Sendika şubelerini 'kapatma çabası'

Özçelik-İş Sendikası genel merkez yönetiminin kararıyla İstanbul'daki üyeleri, Ankara'da bulunan genel merkezine bağlandı.

EKONOMI 23.10.2022 12:10:00 0
Sendika şubelerini

Akın Bodur/İskenderun
Özçelik-İş Sendikası Genel Merkezi, 10 bine ulaşan üye sayısı en büyük iki şubesi olan ile İstanbul'daki Avrupa Havacılık Şubesi ile Anadolu Havacılık Şubesinin çalışma alanlarını, sorumluluk alanı olan havaalanları dışına çıkardı ve üyelerini genel merkeze bağladı. Sendika şubelerinin yöneticilerinin konuyu yargıya taşıyacağı öğrenildi. Sendikanın iki şubesinin sorumluluk alanındaki tüm yetkilerinin alındığı belirtilen kararın, şubelerin kapanmasına yönelik olduğu savunuldu. Çelik İş Sendikası eski genel başkanı A. Cengiz Gül, "Karar ile amaçlanan şey, sendika yönetimi kendisine yönelik muhalefeti ve en büyük şubeleri devre dışı bırakmak" dedi. 

"Yeni işyerlerinde örgütlenme çalışması yapın"

Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci ve genel başkan yardımcısı Mustafa Kılıç imzasıyla, sendikanın söz konusu şubelerine gönderilen 20 Ekim 2022 tarihli yazılarla İstanbul'daki üyeler, yönetim kurulu kararıyla Ankara'da bulunan genel merkezine bağladı. Değirmenci ve Kılıç'in imzasıyla Özçelik-İş Sendikası Avrupa Havacılık Şubesi ve Anadolu Havacılık Şubesine gönderilen yazılarda, "... şubenizin tüzel kişiliğinin devam etmesi için ana tüzüğümüzün ilgili maddeleri gereğince yeni işyerlerinde örgütlenme çalışmaları yaparak şubenizin varlığının sürdürülmesi gerekmektedir..." denildi. Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Değirmenci ve yardımcısı Kılıç'ın imzasıyla 20 Ekim 2022 tarihli yazısıya sendikanın Avrupa Havacılık Şubesi Başkanlığına gönderdiği 662 sayılı yazısında şunlar yer aldı: "Şubenize bağlı THY Teknik A.Ş. Genel Müdürlüğü'ne ait Atatürk Havaalanı işyerleri genel yönetim kurulumuzun 20.10.2022 tarih ve 41 sayılı kararı ve ana tüzüğümüzün 18/15. maddesi gereğinde genel merkeze bağlanmıştır. Genel yönetim kurulunun bu kararına istinaden ilgili işlerleri yetki ve sorumluluk alanının dışında kalmıştır. Şubenizin tüzel kişiliğinin devam etmesi için ana tüzüğümüzün ilgili maddeleri gereğince yeni işyerlerinde örgütlenme çalışmaları yaparak şubenizin varlığının sürdürülmesi gerekmektedir. bu konuda ilgili verimli ve gayretli çalışmalarınızın hayata geçirilmesini temenni eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz."

Benzer içerikli yazı, Sabiha Gökçen Havaalanında örgütlü olan Özçelik-İş Sendikası Anadolu Havacılık Şubesi Başkanlığına da gönderildi. 

İki şubenin yöneticilerinin yetkisi alındı

Sendikanın iki şubesine gönderilen yazıların yanı sıra THY Teknik A.Ş. Genel Müdürlüğü'ne de yazı yazan Değirmenci ve Kılıç, 19 Ekim 2022 gün ve 653 sayılı yazısında ise şunlara yer verdi: "Sendikamızın yetkili olduğu işverenliğiniz, sendika ana tüzüğümüzün 18/15. maddesi ve genel yönetim kurulumuzun 19.10.2022 tarih ve 41 sayılı kararı gereğinde 20.10.200 tarihinden itibaren genel merkeze bağlanmıştır. Bu kararımıza istinaden 6356 sayılı kanun gereğince devam etmekte olan sendika-işveren ilişkilerimiz sendikamızın genel merkezi ve işverenliğiniz arasında yürütülecektir. Sendikamızı işyerlerinde bundan sonra genel yönetim kurulu üyeleri, genel yönetim kurulu üyelerinin görevlendireceği kişi/kişiler, işyeri baş temsilcisi ve temsilcileri tarafından temsil edilecektir. Şubelerimiz ile genel merkezimiz arasında şimdilik devam etmekte olan hiyerarşik işleyişimizin, iş yerinizle hiçbir ilişkisi kalmayıp iş yerlerinizde Anadolu ve Avrupa Havacılık Şubelerimizin yetki ve sorumluluğu kaymamıştır. Bundan böyle sendikal ilişkilerimiz in bu yapı ve anlayış ile yürütülmesi gerekmektedir."

"Karar, sendika tarihinde kara bir leke olarak kalacak"

Çelik İş Sendikası eski genel başkanı Gül, kararın, sendika genel merkezinin aldığı kararın, temmuz ayında yapılan ve iki listenin yarıştığı genel kurulda kendisini desteklemeyen ve sendika yönetimine yönelik muhalefet yapan, en büyük şubeleri devre dışı bırakmak olarak niteledi. Sendikanın Anadolu ve Avrupa Havacılık Şubelerinin geçen yıl iki şubeye ayrıldığını ve her birinin 5 bin dolayında üyesi olduğunu anlatan Gül, "Özçelik-İş'in maddi gelirinin yarısı bu iki şubeden gelmektedir. Burada amaçlanan şey, muhalefeti ve en büyük iki şubeyi devre dışı bırakmak. Özçelik-İş Sendikası tarihinde böyle bir şube kapatması olmadı. Bu anlayışla temsilci bile görevden alınmadı. Demokratik bir şekilde seçilen iki şube yönetimi, genel kurulda genel merkez yönetimine oy vermedi diye kapatılmıştır. Nedeni budur. Tüzük, yönetmelik ya ad farklı bir madde temel yoktur. Osmaniye'de 200 işçi bile yok ama orada temsililik var. Bu yaklaşım, komedidir. İki sendikanın şube yönetimi, THY Teknik A.Ş. Genel Müdürlüğün çalışanı ve havacılık işkolunda örgütlüler. Başka iş kolunda nasıl örgütlenecekler? Sendika yöneticileri yeni havaalanı mı açacak? Karar, sendika tarihinde kara bir leke olarak kalacaktır" değerlendirmesini yaptı.

"Karar, iki şubeyi kapatmaya yöneliktir"

Sendikanın genel merkez yönetiminin antidemokratik uygulamalarla büyümeye değil, koltukta kalmaya ve işçinin üye aidatını almaya yönelik çaba içinde olduğunu öne süren Gül, "O bölgede sendikanın başka işyeri yok. Karar, tamamen sendikanın iki şubesini kapatma anlayışına yöneliktir. Kararın özü sendika şubelerini kapatmaktır. İki şube yönetimi, koltuklarında tehlike gören genel merkez yöneticileri tarafından kapatılıyor. Bu kara bir lekedir ve sendika tarihiminde örneği yoktur" açıklamasını yaptı.


Anahtar Kelimeler: Sendika şubelerini 'kapatma çabası'

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19