Sokakta müzik, daha farklı

Avrupa´da bir yaşam biçimi ve kültürün yansıması olarak sürdürülen, sokak ve caddeler ile parkları hareketlendirdiği için belediyeler ve yerel yönetimler tarafından da desteklenen ´sokak müziği´, ülkenin büyük kentlerinde belli bir

GÜNCEL 30.01.2020 11:20:49 0
Sokakta müzik, daha farklı

Akın Bodur/İskenderun

Sokak müziğinin yapıldığı birçok kentte yaşamın daha hareketli olduğu da düşünülüyor.

'Sokakta müzik insanları rahatsız etmiyor'
İskenderun´da sokak müziği yapan lise öğrencisi Şevval Altun (17) ile KPSS´ye hazırlanan Mert Çağlar (22), kentin sokaklarında, belirli caddelerde sokak müziği yapmayı sürdürmeye çalışıyor. İnsanların sokakta yapılan müziği desteklediğini, ilgi gösterdiklerini ifade eden Şevval Altun, 'Sokakta müziğe ilgi var. İnsanların yaklaşımı iyi ama zabıtaların yaklaşımı öyle değil. Zabıta gelip ´toparlanıp gidin. Bize böyle emir veriliyor´ diyorlar. Oysa biz müzik yaparak insanları rahatsız etkiyoruz ki. Aksine insanlar bize destek veriyor' değerlendirmesini yapıyor. Mert Çağlar ise sokakta müzik yapmak için belediye yönetimi ile görüştüklerini ama sıcak bakılmayıp, Fener Caddesi üzerindeki Millet Parkı´nda kurulacak sahne ya da Kültür Sarayında etkinlik yapılmasının önerildiğini belirtti. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde çok sayıda insan sokakta müzik yaparken bunlara kimsenin karışmadığını aksine birçok yerde yerel yönetimlerin sokak müziğini desteklediğini biliniyor.

Sokakta yapılan müzik çok çeşitlilik gösteriyor
Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ve Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneğinin işbirliğiyle her çarşamba düzenlenen ´geleneksel çarşamba sohbetine konuk olan sokak müziği yapan Şevval Altun ve Mert Çağlar, müziği meslek olarak düşünmediklerini ama müzik yapmayı da sürdüreceklerini belirtti. Lise grubu olarak katıldıkları bir yarışmanın müzik açısından kendisini motive ettiğini anlatan Altun, psikoloji eğitimi almak istediğini ama müzikten kapmayı da düşünmediğini belirtiyor. Altun, 'Müzik benim hayat biçimim. Yaşımın küçük olması nedeniyle kafelere giremeyince ben de kurs aldığım müziği sokakta yapmaya başladım. Sokak müziğine öyle başladım, sokakta, caddelerde ve parklarda müzik yaptım. Gitar da çalıyorum ama solist olarak sokakta müzik yapıyorum. Sokak müziği bence en uygun müzik. Çünkü istediğiniz müziği yapabiliyorsunuz.

Türkü, pop, hafif müzik, arabesk, sanat müziği, halk müziği ne istiyorsanız sokakta bu müziği yapabiliyorsunuz' değerlendirmesinde bulundu.

Sokak müziği Avrupa´da farklı mı?
Müziğe arkadaşlarının etkisiyle başladığını, kurs alıp, kendi kendine geliştirdiğini anlatan Mert Çağlar da hedefinin memuriyet olduğunu ama müzikten kopmayı düşünmediğini ifade ediyor. Gitar çalıp şarkı söyleyen ve kendi bestelerinin bulunduğunu anlatan Çağlar, 'Bir yerde sahne almadım. Çünkü, insanlar biriyle iyi sanat yaptığı için değil, kendi ekibiyle sahne almak istiyor. Ben de bu nedenle sokağa yöneldim ve sokak müziği yapmaya başladım. Altun ve Çağlar, katılanlarla söyleşi yaptı ve sokakta çaldıkları müzik türlerinden halk müziği, pop, özgün müzik türlerindeki eserleri de seslendirdi. Çağlar, Avrupa´nın farklı ülkelerinde yapılan sokak müziği ile kendilerinin yaptığı sokak müziği arasında bir farkın olmadını anlatırken, Altun ise farkın olduğunu ve bu farkın Avrupa´da tek müzik türü yapılırken, kendilerinin birçok müzik türünü kullandıklarını ifade ediyor.

Söyleşiyi İzmir Marşı ile bitirdiler
Söyleşi arasında 10´na yakın şarkıyı seslendiren Şevval Altun ile Mert Çağlar, söyleşiyi İzmir Marşı´nı seslendirerek bitirdi, söyleşide bulunanlar ise sözler ve alkışla iki sokak müziği sanatçısına eşlik etti.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00