Sokak ortasında cinayete önerge

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Adana'nın Yüreğir ilçesi Yavuzlar Mahallesinde sokak ortasında Bahar Torun’un B.K. tarafından öldürülmesini, önergeyle Meclis'e taşıdı.

GÜNCEL 18.10.2022 17:13:00 0
Sokak ortasında cinayete önerge

İskenderun/SES

Oruç, önergesinde, "Her gün kadın cinayetine tanıklık ediliyor olması ile birlikte şüpheli kadın ölümleri, fiziksel şiddet, taciz, tecavüz, istismar vakaları da eklenince erkek şiddeti önlenemez boyutlara varmış durumdadır. Erkekler, Eylül ayında en az 26 kadını ve iki çocuğu öldürmüştür. Eylül’de en az 10 kadının ölümü basına 'şüpheli' olarak yansımış; erkekler, en az 71 kadına şiddet uygulamıştır, en az 12 kız ve oğlan çocuğunu istismar etmiş, en az 15 kadını taciz etmiştir. Her ne kadar kadın cinayetlerinin azaldığına dair ilgili Bakanlıklar tarafından açıklamalar yapılsa da, sadece basın taraması yapılarak ulaşılan veriler dahi bunun aksini göstermektedir" ifadesine yer verdi. 
Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: "Bahar’ı katleden fail yakalanmış mıdır? Son on yıl içerisinde Adana ilinde kaç kadın öldürülmüştür? Adana’da gerçekleşen kadın cinayetlerinin failleri belirlenmiş midir? Faillerin kim olduğuna dair istatistiki bilgiler ne şekildedir? Adana ilinde kadın cinayeti faillerinden ceza alan, davası devam eden ve beraat edenlerin sayısına dair istatistiki bilgiler ne şekildedir? Adana’da son on yıl içerisinde kaç şüpheli kadın ölümü gerçekleşmiştir? Adana’da gerçekleşen şüpheli kadın ölümlerinde etkin soruşturma yürütülmüş müdür? Yürütülen soruşturmalar neticesinde kaç kişi hakkında dava açılmıştır? Açılan davaların akıbeti ne olmuştur? Adana ilinde kadına yönelik şiddet kapsamında 10 yıl içerisinde kaç şikayet başvurusu yapılmıştır? Yapılan başvurular neticesinde kaç kamu davası açılmıştır? Davalar ne şekilde neticelenmiştir? Kaç kişi ceza almış, kaç kişi beraat etmiştir? İçişleri Bakanının iddia ettiğinin aksine kadın cinayetlerindeki artışın, faillere uygulanan cezasızlık politikasıyla ilgili olduğunu düşünüyor musunuz? Şüpheli kadın ölümleri hakkında ne tür araştırmalar ve önleyici politikalar uygulanmaktadır? Soylu’nun paylaştığı istatistik ile basın taraması ile elde edilen veriler arasındaki farkın nedeni nedir? Ayda ortalama 30 kadının erkekler tarafından katlediliyor oluşuna karşı Bakanlığınızın hemen hayata geçireceği bir acil planı olacak mıdır?"


 


Anahtar Kelimeler: Sokak ortasında cinayete önerge

"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10063,71%-0,19
  • DOLAR

    32,37% -0,14
  • EURO

    34,73% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2406,93% -1,14
  • Ç. ALTIN

    3882,72% -0,72