Sivas katliamı faillerinin Türkiye´ye iadesi neden istenmedi?

Samandağlı Adana Milletvekili Tulay Hatımoğulları Oruç, 27 yıl önce Sivas´ta yakılan aydın ve sanatçı katliamını soru önergesiyle parlamentoya taşıdı.

GÜNCEL 2.07.2020 16:18:14 0
Sivas katliamı faillerinin Türkiye´ye iadesi neden istenmedi?

Milletvekili Oruç önergesinde, '2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas´ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli´nde bulunan 33 can yakılarak katledilmiştir. Katliamcı güruh tarafından haftalar öncesinden ‘katliam´ çağrıları yapılmasına rağmen, güvenlik güçlerince gerekli hiçbir tedbir alınmamıştır. Katliamın ardından ise adeta ´adalet katliamı´ yaşanmıştır. Haklarında dava açılan sanıkların bir kısmı hiç bulunamamış, bu sanıkların bazılarının Sivas´tan hiç ayrılmadan yaşamlarına devam edebildikleri anlaşılmış, bir kısmı ise arama kararlarına rağmen yurt dışına çıkabilmiştir. Şu anda dokuz firari sanık Almanya´da yaşamanı sürdürebilmektedir. Sivas Katliamının sanıklarından Ahmet Turan Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yaşı ve sağlık sorunları gerekçesiyle affedilmiştir. En sonunda dava zaman aşımından düşürülmüştür. Oysa insanlık suçunun zaman aşımı olamaz; 27 yıldır süren adalet arayışı/mücadelesi ancak bu insanlık suçunu işleyenlerin bir an önce yargılanması ve cezalandırılması ile sonuç alabilecektir. Sivas katliamı sanıklarından kırmızı bültenle aranan Vahit Kaynar, 2011 yılında Polonya sınırında yakalanmış ancak 40 gün yasal süre dolana kadar Türkiye´den iadesi istenmediği için serbest bırakılmıştır. Ayrıca Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) adına Sivas davasını takip eden avukat Mahmut Erdem Sivas Katliamı´nın yakalanamayan firari baş sanığı Murat Sonkur´un nerede yaşadığının tespit edilmesine rağmen, 2017 yılından beri Türkiye tarafından kesinlikle iade talebinde bulunulmadığının Alman makamlarınca kendilerine bildirildiğini iletmiştir' ifadesine yer verdi. 

Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Firari faillerden en az birine Alman vatandaşlığı verildiği, Almanya´da güvenli oturum statüsü kazandırıldığı bilgisine ulaşılmıştır. Sivas Katliamı failleri Almanya´da kendileri için doğabilecek hukuksal sonuçlara karşı korunmakta mıdır?Adresi araştırma sonucu ortaya çıkarılıp savcılığa iletilen fail Murat Sonkur, her seferinde, yeni adresi bilinmeyecek şekilde -bir gün içerisinde- bir başka adrese taşınmış ve bu prosedür bir ay içerisinde toplam beş kez tekrarlanmıştır. Bu şahıs devlet kurumları tarafından mı korunmaktadır? Federal Hükümet´e Sivas Katliamı faillerine ilişkin yöneltilen sorulara ´Federal Hükümetin elinde bu konuda bilgi bulunmamaktadır´ cevabı verilmiştir. Türkiye´nin Almanya´da yaşadığı belirlenen 9 Sivas Katliamı sanığı hakkındaki bilgileri nedir? Bu failler nasıl yurtdışına çıkabilmiştir ve Almanya´da yaşamlarını sürdürebilmektedirler? Firari Sivas katliamı faillerinin Türkiye´ye iadesi neden istenmemiştir? İlgili Bakanlıklar ile birlikte Sivas Katliamı sanıklarının yargılanması için gerekli girişimler neden bugüne kadar yapılmamıştır? Sivas Katliamı sanıkları neden insanlık suçu kapsamında yargılanmamıştır?'

 

 


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04