´Şeker´in özelleşmesine karşı imza kampanyası

ADD Samandağ Şubesi öncülüğünde yürütülen ve bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı imza kampanyası başlatıldı.

SİYASET 13.03.2018 10:13:36 0
´Şeker´in özelleşmesine karşı imza kampanyası

Samandağ ADD Başkanı Atiye Sönmez Erdoğdu, imza kampanyasının her kesim tarafından desteklendiğini belirttti. Erdoğdu, “Sokakta, işyerlerinde, halkın bulunduğu her yerde imza kampanyasını yürütüyoruz. Meydanlarda da imza masaları açıp, halka ulaşacağız” dedi. Erdoğdu, kampanyaya ilişkin yaptığı açıklamasında, şeker fabrikalarının Cumhuriyet´in emaneti olduğunu ve emanete sahip çıkacaklarını ifade etti.

Şeker fabrikalarını Cumhuriyetin kaleleri olarak niteleyen Erdoğdu “Özelleştirme adı altında Cumhuriyetin ekonomik kazanımlarını yok eden iktidar, 14 şeker fabrikasını feda ediyor. 03-18 Nisan tarihleri arasında yapılacak üç gurup ihale ile tarımsal sanayinin can damarı ile şeker pancarı üretiminin hayat damarları koparılırken, GDO´lu tatlandırıcı üreten emperyalist şirketlerin önü açılıyor. Türkiye bu girişime karşı, çiftçisiyle, işçisiyle, sendikasıyla, kamyon şoförü ile tüketicisi ile, siyasi partileri ile demokratik kitle örgütleri ile ayakta ve direnmeye kararlıdır. Şeker fabrikaları, Türkiye Cumhuriyetinin yol göstericisi, ´altı ok´un devletçilik ilkesinin en güzel ve ilk hayata geçirilen adımlarından biri. 17 Şubat 1923´de, İzmir İktisat Kongresinde görüşülüp karara bağlanan ekonomik bağımsızlığı da elde etme kararlılığı ve hedefi doğrultusunda, bir yanda özel sektör, diğer yanda kamu girişiminin yarıştığı, birinin gücünün tükendiği noktada diğerinin yardıma koştuğu örnek bir girişimdir. Uşak´ta Nuri Şeker öncülüğünde başlatılan şeker fabrikası ile Alpullu´da devletin başlattığı
şeker fabrikaları yaklaşık aynı zamanda bitirilmişi ülkenin en acil gereksinimlerinden biri karşılanırken şeker pancarı tarımında da ilk planlı adımlar atılmıştır. Şeker fabrikaları, tüm ülke coğrafyasına yayılacak şekilde planlanmış ve hayata geçirilmiştir. Pancar bitkisinin özellikleri nedeni ile yüksek rakımlı yerlerde de yetiştirilmeye başlanmış, bu yolla kırsal kesimden kentlere, Doğu´dan Batıya göç engellenmiştir. Zaman içinde dışardan şeker alan ülke, yerini dışarıya şeker satan ülke haline gelmiştir. Şeker fabrikaları aynı zamanda kurulu olduğu kentlerde sosyal ve kültürel hayatı geliştirmiş, yöneticisi ve işçisine vazife evi, sosyal konut, sosyal alanlar, spor tesisleri yaratmıştır. Türkiye 12 Eylül darbesi sonrasında Cumhuriyet kazanımlarına karşı ağır bir saldırı ile karşılaşmış, siyasal, sosyal, kültürel ve hukuk alanındaki saldırılar ekonomik kazanımlara saldırıya da dönüşmüş ve özelleştirme politikaları tek taraflı propaganda ile benimsetilmeye çalışılmıştır. ´Liberalleşme-küreselleşme´ diye yutturulan bu politikaların hedefinde gıda sektörü başta olmak üzere üreticiler, ´milletin efendisi´ köylü yer almıştır.
Batı ülkelerinde devlet desteklemesi ile üretimini artıran tarım sektörü, artan stoklarını tüketmek için yollar ararken çözümü az gelişmiş ülkelerin tarım ve tarımsal sanayini çökertmede bulmuş, bu nedenle tarıma ve hayvancılığa desteğin kaldırılmasının propagandası yoğunlaştırılmıştır. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin arkasında emperyalist tekellerin 20 yıla varan ´kararlı´ ve hain mücadelesi vardır. Şimdi özelleştirilmek istenen şeker fabrikaları konuta, AVM´lere dönüştürülecek, üretim merkezlerinin yerini tüketim tapınakları alacaktır. Ülkede yıkıma uğrayan şeker sektörünün yerini ise GDO´lu tatlandırıcılar alarak Türk halkı doğacak hastalıklarla ilaç tekellerinin insafına terk edilecektir.'


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23