Su hattına ´kanunsuz müdahale´

Payas´ta dört süren içmesuyu kesilmesinin nedeninin ortaya çıktığı belirtildi.

11.09.2017 11:36:10 0
Su hattına ´kanunsuz müdahale´

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU), Payas Belediye Başkanı Bekir Altan ve beraberindeki heyetin içmesuyu hattına kanunları göz ardı ederek yaptığı belirtilen müdahalelere yönelik incelemel yaptı ve ardıdan açıklamada bulundu. HATSU, Payas´a bağlı Karacaören Mevkii ile Sincan mevkii arasında bulunan içmesuyu isale hattına Payas Belediyesi tarafından bilinçsizce yapılan müdahale sonrası vatandaşların 4 gün boyunca susuz kaldığını, Karacaören mevkiinde ki su kaynağından Payas´a saniyede 60 litre su ileten çelik borular üzerinde oluşan arızadan dolayı kaçaklar meydana geldiğini, arıza noktasının da içinde bulunduğu bölgede terör operasyonlarının devam ettiğini ve güvenliğin sağlanmasıyla birlikte kontrollü bir şekilde müdahalenin gerçekleştirildiğini belirtti.

Payas´a içmesuyu temin eden Bükün ve Karacaören suyu isale hattının Sincan Yaylası mevkisinde bulunan tahliye vanasına 04 Eylül Pazartesi günü Payas Belediye Başkanı Bekir Altan´ın yanındaki şahıslarla birlikte hiçbir yetkisi bulunmadan bilinçsiz bir şekilde müdahalede bulunup ciddi tahribatlara yol açtığını belirten HATSU, içmesuyu hatlarında bakım, onarım ve yenileme çalışmalarının tek yetkili merciinin HATSU Genel Müdürlüğü olduğunu anımsbattı. Açıklamada, “Payas Belediyesi heyeti, Payas içmesuyu isale hattına kanunsuz, bilinçsiz ve teknik kurallara aykırı bir şekilde müdahale ederek, sözde onarım yaptığını ve suyu akıttığını vatandaşlara duyurarak, vatandaşları bilinçli bir şeklide yanıltmıştır' görüşünü kaydetti.

Su, kaynak yapılmak için kesilmiş
HATSU Genel Müdürlüğü ekiplerinin, isale hattı güzergahı boyunca suyun kaynağına kadar giderek gerekli teknik ve fiziki tetkikleri yaptığını belirten HATSU yetkilileri, yazılı yaptığı açıklamada, 'Bahsi geçen herhangi bir onarım veya bir yenilemenin yapılmadığı görülmekle beraber, Payas Belediye Başkanı Altan ve beraberindeki heyet tarafından yapılan müdahale ile Sincan Yaylası altında bulunan tahliye vanasında isale hattına zarar verecek şekilde bir imalat yapıldığı da tespit edildi' denildi.
HATSU´dan yapılan açıklamada şunlara yer verildi: 'Çekilen görüntülerden de anlaşılacağı üzere Payas Belediye Başkanı ve beraberindekiler tarafından yapılan imalatla; isale hattı üzerinde bulunan tahliye vanasına kör bir flanş kaynak yapıldığı, kör flanşa 40 mm çapında delik açılarak aynı çapta küresel vana montajı yapıldığı ve vananın kör tapa ile kapatıldığı saptandı. Tahliye vanaları, acil durumlarda ve onarım anında hattı boşaltma, hattın içinde biriken kum, çakıl, rüsubatın (tortu) atılması işlevi görmektedir. Tahliye vanalarına müdahale edilen mevkide isale hattı 400 mm çelik boru olduğundan, İller Bankası Şartnamesi gereği söz konusu tahliye vanasının minimum 100 mm çapında olması gerekirken yapılan müdahalenin şartnameye uygun olmadığı Payas Belediye Başkanı tarafından yaptırılan imalata kaynak yapımı için suyun kesildiği, imalat yapıldıktan sonra hatta su verilmeye çalışıldığı ancak hatta biriken hava nedeniyle suyun boru içerisinde girmediği tespit edilmiştir. Payas Belediyesi başkanı ve beraberindekiler, hattın fiziki ve teknik durumunu göz ardı ederek yaptıkları kanunsuz imalat ile yarattıkları tahribatın yanı sıra herhangi olağanüstü bir durumda hattı tahliye edilemez hale getirmiştir. Yerleşim yerlerine 750 metre uzaklıkta olan vana noktası güvenlik açısından herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Arıza noktasının güvenlik güçlerinin koordinasyonuyla ve onay alınmasıyla hem tahribat yapılan noktada hem de asıl arıza noktası olan Karacaören ve Bükün mevkiinde HATSU ekipleri tarafından bakım ve onarım işleri yapılmıştır. Hiçbir yetkisi olmadan kanunsuz bir şekilde içmesuyu isale hattına müdahale eden ve bu nedenle vatandaşların mağduriyetlerine sebep olanlar hakkında her türlü yasal yollara başvurulacaktır.”

Güvenlik sağlanınca arıza giderildi
HATSU, Payas Belediyesi heyeti tarafından Sincan mevkiinde hiçbir yetkisi olmadan, tüm fiziki ve teknik şartları göz ardı ederek bilinçsiz bir şekilde yapılan müdahaleden dolayı kaynaktan gelen suyun iletilememesine ve hat içinde havanın oluşmasına sebebiyet verdiğini, isale hattında oluşan havadan dolayı ilçeye 4 gün boyunca su verilemediğini, güvenliğin sanlanmasıyla arıza noktasına ulaşılıp, sorunun giderildiğini ifade etti. Açıklamada, 'HATSU ekipleri tarafından 06 Eylül Çarşamba günü Karacaören mevkiinde su kaynağına bağlı borunun içindeki havanın tahliye edilmesi amacıyla 5 adet vantuz yerleştirildi. Çalışma sonrasında akşam saatlerinde su tekrardan depoya iletilerek deponun tamamen dolması ile birlikte ilçeye tekrardan su iletildiği ve Payas´ta yaşayan vatandaşların su sorunu çözüldü.'

 

 


Anahtar Kelimeler: hattına kanunsuz müdahale

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23