Sınır ötesinde çatışma

Türkiye, Astana uzlaşması kapsamında Suriye sınırının İdlip ve Arfin bölgesi karşısına askeri mahzeme sevkini sürdürüp, İdlip bölgesinde keşif çalışması yaparken, aynı bölgenin kırsalında ve Türkiye sınırı yakınında dün ?

11.10.2017 13:37:56 0
Sınır ötesinde çatışma

Burak Milli/Akın Bodur

Uzun namlulu silahhların kullanıldığı çatışma, Reyhanlı kırsalındaki sınır mahalleleri Oğulpınar ve Bükülmez yöresinden de duyuldu. Bölgedeki kaynaklar, çatışmanın Özgür Suriye Ordusu ile Heyet Tahrir el-Şam (El Nusra Gurubu) arasında yaşandığını belirtti.
Oğulpınar Karakoluna sevk edilen çok sayıda askeri zırhlı araç ve tank ise sınırda konuşlanmaya devam etti. Karakol çevresinde konuşlanan 2 tank, 1 obüs ve 7 füze rampası, olası tehditlere karşı hazırlıklarını sürdürürken, savunma sistemlerinin alt yapı çalışmaları için de karakolda iş makinelarıyla çalışmaya devam edildiği belirtildi.

Askere destek yürüyüşü
Reyhanlı´nın sınır mahallesi Oğulpınar´da oturanlar, askere destek amacıyla evlerine Türk bayrağı astı, ve destek yürüyüşü yaptı. TSK´nın Suriye´deki operasyonuna destek verdiklerini ifade eden Oğulpınar Mahallesi Muhtarı Hasan Şanverdi, komşu ülke Suriyeliler ile akrabalık ve aile bağlarının olduğunu belirterek, 'Aile bağımız olan Suriyelilerin esaretten kurtulmasını, terör örgütlerinin orada yuvalanmaması için bu operasyonu destekliyoruz' değerlendirmesini yaptı.

Suriye´den bayram dönüşleri sürüyor
Kurban Bayramında Hatay´dan İdlib ve kırsalına giden Suriyelilerin dönüşü de sürüyor. 31 Aralık 2017 tarihine kadar dönme imkanı bulan Suriyelilerin bir bölümü daha dün Cilvegözü Sınır Kapısı´ndan ülkeyi giriş yaptı. Kontrol ve gümrük işlemleri yapılan Suriyeliler, Türkiye´ye giriş yatı ve yaşamlarını sürdürdükleri ilçelere gitti.
Birleşmiş Milletler tarafından Suriye´nin farklı kentlerine gönderilen yardımları taşıyan 19 tır da dün Cilvegözü Sınır Kapısı´ndan geçerek, Suriye´ye gitti. temel gıda malzemesi bulunduğu belirtilen yardımların İağırlıklı olarak dlip ve kırsalında yaşayan Suriyelilere iletileceği öğrenildi.

AFAD´dan sınıra mobil koordinasyon merkezi
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Cilvegözü Sınır Kapısı´na Mobil Koordinasyon Merkezi kuruldu. AFAD Adana Müdürlüğünden Hatay´a gönderilen koordinasyon tırı Reyhanlı´ya gelip kuruldu ve faaliyetine başladı. Mobil Koordinasyon Merkezi´nin sınır bölgesinde görev yapan gazeteciler için gönderildiği öğrenildi.

Yayladağı´nda 28 Suriyeli yakalandı
Yayladağı´nda, Suriye´den yasadışı yollarlan Türkiye´ye girdikleri belirlenen 28 kişi yakalandı. Edinilen bilgiye göre, 3. Hudut Tabur Komutanlığı timleri, kentin Topraktutan ve Kızıçat karakolu bölgesinde, Türkiye´ye yasa dışı yollardan giren grubu yakaladı. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 28 kişinin Suriyeli olduğu ve işlemlerin ardından sınır dışı edildiği belirtildi.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı da 09 Ekim 2017 tarihinde Türkiye-Suriye sınırında sınırı yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 2.654 kişinin yakalandığını açıkladı. Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan açıklamada 'Kara Kuvvetleri Komutanlığı hudut birlikleri tarafından gün içerisinde, Suriye´den Türkiye´ye yasa dışı sınır geçişi teşebbüsünde bulunan 2.654 şahıs ve Türkiye´den Suriye´ye yasa dışı sınır geçişi teşebbüsünde bulunan bir şahıs yakalanmıştır. Bu müdahaleler sonucunda, bir adet araç ele geçirilmiştir' ifadesine yer verildi.

İdlip´te işyerleri boykot mu yapacak?
Bayır Bucak haber adlı site de İdlip´de bugün boykot yapılacağını bildirdi. Sosyal paylaşım sitesinden dün yapılan açıklamada, 'Yarın İdlip´de boykot!
Kentte suikastların artması, maskeli silahlı kişilerin dolaşmasından rahatsız olan halk, yarın (bugün) eczaneler ve fırınlar hariç tüm iş yerleri kapatma eylemi yapılacağı bildirildi' ifadesine yer verdi.
Türkmenlerin sosyal paylaşım sitelerinde, Afdir´in Bülbül kasabası yol kenarındaki tepe eteklerine Abdullah Öcalan´ın posterinin asıldığı; PYD´nin Rojava Gençler Birliği (YCR) adı altında, cantonlarda mahalle örgütlenmesine gidip, çocuk ve gençlerden yarı silahlı yeni bir oluşum kurduğu fotoğraflarla savunuldu.

Guruplar, HTŞ´den ayrılıyor
TSK´nın destek verdiği ÖSO´nun İdlip operasyonu kapsamında çatıştığı eski adı El Nusra olan Heyet Tahrir Şam (HTŞ) gurubundan altı gurubun ayrıldığı belirtildi. Suriyeli muhaliflerin sitesinde duyurduğu ve ´Yalanlama bildirisi´ adı verilen Cephit Tahrir Suriye´nin (Suriye Kurtuluş Cephesi) açıklamasında, şunlara yer verilid: 'Biz; Seyfullah Tugayı, İdlip Şehitleri Tugay, Saad Bin Muaz Tugayı, Diré Muhammed Tugayı, Ali Bin Ebu Talip Tugayı ve Seriyt Hendese gurubu olarak HTŞ grubundan ayrıldığımızı ve Albay Abdilhadi Urabi komutasında, Cephit Tahrir Suriye (Suriye Kurtuluş Cephesini) kurduğumuzu ilan eder, katil rejime ve Suriye halk direnişine kim karşı ise onlara karşı savaşacağımızı bildiririz!'


Anahtar Kelimeler: Sınır ötesinde çatışma

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,53% -0,03
  • EURO

    34,88% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2426,09% -0,15
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00