Su zammı geriye mi yürütülüyor?

HATSU'nun geçen hafta yapılan olağanüstü genel kurulunda içme suyuna yüzde 25 zam yapılırken, alınan zam kararı geçmişe yürütüldü ve Eylül ayında kullanılan su fiyatları zamlı tahsil edilmeye başlandığı öne sürüldü.

HATAY 6.10.2022 09:04:00 0
Su zammı geriye mi yürütülüyor?

Akın Bodur/İskenderun
Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) Genel Kurulunun olağanüstü toplantısında, içme suyuna yüzde 25 zam yapılmıştı. Kararla, Hatay'da konutlarda metreküpü 4.80 lira, işyerlerinde de 7,53 lira olan içmesuyuna yüzde 25 oranında zam yapılmıştı. HATSU yönetiminin içmesuyuna yüzde 140 zam istediğini belirten AKP Hatay İl Başkanı Adem Yeşildal, Cumhur İttifakının önergesiyle zam oranının yüzde 25'e indirilerek kabul edildiğini açıklamıştı. 

Fatura okumaları zamlı uygulama için geciktirildi mi?

HATSU'nun alınan karar kapsamında su zammının sisteme işlenmesi için de kullanım bedellerinin okunması işleminin birkaç gün geciktirildiği savunuldu. 
Hukukun evrensel kurallarında alınan kararların kişinen aleyhine olması durumunda geriye yönelik olarak yürütülemeyeceği, kişinin lehine olan durumlarda ise geriye yürütme uygulamasının olabileceği biliniyor. 

Meclis üyeleri uygulamayı yanlış buldu

Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi'nin AKP'li bir üyesi, içmesuyuna uygulanan zam kararının geriye yürütülmesinin mümkün olamaması gerektiğini belirtti ve konuyu önümüzdeki hafta yapılacak Meclis toplantısına taşıyacaklarını söyledi. Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi'nin CHP'li bir üyesi de, meclis kararının geriye yönelik uygulanmasının doğru olmadığını söyledi. Aynı üye, "Kararlar, kişinin lehine olan durumlarda geriye yönelik uygulanır ama aleyhine olmayan durumlarda uygulanamaz. İçme suyuna yapılan yüzde 25'lik zam kararının da, valiliğin onay kararı aynı gün alınsa bile kararın aldığı günden itibaren uygulanabilir. Öncesine uygulanamaz" değerlendirmesini yaptı.

Faturalara bakım-onarım bedeli de eklenmişti

HATSU Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat, genel kurulda yaptığı konuşmada, HATSU’nun aylık gelirinin ortalama 45 milyon liralık olduğunu açıklamıştı. Bu durumda zammın geriye yürütülmesiyle yaklaşım olarak milyonlarca liranın, kullanılmayan su bedeli olarak HATSU tarafından tahsil edilmesine yol açıyor. 
HATSU, birkaç ay önce içme suyuna istediği zam talebinin mecliste kabul görmemesi üzerine işyerleri ve evlerden de yaklaşık bir tona yakın su bedelini, 'bakım onarım bedeli' olarak tahsil etmeye başlamıştı. 

Şahin, Meclisin Cumhur İttifakına seslendi

Hatay Milletvekili Suzan Şahin de, HATSU Genel Kurulunun olağanüstü toplantısında, içme suyuna yüzde 25 zam yapılmasını eleştirdi. Hatay Büyükşehir Belediye meclisinin 'Cumhur İttifakı üyelerine seslenen milletvekili Şahin, su zammına ilişkin sosyal iletişim sitesinden yaptığı paylaşımda şunlara yer verdi: "Meclis üyeleri olarak maalesef, su maliyetlerinin üçte biri fiyatına olduğunu, iki kere ikinin dört ettiğini bildikleri gibi bile bile üçte biri fiyatına dayatarak Hatay halkının su ve kanalizasyon mağduriyetine sebep olmaktalar ve sadece elektrik parasını karşılamayan gelir ile hızlı hizmet bekleyişi ve eleştirisi içindeler. Hatay’ın dört bir yanında yıllardır yapılmayan çalışmaları yapan HATSU iflas etsin, diye ellerinden geleni ardına koymayan meclis üyelerimize bir de ben hatırlatma yapmak istiyorum. İflas etmekte olan esnaf için, mazot parasına yetişemeyen şöförler işletmeciler için; Okullar açıldı, kırtasiye malzemelerini bile taksit taksit almak ve belki de bir kısmını eksik  bırakmak zorunda kalan veliler için, geçim zorluğundan üniversiteye gidemeyen veya bırakan öğrenciler için, enflasyonu indirin bu pahalılık ne diye yol arkadaşlarınız iktidara soruyor musunuz? Mesela yüzde 304 artan elektrik, doğalgaz ve mazot, kira ücretlerinin 2017 fiyatlarına yüzde 25 sabitlenmesini istiyor musunuz? Getirin 2017 fiyatlarına, hiç artmasın su fiyatı. Sahi neden yapmıyorsunuz. İçlerinde en az olan su faturasını ucuz sattırarak değil, elektrik, doğalgaz ve kira, mazot, gıda fiyatlarını da düşürtün, yüksek sesle itiraz edin de  samimiyetinize inansın bu Hatay halkı."

Meclisin sandalye dağılımı nasıl?

Lütfü Savaş'ın belediye başkanlığı yaptığı Hatay Büyükşehir Belediyesi Meclisindeki 86+1 sandalyenin partilere göre dağılımı şöyle bulunuyor: AKP 38, CHP 30, MHP 11, İYİ Parti 6, SP 1 ve BBP 1.


Anahtar Kelimeler: zammı geriye yürütülüyor?

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19