'Sokağımız gar sabunu kokuyor' etkinliği

3. Uluslararası Akdeniz Kentleri Kültür Sanat Buluşması

GÜNCEL 9.11.2018 11:28:48 0

Nesrin Geyik/İskenderun

Zeytin ve Defne ile yağlarının birçok konuda şifa kaynağı olduğu biliniyor. Defne´nin mitolojik öyküsü de bu bitkiyi ölümsüzleştiriyor. Hatay yöresinde yaşayanlan hem zeytin ve zeytinyağı hem de defne ve defneyağını en çok kullananlar arasında; Yemekten temizlik malzemesine kadar kullanılan ürünler arasında, her ikisi de...
Akdeniz Sanat Oluşumu´nun bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek 3. Uluslararası Akdeniz Kentleri Kültür Sanat Buluşması etkinlikleri kapsamında İskenderun´da düzenlenen 'Sokağımız gar sabunu kokuyor' adlı etkinlikte Gar Sabunu dökümü yapıldı. Kentte faaliyet gösteren Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği´nin evsahipliğindeki etkinlikte 'Gar Sabun Atölyesi' yapıldı. Dernek binasında üyeler ve halkın katılımıyla yapılan sabun dökümü şenliğinde yöresel ürünler arasında bulunan Defne sabununun nasıl yapıldığı gösterildi.
Kazanda pişirilen Defne sabunu, yere serilen tahta kalıplara döküldü ve kurutulmaya bırakıldı. Şenlikte sabun dökümünü, sabun ustası Ali Kiremit ve yardımcısı Ahmet Tümkaya gerçekleştirdi. Dökümü tamamlanan defne sabunları soğuduktan sonra damgalandı, kesildi ve kullanıma hazır hale getirildi. Şabun dökümü şenliğinde 40 kilo defne ve zeytinyağı kullanıldı. 21 yıldır bu işi yaptığını ifade eden sabun ustası Ali Kiremit, Defne sabunun sağlığa çok önemli faydalarını olduğunu, romatizma ve saç dökülmesine çok iyi geldiğini ve kullanıcıların da bunu ifade ettiğini söyledi. Kiremit, 'Bir öğretmen arkadaşım, defne sabununa başladıktan sonra ´saçımda kepek kalmadı´ değerlendirmesini yaptı' dedi. Sabun ustası Kiremit, Defne sabununun yapımında kullanılan malzemelerdeki ayarların önemli olduğunu, Defne sabununun, zeytinyağı, defne yağı ve suda eritiler kostiğin ilave edilip, macun kıvamına gelinceye kadar karıştırıldığını anlattı. Kiremit, kostiğin, sabunun kıvamına gelmesi, donması ve köpürmesi için kullanıldığını da belirtti. Sabun ustası Kiremit, şehlikte, 40 litre zeytin ve defne yağına 10 litre su ve 6 kilo 750 gram kostik karıştırıldığını belirtti.
3. Uluslararası Akdeniz Kentleri Kültür Sanat Buluşması etkinlikleri kapsamında şairler Coşkun Şimşekli ve Selami Şimşek´in şiir dinletisi gerçekleştirildi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57