Sigara, dört kişiden birini etkiliyor

Dünyada, tütün ürünleri tüketimi ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında her yıl 31 Mayıs günü, Dünya Tütünsüz

SAĞLIK 1.06.2018 11:13:29 0
Sigara, dört kişiden birini etkiliyor

Akın Bodur/İskenderun

Dünya Tütünsüz Günü kapsamında İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü açtığı standla sigara ve zararları hakkında halkı broşür dağıttı, bilgi verdi ve Nikotin Bağımlılık Testi ile karbonmonoksit ölçümü yaptı. İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğünün dün Sağlık Parkında açtığı stand, bugün ve pazartesi de devam edecek. Stantta Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi ve Karbonmonoksit Ölçüm Cihazı ile bağımlılık düzeyi de saptanacak, sigaranın zararları ve bırakma hakkında broşür dağıtımı yapıldı ve bilgi verildi. Sağlık Bakanlığı da bu yıl ‘Ramazan Fırsat Sigarayı Bırak´ temasıyla etkinlikler başlattı.
Tütün ve tütün ürünleri kullanımının, halk sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken endemik bir sorun olduğunu belirten İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü görevlileri, 'Dünya Sağlık Örgütü sigaraya bağlı hastalıklardan her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin öldüğünü, sakat ve felç kaldığını bildirmektedir. Türkiye´de her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan 100 bin kişi hayatını kaybetmekte, sakat ve felç kalmaktadır. Türkiye´de tütün ve sigara tüketimi TÜİK 2016 verilerine göre kadınlarda yüzde 13.3, erkeklerde ise yüzde 40.1, toplamda ise yüzde 26.5 oranlarında' açıklamasını yaptı.

Tütün dumanında 4 bin kimyasal var
'Tütün dumanında formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum gibi 4000´den fazla kimyasal madde vardır. Bu maddelerin 70´den fazlası kansere neden olmaktadır' değerlendirmesini yapan İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü görevilleri, şunları belirtti: 'Sigara bebek ve çocuklarda ölü doğum, düşük doğum ağırlığı, ani bebek ölüm sendromu, büyüme gelişme geriliği, havale, alerjik hastalıklar, akciğer gelişme bozukluğu, solunum yolu enfeksiyonları, astıma, kadın ve erkeklerde dişeti hastalıkları, ağız ve yutakta tat alma eksikliği, cilt karalığı ve yaşlı gösterme belirtileri, ağız, dil, yutak, gırtlak, tükürük bezi, diş eti, akciğer, bronş, yemek borusu, mide, karaciğer, pankreas, bağırsak, anüs, böbrek, mesane, prostat, rahim ağzı ve kan kanseri gibi pek çok kanser, kalp krizi, damar tıkanıklığı, Burger hastalığı, tansiyon yükselmesi, beyinde felç, ileri yaşta bunama (Alzheimer), gözlerde katarakt ve ileri yaşta körlük, koku almada azalma, kronik bronşit ve amfizem gibi tıkayıcı akciğer hastalıkları, cinsel isteksizliğe neden olmaktadır. Ayrıca yorgunluk, uykusuzluk, ruhsal gerilim, stres, performans düşüklüğü, reflekslerde azalma oluşur.'

Akciğer kanserinin yüzde 95 nedeni, sigara
Akciğer kanserlerinin yüzde 95´i sigara içiminden kaynaklandığını belirten İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, 'Pasif içicilik bile akciğer kanserine neden olmaktadır. Sigara kullanan veya sigara dumanına maruz kalan genç kadınlarda meme kanseri riski yüzde 90 artmaktadır. Ülkemizde, 4207 sayılı yasaya göre kapalı alanlarda sigara yasağının restoran, kafe, bar ve kahvehaneleri de kapsamasıyla, Dünya Sağlık Örgütü´nün önerdiği başarılı MPOWER uygulamalarıyla, Sağlık Bakanlığı´nın yaptığı çalışmalarla (sigara bırakma poliklinikleri, sigara bırakmada kullanılan ilaçların ücretsiz olarak sağlanması, ALO 171Sigara Bırakma Danışma Hattı, Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi, kanunla yasaklanmış alanlarda sigara içilmesi halinde ALO 184 arayarak ihlal bildirimi vs.), çeşitli sivil toplum kuruluşları ve cemiyetlerle (Türkiye Yeşilay Cemiyeti, Türkiye Sigarayla Savaş Derneği) işbirliğinde reklamlar yayınlanması, afiş, broşür hazırlanması, kongreler, sempozyumlar, kanunla yasaklanmış alanlarda sigara içilmesi halinde Yeşil Dedektör uygulaması ile ihlal bildirimi ülkemizde sigara tüketiminde ciddi bir azalma meydana gelmiştir' açıklamasını yaptı. Aynı yetkililer, sigara ve tütün kullananları yeni bir başlangıç için ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı´nı aramaya, ilçede hizmet veren Sağlıklı Hayat Merkezimizdeki Sigara Bırakma Polikliniğimize davet etti.


Anahtar Kelimeler: dünya tütünsüz günü

TİP, Hatay adayı Gökhan Zan'ı geri çektiğini duyurdu

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İskenderun Temsilcisi Nacar: Halk giderek yoksullaşıyor

Bir günde 1.315 kişiye sorgulama

Öntürk: Projelerin çoğu doğrudan kadınlara değer katacak

Duduoğlu'ndan filtre sektörüne destek sözü

Gül, kahvaltıda ağırlandı

İYİ Parti adayları İskenderun'da esnafla buluştu: Elbiseyi beraber tasarlayacağız

SP Milletvekili ve HBB Başkan adayı Çalışkan: Sorunları biliyoruz, çözüme yakınız

SHD'den deprem sonrası Hatay konut raporu

Cumhur İttifakı HBB adayı Öntürk: Hatay, 10 yılda 50 yıl geriye gitti

Kiracılar da beyan yapabilecek

HBB Başkanı ve CHP adayı Savaş: Hatay’ın bütün projelerini bitirdik

Arsuz’a 9, Belen'e 12 aday

ATSİAD Arsuz'a OSB istedi

İskenderun'a kadın adayı Deva Partisi'nden

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00