Sulak alan yeniden dönüştürülmeli

Son yıllarda bölgede metrekareye düşen yağış miktarının artması ve buna bağlı olarak baraj kapaklarının açılmasıyla Amik Ovası ve bazı yerleşim alanlarının su altında kalması bir kez daha parlamento gündemine taşındı.

GÜNCEL 4.02.2020 11:22:20 0
Sulak alan yeniden dönüştürülmeli

 45 yıl önce kurutulan Amik Gölü´nün yeniden canlanmak için fırsat kolladığını ifade eden Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, TBMM Başkanlığına Meclis Araştırması Önergesi verip, meclis komisyonu kurulmasını istedi.

Akın Bodur/İskenderun
Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, ülkenin en önemli sulak alanlarından biri olan ve 45 yil önce kurutulan Amik Gölü´nün yeniden canlanmak için fırsat kolladığını ifade etti ve konuya ilişkin TBMM Başkanlığına Meclis Araştırması Önergesi verdi.

'45 yıldır yaşanan felaketin nedeni, gölün kurutulması'
Gölün kurutulmasının ekolojik, biyolojik, sosyolojik, ekonomik çok ciddi zararlar oluşturduğunu ve bunun devam ettiğini ifade eden milletvekili Güzelmansur, 'Amik Ovası´nda 45 yıldır önlenemeyen taşkin felaketlerinin nedeni de bu önemli sulak alanın kurutulması. Bunlara son vermek için tek çözüm var. O da Amin Gölü´nün yeniden canladırılması' değerlendirmesini yaptı. Milletvekili Güzelmansur, TBMM Başkanlına verdiği meclis araştırması önergesinde, Amik Gölü´nün kurutulmasının ekolojik, sosyolojik, biyolojik ve ekonomik zararlara yol açtığını ve 45 yıldır bölgede meydana gelen taşkın felaketlerinin ana sebebi olduğunu belirtti ve bu felaketlere son vermek, Amik Gölü´nün geri kazanılmasının yollarını araştırmak üzere bir meclis komisyonu kurulmasını istedi. Güzelmansur ve 25 milletvekilinin imzasıyla verilen önergede, “Amik Gölü´nün kurutulmasıyla ortaya çıkan Hatay´daki iklim değişikliğinin, yok olan biyolojik çeşitliliğin ve organik toprağın, bölgenin değişen su rejiminin, sıklığı ve şiddeti sürekli artan taşkın felaketlerinin önüne geçmek için kalıcı çözümlerin tespit edilmesi, sulak alanların kurutulmasının önlenmesi ve bu alanları koruyacak etkili politikaların ve yasal mevzuatın belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması' talep edildi.

Önergede öneriler sıralandı
Bölgede meydana gelen taşın afetlerinin sıklık ve şiddet özelliklerinde artış olduğunu ifade eden milletvekili Güzelmansur, önergesinde şunlara yer verdi: 'Amik Ovası´nda 1975, 1976, 1980, 1987, 1998, 2001, 2002, 2003, 2004, 2012, 2015, 2018 Ocak, 2018 Aralık, 2019 Ocak, 2019 Nisan ve 2020 Ocak´ta önemli taşkın afetleri yaşanmış, kurutulan Amik Gölü bu taşkınlarda adeta yeniden canlanmıştır. Amik Ovası´ndaki taşkın afetlerinin sıklık ve şiddet özelliklerinde sürekli bir artış söz konusudur. Bu taşkınlarda ekili arazi, evler, ahırlar, ağıllar, yollar, meralar sular altında kalmaktadır. Ekili arazilerin aylarca su altında kalmasıyla bölgede tarım sürdürülemez boyutlara ulaşmış, ağılların/ahırların ve meraların su altında kalmasıyla barınma ve yemlenmeden mahrum kalan hayvanların telef olmasıyla da hayvancılık bitme noktasına gelmiştir. Dolayısıyla Amik Gölü´nün kurtulması yaklaşık yarım asırdır, sadece doğaya zarar vermekle kalmamakta, hem bölgedeki ailelerin ekonomisine hem de ülke ekonomisine çok ciddi zararlar vermektedir. Amik Ovası taşkın probleminin çözümü için atılan adımların yetersiz kalmıştır. Taşkınları önlemek için yapılan çalışmalardan biri kanal, bent ve seddelerin bakımlarının yapılmasıdır. Bunların sorunu çözemediği taşkınların devam etmesinden açıkça görülmektedir. Taşkınları önleme noktasında sunulan Reyhanlı Barajı´nın da, taşkına neden olan su miktarının sadece bir bölümünü kontrol etme şansına sahip olacağı, bu yüzden tek başına bir çözüm olarak kabul edilemeyeceğine yönelik çok sayıda uzman görüşü bulunmaktadır. Bir diğer öneri olan Asi Dostluk Barajı´nın ise 2011´de temeli atılmış, sonrasında baraj yanlış Suriye politikasından nasibini alarak durdurulmuştur. Geriye tek bir alternatif kalmaktadır o da Amik Gölü sulak alanın geri dönüştürülmesi veya bunun küçük işleyen bir modelinin oluşturulmasıdır.'


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04