Srebrenitsa katliamının 24. yılı

“İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa´daki en büyük katliam” olarak nitelendirilen Srebrenitsa katliamının 24. yıldönümünde, Hatay´dan da tepki ve kınama açıklamaları yapıldı. Srebrenitsa´da öldürülen en az 8 bin 372 Boşnak´ı

GÜNCEL 12.07.2019 11:56:55 0
Srebrenitsa katliamının 24. yılı

İskenderun/SES

AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, 11 Temmuz´un 1995´te İnsanlık tarihinin en utanç verici hadiselerinden biri olan Srebrenitsa soykırımının yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, “Hayatlarını kaybeden kardeşlerimizi rahmet ve dua ile yad ediyor, Bosna halkına sabır diliyorum. Srebrenica soykırımını unutturmayacağız” dedi. Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu da sosyal medya hesabından “Dünyanın gözü önünde, Avrupa´nın orta yerinde cereyan eden tarihin en utanç verici trajedilerinden Srebrenitsa soykırımının 24. yılında 8 binden fazla hayatını kaybeden mustazaf ve müslüman bosnalı kardeşlerimizi rahmet ve dualarla yad ediyorum. Soykırımı yapanları, bu zulme göz yumanları, destek olanları asla unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız” paylaşımında bulundu.
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur´un paylaşımı ise şöyle: “Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden Bosnalı kardeşlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Benzer acıların yaşanmaması için unutmayalım, unutturmayalım.” Milletvekili Serkan Topal da hiçbir medeniyetin masumların kanı üzerinden inşa edilemeyeceğini ifade ettiği mesajında, “Avrupa´nın orta yerinde katledilen 8372 masum Boşnak kardeşimizi saygı ile anıyorum. Aliye İzzetbegoviç´in dediği gibi ‘unutulan katliam tekrarlanır´. Bizler de Srebrenitsa´yı unutmayacağız, unutturmayacağız.”
AKP Kadın Kolları Hatay İl Başkanı Sara Gök, 11 Temmuz 1995´te meydana gelen Srebrenitsa katliamını kınadı. Başkan Gök, 'Soğuk savaş döneminin sona ermesi, Yugoslavya´nın dağılması, Bosna´nın bağımsızlığını ilan ettiği referandum birbirini takip eden gelişmelerdir. Sırplar, Bosna´nın bağımsızlık kararını tanımamıştır. 1992 yılı Nisan ayında Bosna Savaşı Sırplar tarafından başlatılmıştır. Ellerindeki silah gücü ve Birleşmiş Milletlerin silah ambargosunun desteği ile Bosna Savaşı ilerleyen dönemlerde Sırplar tarafından etnik temizliğe dönüşmüştür' dedi. Başkan Gök açıklamasını şöyle sürdürdü; “Bugün 11 Temmuz 2019 AK Parti Ak parti Kadın Kolları Hatay İl Başkanlığı olarak Srebrenitsa katliamının 24. Yıl dönümünde 81 il Kadın Kolları Başkanımız, yurt içi ve yurt dışındaki tüm teşkilat mensuplarımız, 4 milyon 700 bin üyemizle birlikte Srebrenitsa´da yapılan soykırımı kınıyoruz. Srebrenitsa insanlığın utanç vesikasıdır; unutulmamalıdır.”
Memur Sen Hatay İl Temsilcisi Ve Eğitim Bir Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar da 11 Temmuz 1995´te, bulduğu her fırsatta insan hakları ve demokrasiden söz eden Avrupa´nın göbeğinde ve bütün insanlığın gözü önünde Srebrenitsa´da, tarihte eşi az görülecek bir vahşetin yaşandığını belirtti. Savunmasız insanların birbirine karışmış cesetlerinin, aradan geçen bunca zamana rağmen bugün bile toprak altından çıkarılıp defnedildiğini kaydeden Bayrakdar, “Srebrenitsa olayı, II. Dünya Savaşı´ndan sonra Avrupa´da yapılan en büyük insan katliamı ve etnik soykırım olarak tarihe geçmiştir. Srebrenitsa´da şerefi, onuru, namusu, saygınlığıyla insanlık katledilmiştir. Dahası, ötekine hayat hakkı tanımayan Batı bağnazlığının insanlık ve medeniyet değerlerinden nasipsiz olduğu bir kez daha anlaşılmıştır. Srebrenitsa´daki soykırım, insan hakları adına dünyanın hukuk ve medeniyet kurumu olması gereken BM´nin hem meşruiyetini tartışılır kılmış hem insanlığa ağır bir utanç yaşatmıştır. Kuruluş amaç ve ilkelerini çiğneyen BM´nin dayanak ve varlık gerekçeleri fiilen çökmüş, inandırıcılığı kalmamıştır. O günden bu yana barış ve adalet taleplerini karşılamaya dönük hemen hiçbir ciddi çaba içinde olmamıştır. Eğitim-Bir-Sen olarak, biz de başta Srebrenitsa olmak üzere, hiçbir katliamı unutmayacağız, unutturmayacağız. Kimden gelirse gelsin zulme karşı, kim olursa olsun mazlumdan yana insanlığın adalet arayışını her ortamda destekledik, desteklemeye, bu yönde bir bilincin ve eylemin oluşmasına katkıda bulunmaya devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00