Sivil toplum ve çevreciler Dikmece’yle dayanışmada

Zeytinlikleri ve tarım arazileri için 29 Temmuz’da başlattığı nöbeti sürdüren Dikmece köylüleri büyük buluşmada sivil toplum örgütleri ve çevrecilerle buluştu.

HATAY 26.08.2023 21:21:00 0
Sivil toplum ve çevreciler Dikmece’yle dayanışmada

Deprem sonrası konut yapmak amacıyla zeytinlikleri ve tarım arazileri için verilen acele kamulaştırma kararına direnen Hatay’a bağlı Antakya Dikmece köylülerine destek vermek için çok sayıda sivil toplum örgütü ve çevreci, ‘Büyük Buluşma’ ile bir araya geldi.

“Toprağımıza, zeytinimize, yeşil alanlarımıza sahip çıkmak için, istimlaki durdurmak için büyük Dikmece buluşması” çok sayıda sivil toplum örgütü ve çevrecilerin katılımıyla gerçekleşti. 

Deprem sonrası konut yapmak amacıyla zeytinlikleri ve tarım arazileri için acele kamulaştırma kararı verilen Hatay Dikmece köylüleri direnişlerini sürdürüyor. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından ilk etapta 1415 konut yapılması planlanan Dikmece’de köylülerin direnişine Akbelenli köylüler ve çevreciler de gelerek destek verdi. Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun da destek verdiği buluşmaya CHP Hatay milletvekilleri Mehmet Mansuroğlu, Nermin Yıldırım Kara, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi milletvekilleri Tülay Hatimoğulları, Perihan Koca ve Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Ahmet Şık, Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Platformu üyeleri de katıldı. Direnişçiler, "Dikmece'den Akbelen'e, talana karşı direnişi büyütelim", "İstimlaklara geçit vermeyeceğiz", "Sermaye defol, bu topraklar bizim", "Zeytin kardeşliği kazanacak" dövizleriyle yürüdü. 

TOKİ’nin kalıcı konut yapması için Hatay’ın Antakya ilçesinin Dikmece köyü arazisinin bir bölümü için kamulaştırma kararı alınmıştı. Jandarma eşliğinde iş makinaları ile köylülerin tarım arazilerine girilmişti. Arazilerine iş makinalarının girmesine engel olmaya çalışan köylüler darp edilmiş, 7 kişi gözaltına alınmıştı. Köylüler kamulaştırmaya karşı 29 Temmuz'da nöbet tutmaya başlamıştı.

Buluşmada Dikmecelilere destek veren Ehlibeyt Kültür ve Dayanışma Vakfı Genel Başkanı Ali Yeral, "Arabistan, Ortadoğu için hurma nasılsa bizim için de zeytin odur” dedi. Yeral, “Zeytin ağacı kutsaldır. Yani burada neyi demek istiyorlar, 'Ben senin malının yüzde 90'ına konacağım ve sen yarın buradan çekip gideceksin.' Onlara çok medenice söylüyoruz, herkes gider biz gitmeyeceğiz. Biz nice hükümetler gördük hepsi geldi gitti unutuldu. Biz hala buradayız. Burada kalmaya da devam edeceğiz. Biz burada kiracı değil, ev sahibiyiz" diye konuştu.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19