldıracağını ifade etti.
170 bin metrekare araziye kurulacak olan sebze ve meyve halinin toplam inşaat alanı 46 bin 724 metrekare olacak. Bu alanda 168 adet ticari birim, giriş-çıkış kontrol binası, kasa yıkama tesisi, paketleme tesisi, depolama alanları, idari bina, itfaiye istasyonu, hamam, cami, kafeler, büfeler, restoran, eczane, PTT ve banka şubeleri yer alacak. Kurulacak rüzgârgülü tribünleri ile elektrik üretimi sağlanacak ve üretilen elektrik sebze ve meyve halinin ihtiyacını karşılayacak. Proje kapsamında cami, hamam, 2 adet market, 3 adet kafe, 6 adet WC ve büfe, 2 adet restoran, kıraathane, 40 adet PTT ve banka şubeleri de yer alacak. 


Anahtar Kelimeler: Sebze-meyve halinin temeli atıldı

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

Geçici işçlerin akitleri feshedildi

Hatay’da 4 yeni İdare Mahkemesi

Levrek balığının işlenmesine ‘araştırma desteği’

Belen’de Kut'ül Amare Zaferi kutlaması

17 milyon lira "başvurusu"

Hak-İş'ten 1 Mayıs açıklaması

Arsuz'da belediyenin borcu 63 milyon lira

1 Mayıs, kutlanıyor

Çiftçiler tarlalarına girerken izin alıyor

15 günde 13 kilometre kanalizasyon temizlendi

Yapı denetim firmalarının ‘el altından’ istediği rakamlar soru önergesi

79,5 milyon dolarlık 'gaz giderme tesisi’

  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00