'Sektör, kötü senaryoya sahip değil'

İSTE´de demir-çelik sempozyumu

EKONOMI 28.11.2019 11:08:23 0

İskenderun/SES

İskenderun Teknik Üniversitesi´ne (İSTE) Demir-Çelik Festivali ve Sempozyumu düzenlendi. 21-23 Kasım tarihleri arasında düzenlenen sempozyumda, demir-çelik endüstrisini ilgilendiren güncel gelişmeler, teknolojiler, bilimsel gelişmeler, problemler ve çözüm önerileri görüşüldü.
Sempozyumun başkanlığını yapan İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Dekanı Prof. Dr. M. Eyyuphan Yakıncı, üniversite vizyonunun sempozyuma yansıtıldığını ve İSTE-FEST´te demir-çeliğin dünü, bugünü ve yarınının ele alınacağını söyledi. Sektörün en önemli sorununun ´kaliteli çelik üretimi´ olduğunu belirten ve bu konuda neler yapılabileceğinin yollarının tartışılacağını anlatan Yakıncı, farklı üniversite ve sektörden 369 uzmanın katılımıyla gerçekleştirilen sempozyum sonuçlarının ekosistemdeki tüm paydaşlar için faydalı olacağını umduklarını ifade etti. Sempozyumda sunum yapan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Başkanı Veysel Yayan, Türkiye´nin dünyadaki çelik üretimindeki yerini anlattı, ülkenin giderken artan çelik üretimiyle dünya çelik sektöründe ilerlemeye devam ettiğini, dünyada da sektörünün gelişmeye devam ettiğini, ancak daha gidilecek çok mesafe olduğunu söyledi. Çin´in dünyada üretimde büyük bir paya sahip olduğunu, bu nedenle sektörde attığı her adımın büyük ses getirdiğini anımsatan Yayan, yapılması gerekenin ülke olarak doğru stratejiler üreterek, ithalat ve ihracat konusunda istenen noktaya gelinmesi olduğunu kaydetti. MMK Metalürji CEO´su Denis Kvasov da, Türkiye´de yapılan çelik yatırımlarına ve İskenderun´un bu sektördeki yerinin önemli olduğunu anlatarak, 'Çalışmaları yaparkenKörfezin değerinin farkında olmalı ve ona göre işler yapmalıyız' dedi.
İSTE´den yapılan açıklamaya göre, Oyak Maden Metalürji´den Fatih Çıtak ise şunları söyledi: 'Çelik sektörü, krizlerden ilk etkilenen sektördür ve olumlu etkilerden ise en son payını alan sektördür. Bu nedenle küresel çapta çelik sektörünün nereye gidebileceği ile ilgili ön görülerde bulunmalıyız. Hem şirketler hem kişiler plansız hareket etmemeli. Türkiye yaşanan krizlerden yapılması gerekenler konusunda deneyim sahibi oldu. Türkiye´deki koşullarla, özel şirketler yaşamayı öğrenmiş durumda. Her türlü krizde ayakta kalabileceğimizden eminim. Çelik sektörü için gelecek, kötü bir senaryoya sahip değil. Sistemlerin sürekliliği ancak üretebildiği sürece olacaktır. Küresel sistem kendi varlığını devam ettirmek için kendi istihdamını da sağlamalıdır.'
Sempozyumun açılışında konuşan İSTE Rektörvekili Prof. Dr. Selçuk Mıstıkoğlu,'Demir-çelik endüstrisinin sorunlarını tüm boyutlarıyla tartışmak ve çözüm önerileri oluşturmak için toplandık. Yeni çelik üretim teknolojileri geliştirerek ve katma değerli ürünler üreterek rekabetçiliğimizi artırmamız gerekmektedir. Bu nedenle, sektörel Ar-Ge çalışmalarına önem vermek ve bu konuda işbirliği yapmak zorunluluk haline gelmiştir. İSTE olarak, bu konuda ekosistemin ihtiyacı olan her türlü insan kaynağını yetiştirmek, bilgiyi keşfetmek, bilgiyi teknolojiye dönüştürmek ve nitelikli işbirliği yapmak için var gücümüzle çalışıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

 


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9046,92%2,73
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,11% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2295,54% 0,81
  • Ç. ALTIN

    3843,36% -0,29