Sendikadan toplu sözleşme

Özçelik İş sendikası, Dörtyol ve Kocaeli´nde faaliyet gösteren MMK Metalürji ile ürdürdüğü toplu sözleşme görüşmesinde anlaşmaya vardı ve sözleşmeyi imzaladı.

GÜNCEL 8.02.2020 08:39:28 0
Sendikadan toplu sözleşme

Akın Bodur/İskenderun

Sendika, 900 çalışanı kapsayan sözleşme ile emekçiler lehine birçok maddi ve sosyal kazanımlar elde edildiğini belirtti.
Fabrika yönetimi ile imzalanan toplu sözleşmeye yönelik değerlendirmede bulunan Özçelik-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör, 'Tezgah başlarında çalışan üyelerin talep ve beklentileri doğrultusunda, onların huzur ve mutluluğunu artırmaya yönelik olarak yürüttüğümüz toplu iş sözleşme sürecinin masa başında ve iş barışına katkı sunacak bir şekilde sonuçlanmış olmasından dolayı büyük memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Ülkemizin ve özellikle metal sektörünün içerisinden geçtiği kritik süreç göz önünde bulundurulduğunda kazanımlarla dolu bir sözleşme imzalamaktan dolayı mutluyuz' diye konuştu.
İmzalanan iki yıl süreli toplu sözleşmeye göre, çalışanların ilk 6 ay saat ücretlerine 30 kuruş + yüzde 8 (toplam yüzde 9.7), ikinci 6 ay yüzde 6 (Tüfe yüzde 6´yı geçerse enflasyon), üçüncü 6 ay TÜFE+yüzde 1, dördüncü 6 ayda TÜFE+yüzde 2,5 oranındaki farkı zam yapılacak. Sosyal haklarda ise sözleşmenin ilk yılında yüzde 20 zam, ikinci yılında ise TÜFE+2 oranında zam yapılacak, 120 gün ikramiye verilecek.

EMEP´ten eleştiri
Yapılan sözleşmeyi eleştiren EMEP ise 'Bu rakamlara imza atanlar, son 12 ayda ev eşyasında yüzde 19, gıdada yüzde 20, taze meyve sebzede yüzde 25, elektrikte yüzde 65, doğalgazda yüzde 56,8 olan fiyat artışlarını görmezden gelmiştir. MMK işçisini bir kez daha enflasyona ezdirmiştir. MESS ile görüşmeler sürerken BMİS ´Metal İşçisinin Gerçeği´ isimli bir rapor açıkladı. Rapor, ´Metal işçisi patronlara kazandırdı ama kendisi kazanmadı, üstelik iş yükü de arttı´ ifadesine yer veriyor. Rapor bir gerçeğe daha işaret ediyor; Metal iş kolunda ortalama işçi ücretleri asgari ücrete yaklaşıyor. 2011 yılında metal işçisi asgari ücretten yüzde 83 fazla ücret alırken, 2020 yılında bu oran yüzde 20´ye düşmüş durumda. Böylece her sözleşmede ortalama işçi ücretleri asgari ücrete biraz daha yaklaşacak. Sendikacıların başarısı ise, ücret skalasını istikrarlı bir şekilde aşağı düşürmek. Metal işçileri 5 Şubat´ta greve çıkmaya hazırlanırken, Birleşik Metal yöneticileri tıpkı Türk Metal ve Özçelik-İş gibi, sözleşmeyi oldubittiye getirerek, işçilerin onayını almadan, işçilerin grev nedeni saydığı rakama, yani yüzde 17´ye imza attı. MMK Metalürji de Özçelik İş İskenderun Şubesi MESS ile imzalanan zam oranın yarısına ancak imza atmıştır. Sendikal bürokrasi bir kez daha metal işçileri karşısında galip gelirken, işçiler yoksulluğa mahkûm edildi. Evet, bu sözleşme yoksulluğa devam sözleşmesidir! Bu sözleşme satış sözleşmesidir. Neden mi? Her şeyden önce alınan zam hükümetin açıkladığı resmi enflasyon civarındadır. Gerçek enflasyon ise çok yüksektir. Alınan zam işçilerin gerçek enflasyon nedeniyle yaşanan kayıpları karşılamaktan çok uzaktır. Yaşanılan sorunların sendikacılara lanet okuyarak, küfrederek çözülmeyeceği aşikârdır. İşçiler, sendikal bürokrasinin ayak oyunlarını tersine çevirmek için fabrikada kendi birliğini sağlamalıdır. Hiçbir kararı sendikacıların insafına bırakmamalı, inisiyatif sahibi olmalıdır. Bunun için de yapılacak bellidir. İşçiler, fabrikalarda en küçük üretim biriminden başlayarak, bölüm bölüm, vardiya vardiya kendi kuracağı birlikle sürece müdahale etmelidir. Nasıl ki grev kararı oylama ile alınıyorsa toplu sözleşme de oylama ile kabul edilmelidir. Yani toplu sözleşme işçinin onayı ile yürürlüğe girmelidir.'


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00