Sosyal tesis devrinde ´yetki tartışması´

Meclis kararı hangi yetkiyi verdi?

GÜNCEL 28.12.2019 10:00:55 0
Sosyal tesis devrinde ´yetki tartışması´

 İskenderun Belediyesi, Hatay İl Milli Eğitim müdürlü ile yaptığı protokolle, meclisin CHP grubunun yaptığı itirazın mecliste yeniden görüşülmesini beklemeden öğretmenevi ile ASO Müdürlüğüne bedelsiz olarak devrettiği Belediye 2 nolu Çay Bahçesini (Down Cafe) ziyaret edip, tesisin çalışması hakkında bilgi aldı. Temmuz ayında ´sosyal tesislerin tamamını biz işleteceğiz´ diyen AKP´li İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, belediye meclisinin İSKEN´in sermaye yapısının güçlendirilmesi, sosyal belediyecilik anlayışı ile etkin işletilmesi amacıyla İSKEN´e verdiği yetki ile tesisin İSKEN tarafından kullanılmasını engelledi ve bir anlamda yetkiyi verilen amaç dışında kullanmış oldu. 

Belediye yönetiminin tüm yetkileri elinde toplayıp, İskenderun´u tek başına yönetme anlayışı taşıdığını belirten CHP İskenderun İlçe Başkanı Mansuroğlu, 'Bu anlayış, İskenderun´u parsel parsel satma anlayışını getirir ki bu satışa karşı dimdik ve ayaktayız' açıklamasını yaptı.

Akın Bodur/İskenderun
İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı´nın, belediye meclisinden oy çokluğu ile aldığı sosyal tesisler ve spor alanlarının daha iyi işletilmesi amacıya belediyenin şirketi olan İSKEN´e devri yetkisini kullanması kapsamında Belediye 2 nolu Çay Bahçesini (Down Cafe) bedelsiz olarak verdiği İskenderun Öğretmenevi ve ASO Müdürlüğüne devrini öngörün protokol, işlemeye başladı. İskenderun belediye Meclisi CHP Grubu ise meclis kararının yeniden örüşlemesi ve iptali için İskenderun belediye Başkanlığana itiraz dilekçe vermiş, sonuç alınmaması halinde knuyu yargıya taşıyacaklarını açıklamıştı. İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, halka hizmet noktasında kurumlar ile işbirliği içerisinde hareket ettiklerini ifade etti. Protokol, yetkinin alınmasından iki gün sonra, Hatay Valiliği İskenderun Ofisi´nde törenle imzalanmıştı.

´Biz işleteceğiz´ dedi, iki tesisi devretti
İskenderun Belediyesi sosyal tesisinin Öğretmenevi projesi kapsamında hizmete girdiğini belirten Tosyalı, 'Göreve geldiğimiz günden bu gününe; ana odağımız olan İskenderunlu hemşerilerimize uygun, ucuz, ulaşılabilir hizmet noktasında, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak hizmet proje ve iş birlikleri üretmeye devam ediyoruz. Bunlardan birisi olan Belediye Sosyal Tesisi-Öğretmenevi projemiz, eğitim camiası ve İskenderunlu hemşerilerimizin hizmetine sunulmuştur. Benzeri işbirliği ve ortak hizmet projeleri ile sevgili hemşerilerimize hizmet üretmeye devam ediyor olacağız' değerlendirmesini yaptı.

Tosyalı, 24 Temmuz´da basından sansürün kaldırılışının yıl dönümünde düzenlenen toplantıda, belediyenin sosyal tesislerini belediyenin çalıştıracağını, hiç kimseye devredilmeyeceğini söylemişti. Kurumlarımız ile işbirliği halinde olmaya devam edeceklerini anlatan ve Belediye 1 Nolu Doğan Gazinosunu da Adalet Bakanlığı ile yapılacak protokol kapsamında cezaevi müdürlüğüne devretmeye çalışan Tosyalı, Öğretmenevinin işletmesine dönüşün tesise yaptığı ziyarette, İskenderun Öğretmenevi Müdürlüğü yetkilileri ile yapılan tesis hizmetli hakkında bilgi aldı ve 'Belediye ile Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzaladığımız protokol çerçevesinde eğitim camiası ve İskenderunlu hemşerilerimizin hizmetine açılan belediye sosyal tesisi-öğretmen evini ziyaret ederek, öğretmenevi yetkililerine hayırlı olsun dileklerimizi ilettik ve çalışmalarında kolaylıklar diledik. Hemşerilerimize daha iyi daha kaliteli hizmet noktasında diğer kurumlar ile de farklı projeleri hayata geçireceğiz. Tüm bu çalışmalar İskenderunlu hemşerilerimize en iyi hizmeti verebilmek içindir' değerlendirmesini yaptı.

Meclisin verdiği yetki aşıldı mı?
İskenderun Belediye Başkanlığı, aralık ayı toplantısında meclis gündemine aldığı mülkiyeti belediyeye ait olan sosyal tesisler, spor alanları ve otoparkların, sermaye yapısının üçlendirilmesi amacıyla İSKEN´e (İskenderun kent hizmetleri san. ve Tic. Ltd. Şti.) devrine ilişkin yaptığı oylamada, devri; 'sosyal belediyecilik anlayışı ile etkin işletilmesi amacıyla' ifadesiyle devretti. Bu kapsamda İskenderun belediye Meclisi, tesislerin, İSKEN´in işletmesi amacıyla devretti ancak belediye başkanı Tosyalı meclisin verdiği bu yetkili kaymakamlık olurundan bile geçmeden iki gün sonra protokolle bir yıl süreyle bedelsiz olarak öğretmenevinin kullanımına sundu. Belediye yönetimi, ilk kez bu uygulama ile yetkiyi kullanarak, sosyal tesisleri tek tek elden çıkartmaya başlamıştı. Bu durumda meclisin verdiği yetkinin amaç dışı kullanıldığı ve bnun görevi kötüye kullanma suçunu oluşturabileceği savunuldu.

Mansuroğlu: İskenderun´u tek başına yönetmek istiyor
CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, belediyenin kent ve kamu adına yapacağı olumlu çalışmalarına destek olacaklarını söylediklerini anımsattı ve 'İskenderun lehine olan her projenin destekçisi ve arkasında olacağız ama kente yarar sağlamayan projelere de karşı durmayı sürdüreceğiz' dedi. CHP İskenderun İlçe Başkanı Mansuroğlu, 'Belediye başkanı Tosyalı ve yönetimi, tüm yetkileri kendinde toplayıp, İskenderun´u tek başına yönetmek anlayışında. Bu anlayış, İskenderun´u parsel parsel satma anlayışını getirir ki bu satışa karşı dimdik ve ayaktayız. CHP, Cumhuriyet´i kuran partidir. 96 yıllık geçmişisiz var ve 96 yıldır meclisteyiz. Meclis sıralarındaki sandalye sayısının önemi yok, ama 96 yıldır bu ülkenin çimentosu olarak hizmet verdik. Bu süreçte çok parti geldi geçti ama CHP hep var oldu ve var olmaya devam edecek. Anti demokratik uygulama ve keyfi anlayışa karşı olmaya, İskenderun ve halkın yararına olmadığına inandığımız kararlara karşı partimizin duruşu budur ' dedi.

'Geldikleri günden beri gayrimenkullerin satışıyla ilgileniyorlar'
İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ali Mutlu da 18 yıldır ülkede AKP´nin üretemi dayanmayan, yatırım yapmayan anlayışının, İskenderun´da yerele de yansıdığını söyledi. Mutlu, 'Hazırı satmaya devam ediyorlar. Biz, İskenderunluların hakkını savunacağız ve halkın menfaat olmayan şeylere karı olacağız. Bunların sosyal belediyecilik ve gönül belediyeciliği anlayışından anladığı, sadece halkın malını satma anlayışıdır. Geldikleri günden beri belediyenin gayrimenkullerinin satışıyla ilgilenmeye başladılar. Oysa satarak bir yere varılamaz' diye konuştu. Mutlu, sosyal tesisler, spor alanları ve otoparkların İSKEN´e devrine ilişkin belediye başkanlığına itiraz ettiklerini anlatan Mutlu, meclise yapılan itirazdan sonuç alamamaları halinde konuyu yargıya taşıyacaklarını ve bunun için dava dilekçelerinin hazır olduğunu ifade etti.

CHP, itiraz etmişti
İskenderun Belediye Meclisi CHP Grubu, geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında, İskenderun belediye başkanlığına üç ayrı itiraz dilekçesi veren ve iptalini istediği spor alanları ve sosyal tesislerin daha etkin işletilmesi amacıyla İSKEN´e devrini getiren meclis kararına karşı yaptığı itirazlarda şunlara yer verdi: 'Belediye Meclisinin 02.12.2019 günü Belediye Meclisi toplantısındaki gündemdeki 2.maddesinde yüzde 100 hissesi belediyeye ait olan İSKENT İskenderun Kent Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti.´nin sermaye yapısının güçlendirilmesi için belediye bünyesinde bulunan sosyal tesisler, spor kompleksleri, otoparklar vb. gibi tüm gayrimenkullerin sosyal belediyecilik anlayışı ile etkin işletilmesi amacıyla şirketin ana sermayesine ayni sermaye kapsamında eklenmesi ve bunlarla ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere belediye başkanı Mehmet Fatih TosyalıI´ya yetki verilmesi karara bağlanmıştır. Meclisinin bu konuda aldığı 02.12.2019 tarih ve 81 sayılı kararı hukuka ve kamu yararına aykırıdır. Yetki talebinin hukuki dayanağı Kararda açıkça belirtilmemiştir. Görev ve Yetkileri 5393 sayılı kanunda belirtilen belediye meclisinin görev ve yetkilerini ucu açık bir şekilde devretmesi mümkün değildir. Karar da belirtilen belediye bünyesideki sosyal tesisler, spor kompleksleri ve otoparkların sayıları ve nitelikleri ayrıntılı bir şekilde kararda belirtilmeden belediye başkanına verilen sınırsız yetki devri kullanımı kamu yararına ve hukuka uygun değildir. Bu tür yetki devirleri tüm Meclis üyelerinin de hukuki sorumluluk altında kalmasına neden olabilecektir. Belediye meclisi kararında belediye şirketine devredilecek taşınmazların ada parsel numaraları mevki ve yüzölçümleri ile yaklaşık raice uygun tahmini bedellerinin ayrıntılı belirtilerek belirlenmesi gerekli ve zorunludur. Ayrıca ´mevcut veya kurulacak şirketlere sermaye katılımında bulunulması Çevre ve Şehircilik Bakanlığının iznine tabidir´ denilmek suretiyle şirket kurulması ve sermaye katılımında bulunulması izne tabi tutulmuştur. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının izninin alındığına dair bir belge kararda mevcut değildir. Esasen oldukça sınırlı yetki ve görevi olan belediye meclisinin yetkilerini belediye başkanına bu şekilde devrederek yerel karar organlarının zayıflatılmasının önünü açmamalıyız. Bu durum yerel meclislerin daha da zayıflamasına sebep olacaktır. Yargı Kararları bu şekildeki yetki devrini uygun görmemekte ve idari kararlarda ´sınır ve kapsamının açıkça belirtilmesini´ gerekli görmektedir. İskenderun Belediye Meclisinin 02 Aralık 2019 günü alınan 81 nolu kararı hukuka açıkça aykırı bulunduğundan ayrıca alınan kararda kent yararı ve kamu yararı gözetilmediğinden; Meclis kararının belediye meclis gündemine alınarak yeniden görüşülerek, alınmış kararın iptal edilmesini talep ederim.'


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23