Şiddete uğrayan kadına destek kısıtlanıyor mu?

Kriz koordinasyon kurulu öneren Milletvekili Tulay Hatımoğulları Oruç´a göre de salgın riskiyle alınan önlemlerde kadınlar için destekler kısıtlanıyor, çok daha güvencesiz bir ortam oluşturuluyor

GÜNCEL 4.04.2020 16:39:05 0
Şiddete uğrayan kadına destek kısıtlanıyor mu?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ile birlikte kadına yönelik erkek şiddetinin arttığını belirten HDP Adana Milletvekili Tulay Hatımoğulları Oruç, pandemiye önlem olarak evlerde kalınması çağrılarının yapıldığı bu günlerde, kadınların ev içinde şiddet yaşama riski artarken desteklerin kısıtlandığını, kadınlar için çok daha güvencesiz bir ortamın oluşturulduğunu vurguladı.

Milletvekili Oruç, Çalışma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk´a kadına yönelik erkek şiddetine karşı kriz koordinasyon kurulunun oluşturulup oluşturulmayacağı, kadınların başvurabileceği birimlerin eşgüdümlü çalışmasını sağlamak için her ilde kadına yönelik şiddet kriz koordinasyon masaları kurulmasına yönelik çalışmaları sordu.

Kadınların ev içinde şiddet yaşama riskini önlemek yerine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu´nun 6284 Sayılı Kanun kapsamındaki koruma hükümlerini kısıtlamasının, kadınlar için çok daha güvencesiz bir ortam oluşturduğunu kaydeden Oruç, “30 Mart 2020 tarihinde HSYK´nın aldığı ‘6284 sayılı Kanun kapsamında verilen tedbir kararlarının yükümlülerin koronavirüs kapsamında sağlığını tehdit etmeyecek şekilde değerlendirilmesi gerektiğine´ ilişkin tedbir kararı, daha fazla muğlaklığa ve endişeye neden olmuştur. Kadınlar, şiddet uygulayanı evden uzaklaştırma gibi önleyici tedbir kararlarını almakta normal zamanlarda bile zorlanmakta iken HSYK bu tedbir ile önleyici tedbir kararları vermekten, bunları uygulamaktan imtina eden kamu personeline gerekçe sunmuştur. Alınan tedbir, erkek şiddetini teşvik edeceği gibi kadınların yasal mekanizmalara başvurma çabalarına karşı da caydırıcı bir etki oluşturacaktır” dedi.

Wuhan kentinde de oranlar artmış

Merkezi İngiltere´de bulunan Uluslararası Kalkınma Departmanına bağlı UK Aid Direct Kuruluşu tarafından yayınlanan rapora göre, Çin´in Wuhan kentinde 2020 Şubat ayı itibari ile karantina süresince kadınların şiddete uğrama oranının üç kat, polise yardım talebi ile ulaşan kadınların sayısının iki kat, kadın kurumlarına yapılan başvuruların yüzde 90 arttığını gösterdiğine dikkat çeken Oruç, virüsün yayıldığı birçok ülke için de benzer verilere ulaşıldığını aktardı.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu´nun yayınladığı 2020 Mart ayı raporuna göre, Türkiye´de 29 kadının öldürüldüğüne de işaret eden Oruç, 11 Mart´tan 31 Mart´a kadar ilk 20 gün içinde 18´i kendi evinde olmak üzere 21 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü ifade etti.

Hangi soruları yöneltti?

Milletvekili Oruç, bu verilerden yola çıkarak TBMM Başkanlığı´na verdiği önergede Bakan Selçuk´tan şu soruların yanıtını istedi: “Bakanlığınız tarafından kadına yönelik erkek şiddetine karşı kriz koordinasyon kurulu oluşturulacak mıdır? Kadınların başvurabileceği, karakol, ŞÖNİM, adliyeler, adli yardım büroları, Kaymakamlıklar, Sosyal Hizmet Merkezleri gibi birimlerin eşgüdümlü çalışmasını sağlamak için her ilde kadına yönelik şiddet kriz koordinasyon masaları kurulması için çalışmalarınız var mıdır? Sığınak ve acil barınma ihtiyaçları için kapasite artırılması sağlanacak mıdır? Sığınaklara kabul koşullarını kolaylaştırmak ve böylece kadınların korunmasız olduğu hissini ortadan kaldıracak adımlar atılacak mıdır? Alo 183 Acil Yardım Hattının sadece kadına yönelik şiddet konusunda kadın uzmanlar tarafından destek vermesi ve kapasitesinin artırılması için Bakanlığınızca çalışmalar başlatılmış mıdır? ŞÖNİM´lerin 7/24 telefonla ve online olarak sosyal, psikolojik ve hukuki destek vermesi için adım atılacak mıdır? Karantinada erkek şiddetine uğrayan kadınların hangi kurumlarla nasıl iletişime geçeceklerini, 6284 sayılı Kanun kapsamındaki haklarının neler olduğunu anlatan çok dilli, basit ve bilgilendirici açıklamalar yapılması için çalışmalarınız olacak mı? Emniyet personeli, hakim, savcı, sosyal hizmet uzmanı, psikolog gibi ilgili tüm kamu personellerine bu süreçte kadınlara nasıl destek verilmesi gerektiği ve izlemekle yükümlü olduğu uygulamalar konusunda bilgilendirilmeleri için çalışmalar planlanmakta mıdır? Kadınlara mali destek sunularak şiddet alanlarından çıkmalarının olanaklarını yaratmak üzere bir fon ayırmak üzere çalışmalarınız olacak mıdır? Korona virüs salgını nedeniyle evlerde kalmak zorunda olan kadınlara yönelik şiddetin artmasını önlemek üzere 6284 sayılı Kanununda tedbir kararının kaldırılması ile başlayarak, İstanbul Sözleşmesi ile etkin bir şekilde uygulanması sağlanacak mıdır?”


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23