SP´den eğitimde ´milli model´ önerisi

Saadet Partisi Dörtyol İlçe Başkanı Yusuf Çiçek, eğitim sistemindeki değişiklikleri eleştirerek, 'Eğitim bugün bun bunu yaptım olmadı yarın bir başkasını yapayım diyebileceğiniz bir oyuncak değildir' dedi. Çiçek, ülkenin daha fazl

2.11.2017 10:44:00 0
SP´den eğitimde ´milli model´ önerisi

Sadet Berkyürek/İskenderun

Liseye geçiş ile üniversiteye yerleşmede yapılan sınavların öğrencilerin ergenlik döneminin başına ve sonlarına denk düştüğüne dikkat çeken Yusuf Çiçek, yaptığı açıklamada, '15 yıldır değişim diyorsunuz ya 2003´ten bu yana 6 tane farklı eğitim bakanımız ve 6 tane yeni sistemimiz var. Çocuklar hayatı tanımaya öğrenmeye çalışırken karşılarına belirsizlik sunuyorsunuz. Sistem sıkıntılı olabilir yeni gelen bakan daha iyisini sunacağını sanarak daha farklı bir sistem kuruyor. Niyetiniz halis olabilir lakin yaptığınız düzen iyi bir sonuç vermeyecekse onu yapmayacaksınız” dedi.
1947 yılında 4´ü ABD´li 8 kişilik komisyon eliyle müfredatın yeniden yapılandırılarak eğitim sisteminin değiştirildiğini ve ABD modelinin önerildiğini hatırlatan Çiçek, şimdi de Finlandiya modelinin aynen uygulanmak istendiğini belirtti. Çiçek, şu değerlendirmeyi yaptı: 'Finlandiya ülkesinin toplam nüfusu 5 buçuk milyon Türkiye´deki öğrenci nüfusu 18 milyon. Finlandiya modelini aynen Türkiye´de uygulamaya çalışırsanız, bu baştan başarısızlıktır.  Eğitimde Milli model dediğimizde öncelikle ‘fulbright´ dediğimiz sistemi derhal terk edeceğiz.  Milli görüş daha önce koalisyon hükümetlerde yer almış ve hiçbir hükümet döneminde Milli Eğitim Bakanlığı pazarlık bile olmamıştır. Milli Eğitim bakanlığı hiçbir zaman milli görüşe teslim edilmemiştir. Öncelikle ‘fulbright´ sisteminden vazgeçilmeliyiz. Çünkü eğitimle alakalı kararları ‘fulbright´ komisyonu asla kendimize uygun bir modeli seçtirmeyecektir.”
'Önceki yanlışlarımızı göz önüne alıp şimdi kendi modelimizi kendimiz uygulamalıyız' diyen Çiçek, bir başka ülkeden model getirtmek yerine ülkenin kendi örfüne, ekonomisine ve sosyolojisine uygun, çağdaş, gelecek vaat eden gençleri istihdama atacak yeni bir eğitim sistemi uygulanmasını önerdi. Çiçek, şu değerlendirmeyi yaptı: 'Bizim ülkemiz daha fazla deneme yanılma üzerine bir sistem kaldıracak durumda değil. Bir başka ülkenin modeli o ülkenin kendi yöresine insanına has bir çalışma içerisinde uygulanmış. Asla bunu bizim ülkemize başarılı bir şekilde düzenleyemezsiniz. Sıfırdan bir eğitim modelinin istişaresi akademik çalışması oluru olmazı oluşturulmalı ve kendi çocuklarımıza uygun yeni bir eğitim sistemi oluşturulmalı.”
Mesleki eğitimin önemine de dikkat çeken Çiçek, 'Eğitim sisteminde istiyoruz ki çocuğumuz eğitim hayatına başladığı ilk andan itibaren o çocuğumuz bilgi ve becerisine göre ilkokulda sistematik bir şekilde dosyası oluşturulsun. Ortaokuldan sonra liseye geçtiğinde mesleki eğitim ya da çıraklık eğitim üzerinden okulunu okusun elinde bir meslek becerisi bulunsun. Üniversite hayatına devam etmek isteyen öğrenci bilgi ve becerisi alanında yönlendirilsin. Meslek okuyan öğrencinin önü kesilmemeli eğer istiyorsa üniversiteye gidebilmeli. İsterse marangoz olur berber olur, isterse kamu yönetimi okur bakan olur” ifadesini belirtti.


Anahtar Kelimeler: eğitimde milli model önerisi

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00