SHD: Arsuz´da ekolojik tahribat önlenmeli

Arsuz´a bağlı Kale köyünde maden ocağının alan genişletme girişimine SHD´den uyarı

GÜNCEL 19.04.2019 09:59:25 0
SHD: Arsuz´da ekolojik tahribat önlenmeli

Arsuz´a bağlı Kale mahallesinde krom ocağı ve zenginleştirme tesisine dair kapasite artırımı için yeniden başlatılan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini değerlendiren Sosyal Haklar Derneği İskenderun Temsilcisi Bülent Akbay, “İskenderun ve Arsuz ilçeleri termik santraller, taş ocakları ve ekolojik tahribata yol açan girişimlerle yaşanması zor bir coğrafyaya dönüşüyor” uyarısında bulundu.

ÇED ile ilgili halkın bilgilendirme toplantısının 22 Nisan Pazartesi günü Kale mahallesi Kale İlkokulunda yapılacağının duyurulduğunu hatırlatan Akbay, ÇED bilgilendirme toplantısının yapılamayacağını anlatmaya çalışacaklarını ve duyarlı vatandaşları ve yetkilileri İnsana ve doğaya sahip çıkmaya çağırdıklarını söyledi. Akbay, yetkililerin duyarlılık göstermesi gereken çevre sorunlarına ilgisizliğinin her geçen gün İskenderun ve Arsuz halkına yönelen tehlikenin büyümesine yol açtığını savundu, krom ocağı ve zenginleştirme tesisinin bölge halkı ve eşsiz doğası için ölümcül sonuçlar doğuracağı bilindiği halde ÇED sürecinin başlatılmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Sosyal Haklar Derneği olarak İskenderun ve Arsuz halkını krom madeninin ve zenginleştirme tesisinin insan sağlığına, denize, su kaynaklarına, ormana, tarıma ve canlı yaşamına zarar vereceği konusunda uyarma ihtiyacı hissettiklerini de dile getiren Akbay, şu değerlendirmeyi yaptı: “Öncelikle her ne kadar Halkın bilgilendirilmesi toplantısı yapılacağı duyurulmuşsa da anılan toplantı özünde halktan bilgi gizleme ve temel insan haklarını gasp etme toplantısıdır. Krom madeninin denize, ormana, yaşam alanlarına, yerleşim yerlerine ve tarım alanlarına büyük zararlar verilecek bir yerde yapılması başta Anayasa olmak üzere temel insan haklarına dair tüm yasaları ihlal etmektedir. ÇED süreci başlatılmadan önce Krom madeni ve zenginleştirme tesisinin yaşam alanlarından uzak ve doğanın tahrip edilmesine yol açmayacak bir yerde olması gerekirdi. En azından yer seçimi konusunda halkın ve uzmanların görüşlerine başvurulmalıydı. Bu konuda kimseye seçme hakkı tanımayan ve sadece bir formaliteyi tamamlamak için yapılması planlanan toplantının hukuki, ahlaki ve insani karşılığı olmadığından “yapılamayacağına dair bir tutanakla sona ermesi” gerektiği aşikârdır.”

Sözkonusu planlamanın çevre ve insan sağlığına etkilerinin de değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Akbay, şunları kaydetti: “Anılan krom madeni Kale, Konacık ve Işıklı mahallelerine çok yakın mesafede olup çıkan aşırı tozdan etkilenmemeleri düşünülemez. Bu maden aynı zamanda tarım üretimine zarar verirken yolları tahrip etmekte, ağaçları kurutmaktadır. Maden atıkları denizi ve yer altı su kaynaklarını kirletmektedir. Bu maden nedeniyle bölgenin turizm alanı olarak kullanılması imkansız hale gelecek ve İskenderun ile Arsuz´un turizm hayallerine veda etmesine yol açacaktır. Dinamitlerle adeta deprem etkisi yaratan patlamalar ise madenin çevreye ve yaşam alanlarına vereceği bir diğer zarardır. Son olarak Arsuz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası´nın dibinde olan bu madenle nesli tükenmekte olan yaban hayvanlarını koruma imkanı da ortadan kalkacaktır.

Doğaya ve yaşam alanlarına bu kadar zarar verecek olan bir tesisi kurmak için en hafif değimle insanın deli olması gerekir. Sadece 7 kişiye istihdam planlayan ve üretim artışı ön görülmeyen bu tesisin yapılmasından vazgeçilmesi, orada zarardan başka hiçbir getirisi olmayan krom madeninin kapatılması İskenderun ve Arsuz halkının büyük yararınadır.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57