Soğukoluk´ta 40 hektar yandı

Bir günde Belen, Erzin, Arsuz ve Yayladağı´nda 57 hektar ormanlık alan yok oldu...

GÜNCEL 14.09.2018 10:54:11 0
Soğukoluk´ta 40 hektar yandı

Önceki gece çıkan ve dün de süren Belen, Erzin, Arsuz ve Yayladağı´nadki orman ve orman örtüsü alanında çıkan yangınlarda 57 hektar zarar gördü. Soukoluk´taki elektrik trafosunun patlaması ve tellerin kopması üzerine piknik alanında çıkan yangında yaklaşık 40 hektar yandı; yangına 4 amfibik uçak, 7 helikopter, 47 arazöz, 3 dozer, 2 greyder ve 250 yangın söndürme işçisi, 10 teknik personelle müdahale edildi.

Akın Bodur-Elif Günay/İskenderun
Hatay´da Amanos Dağındaki orman örtüsü, her geçen gün daha da azalıyor. Erzin ve Belen´de çıkan orman yangınında 24 saatte 10 hektarlık orman ile 15 hektarlık bitki örtüsü yok oldu. Her yangın, Hatay´ın yeşilliğini de azaltıyor.
Hatay´ın doğal güzellik alanlarından birisi... İskenderun´un ormandan izlendiği bir alan... Gençlerin ve ailelerin piknik adresi; spor takımlarının kamp ve atreman yaptığı, oksijen topladığı bir yer; sevgililerin el ele tutuşup, birbirine sarıldığı; evlenenlerin nikah-düğün fotoğraflarının çekim adresi... Bahsettiğimiz yer; Belen´in orman içerisindeki Soğukoluk mahallesi... Ama bu alan dün biraz daha kısıtlandı... Çıkan yangın, bölgede 40 hektara yakın ormanı yok etti....
Soğukoluk mahallesinde dün sabah 04.45 dolayında elektrik trafosunun patlaması ve elektrik tellerinin kopması nedeniyle çıkan yangın, ormanlık alanı azalttı. Soğukoluk´taki yangın üzerine bölgeye gelen Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri dün havadan yangın söndürme çalışmalarını izledi ve ekiplerden bilgi aldı.

40 hektar orman yandı
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü, Antakya Orman İşletme Müdürlüğü ve Belen Orman İşletme Şefliğinin ilk müdahale ettiği orman yangınına, çevre illerden ve belediyelerden de destek geldi. Yangına ilk müdahale orman işletme müdürlüğünün Gedik, Sarımazı ve Pirinçlik ekiplerinden geldi.
Yangın, orman içindeki ev ve işyerlerini risk altında tutarken, jandarma bölgede tahliye talebinde bulundu. Ancak gerek olmadığı için bölgede tahliye yapılmadı. Antakya Orman İşletme Müdürlüğü, yangınla iligili yaptığı açıklamada, 'Yangın mahalline giden yollar tedbir amaçlı ve yangınla mücadele organizasyonunun engelelmemesi gayesi ile ulaşım kontrollü olarak sağlanmaktadır' iadesine yer verildi.

Havadan 4 uçak, 7 helikopter müdahale etti
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Muzaffer Ketmen, yangının başlaması ve ihbarın yapılmasından yaklaşık 10 dakika sonra ekiplerin müdahale ettiğini belirtti.
Soğukoluk mahallesindeki orman yangınına havadan 4 amfibik uçak, 7 helikopter, 47 arazöz, 3 dozer, 2 greyder ve 250 yangın söndürme işçisi, 10 teknik personelle müdahale edildi. Bölgede söndürme ve alanda soğutma çalışmaları devam ediyor.
Yangın bölgesinde incelemede bulunan Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, yangının bölgeye büyük zarar verdiğini ifade etti. Vurucu, dün yaptığı açıklamada, 'Uçak ve helikopterlerimiz hala soğutma çalışmalarına devam ediyor. Yangın çıktığında küçük bir alandaydı ama rüzgarın etkisiyle büyük bir alana yayıldı. Üzülüyoruz, ciğerimiz yanıyor çünkü Hatay´ın göz bebeği Belen´in incisi Soğukoluk´u böyle görmek ziyadesiyle üzüyor. İnşallah bu tür yangınları bir daha yaşamayız' açıklamasını yaptı.

Beydilli, sosyal medyadan açıklama
HBB´nin İskenderun, Belen, Arsuz koordinatörü Ahmet Serhat Beydilli de sosyal medyadan yaptığı değerlendirmede şunlara yer verdi: 'Belen ilçesi Soğukoluk Mevkii´nde sabaha karşı saat 4 civarında çıkan yangını söndürmek amacıyla Hatay Büyükşehir Belediyesine bağlı Antakya, İskenderun, Belen, Payas ve Arsuz İtfaiye ekiplerimiz müdahalelerini sürdürmeye devam ediyor. Olay yerine giderek ekiplerden bilgiler aldım. Bölgede ki evlere sıçramaması adına kapsamlı araç ve personel desteğimizle söndürme çalışmalarımız sürmektedir. üdahale çalışmaları kapsamında 4 uçak, 5 helikopter ve HBB Park Bahçe Daire Başkanlığına bağlı 6 su tankeri ile Fen İşleri Daire Başkanlığına bağlı dozer takviyesi yapıldı.'

Erzin´de 15 hektar örtü yandı
Erzin´nin Kullu Yaylası bölgesinde birkaç gün önce çıkan ve 2 hektarlık ormanlık alanın yok olduğu yangın, Kullu yaylasının üç mil batısındaki eski çalılık mevkiindeki orman örtüsünün yanmasıyla devam etti. Yangına havadan 5 helikopter ve 2 uçak, karadan da 30 arazöz, 4 dozer, 1 kepçe, 1 greyder, 10 su tankı, 200 işçi, 5 teknik elemanla müdahale edildi. yangının çıkış sebebinin öğrenilemediği açıklandı. Yangın alanının kayalık ve çok sarp olduğu, 15 hetarlık örtü alanının yandığı belirtildi. Yangın söndürme çalışmalarına can kaybı yaşanmaması için ara verilirken, sabah devam edildi. Bölgedeki yangının söndürülüp, alanda soğutma çalışması yapıldığı öğrenildi.
Bu yıl Kilis, Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş bölgesinde 128 yangın çıkarken bunun 94´ünün Hatay´da yaşandığı öğrenildi.

Arsuz ve Yayladağı´nda 2 hektar yandı
Önceki gece Arsuz ve Yayladağı´nda da iki ayrı orman yangını çıktı. Arsuz´da 1 hektar, Yayladağı´nda da 1 hektar orman yangınına birer tim müdahale etti ve söndürdü.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9046,92%2,73
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,11% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2295,54% 0,81
  • Ç. ALTIN

    3843,36% -0,29