Söndürülen orman yeniden yandı

Samandağ-Antakya ormanları üç gündür yanıyor

GÜNCEL 8.09.2020 10:55:06 0
Söndürülen orman yeniden yandı

Akın Bodur/İskenderun

Samandağ´da başlayan ve kontrol altına alınarak söndürülen ve soğutma çalışması yapılan bölgedeki orman yangını yeniden başladı. Antakya´nın kırsalındaki mahallesi Kisecik ve Samandağ´ın kırsaldaki mahallesi Yeniköy yöresinde önceki gün akşam başlayan orman yangınında yine onlarca hektarlık alan yandı. Antakya´da yangının sıçradığı Yaylacık ve Kisecik mahallesinde kısmi tahliye çalışması yapıldı. Yangınla ilgili olarak Kisecik bölgesinde koordinasyon merkezi oluşturuldu. Yörede yaşanan ve üç gün süren yangın üzerine Hatay´a gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ile birlikte, Samandağ ile Antakya´nın kırsaldaki mahaleleri İçmeler, Kisecik ve Karlısu´daki söndürme çalışmaları hakkında bilgi aldı; yanan ormanlık alanları havadan inceledi. Hatay´da üç gündür yanan orman alanına ilişkin resmi açıklama yapılmazken, 3 bin hektara ulaştığı savunanlar da oldu. Yangınla ilgili birçok Hataylı sosyal iletişim sitesinden fotoğraf, yorum ve bilgi paylaştı. Yangın dün de üç ayrı noktadan sürdüğü, kontrol altına alma ve söndürme çalışmalarına havadan 2 yangın söndürme uçağı, 15 helikopter, 212 arazöz, 15 dozer, 24 iş makinesi, 45 teknik olmak üzere 886 personelin müdahale ettiği öğrenildi.

Samandağ´da 100 hektar orman yanmıştı
Samandağ´da cumartesi günü çıkan orman yangınında yaklaşık 100 hektar (1.000 dönüm) ormanlık alan yanmıştı. Samandağ´ın kırsalda ve ormanlık alanda bulunan mahallelerinden Batıayaz, Yeniköy ve Büyükoba bölgesinde aynı zamanlarda çıkan orman yangınları, rüzgarın da etkisiyle büyümüş, yangın mahallelerde yaşam alanına ulaşmadan çevrilip, insanların evlerinden tahliye edilmesine erek kalmadan kontrol altına alındı ve saatlerce süren çalışma sonrasında söndürülmüştü. Yangında Samandağ korsalında 100 hektara yakın (1.000 dönüm) ormanlık alan yanarken, yangınına havadan 8 helikopter ve 2 yangın söndürme uçağı, karadan ise 150´den fazla arazöz, 15 su tankı, 10 dozerle müdahale edildiği, yangının rüzgarın şiddetiyle büyümemesi ve evlere ulaşmaması için çevrilip, kontrol altına alındığı ve söndürüldüğü açıklanmıştı. Önceki gün başlayan, dün de devam eden Samandağ ve Antakya yöresindeki yangında yanan ormanlık alanın miktarı kesin olarak bilinmezken, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinin, ´100 hektar ve altı olan yangınların teknik olarak küçük yangın´ olarak tanımladığı Samandağ yangını, 100 hektarı geçtiği için teknik olarak artık ´büyük yangın´ kapsamına girdi.

'Orman nefestir, nefesimizi kesmeyin'
'Bir ağacın yanması ile bir insanın yanması arasında fark yok' değerlendirmesini yapan Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, sosyal iletişim sitesinen yaptığı fotoğraflı paylaşımında, 'Samandağ kırsalında başlayan orman yangınına karşı ekiplerin müdahalesi gün ve gece boyunca devam etti. Yangınla mücadele eden kardeşlerimizin Allah yar ve yardımcısı olsun.. Orman candır, lütfen canımızı yakmayın. Orman nefestir, lütfen nefesimizi kesmeyin. Orman yuvadır, lütfen yuvamızı yıkmayın. Dilerim ki sebep olanlar bir ağacın gölgesine muhtaç bir yaşam sürsün. Samandağ orman yangını 12 helikopter, 2 uçak, 250 arazöz ve iş makinası, 450 orman muhafaza memuru, Hatay Büyükşehir, Hatsu takviyeli müdahalere rağmen yayılmaya devam ediyor. Antakya merkez ve civar ilçe merkezlere kül yağmakta, gökteki kızıllık nerdeyse tüm Hatay´dan görülmekte. Allah´ın laneti sebep olanlara yağsın. Çaresizlik kötü' ifadesine yer verdi.

'Bölgenin biyolojik çeşitliliği de yok oluyor'
'Geleceğimiz yanıyor' değerlendirmesini yapan Antakya Çevre Koruma Derneği de, sosyal iletişim sitesinen yaptığı fotoğraflı paylaşımında, 'Samandağ Yeniköy´de orman yangını haberini üzüntüyle takip ediyoruz. Türkiye´nin ya da dünyanın neresinde olursak olalım yanan ormanlık alanlardan tüm canlılar etkilenmektedir. Yanan sadece ormanlar değildir, bölgenin biyolojik çeşitliliği, ekolojik yapısı, canlı türleri de yok olmaktadır. İklim değişikliğinden sürekli söz ederken iklimi dengeleyen en önemli unsur olan ormanlarımızı yok olmasından dolayı son derece üzgünüz. Ormanların en büyük dünya mirasımızdır. Yangının daha fazla yayılmadan kontrol altına alınması temennimizdir' ifadesine yer verdi. Dernek, ikinci paylaşımda ise şunları belirtti: 'Yangın devam ediyor. Müdahale eden tüm ekiplerin Allah yardımcısı olsun. Bu yangınla birlikte ağaçlar, birçok canlı ve bitki türü, doğal denge, geleceğimiz yandı. Yangın sonrası bu alanın yeniden ağaçlandırılması ve doğal sürecine bırakılması kendini yenilemesi gerekli. İnşallah bir an önce kontrol altına alınır. Durumun vehameti ile ilgili haberler geliyor. Yangının evlere sıçrama ihtimali, yanan ahırlar konuşuluyor. Oradaki yangın söndürmeye katılan tüm ekiplerin Allah yardımcısı olsun.'


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22