Sulama suyu sorununu TBMM’ye taşıdılar

CHP Hatay Milletvekilleri Servet Mullaoğlu ile Mehmet Güzelmansur, Samandağ’da yaşanan sulama suyu sorununu genel kurul konuşması ve soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı.

EKONOMI 12.07.2023 12:02:00 0
Sulama suyu sorununu TBMM’ye taşıdılar

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur DSİ tarafından su verilmediği için Samandağ'da narenciye ağaçlarının kurumaya yüz tuttuğunu belirterek, DSİ’ye seslendi.

Güzelmansur şöyle konuştu: "Samandağ'da 38 bin dekarda mandalina üretimi yapılıyor. Bunun 12 bin dekarının sulaması sulama kanalıyla yapılmak zorunda ama temmuz ayına gelinmesine rağmen mandalina üreticisine, çiftçiye bir damla su verilmedi. İlgili kurumlar mandalina ağaçlarının kurumasına seyirci kalıyor, hatta sebep oluyorlar. Devlet Su İşlerinin her seferinde başka bir bahanesi var: Ya trafo yanıyor ya dinamolar yanıyor ya pompalar arızalı oluyor ya sulama kanalları tamir edilemiyor. Bu mu Türkiye Yüzyılı? Depremden sonra aylardır sulama kanallarını onarmamak, pompaları tamir etmemek, çiftçiyi susuz bırakmak mı Türkiye Yüzyılı? Buradan DSİ'ye sesleniyorum: Depremzede Samandağ'da tarımsal sulama için onarım, tamirat ne gerekiyorsa yapın, çiftçiye suyunu verin."

CHP Hatay Milletvekili Av. Servet Mullaoğlu, 6 Şubat depremleri sonrası zarar gören sulama tesisleri nedeniyle mağdur olan çiftçilerin sorunlarını verdiği bir soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplandırması istemiyle sorular yönelten Mullaoğlu, Hatay ilinin önemli tarımsal üretim kentlerinden biri olduğunu belirterek, deprem nedeniyle olumsuz etkilenen Hatay ekonomisinin şimdi de sulama suyuna erişilemediği için çiftçilerin ürünlerinin zarar gördüğünü belirtti.

Özellikle Samandağ ilçesindeki 1200 hektar alana sulama suyu sağlayan iki adet pompa istasyonunun kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle tarım ürünlerinin kuraklık tehdidi altında olduğunu ve acilen çözüm bulunması gerektiğini belirten Mullaoğlu, Samandağ ilçesindeki 38 bin dekarlık alanda üretimi yapılan mandalina bahçelerinin 12 bin dekarının Yarseli Sulama Birliği’nin sağladığı suya ihtiyaç duyduğunu, bir an önce su sağlanmadığı takdirde ürünlerin dalında kuruyacağına dikkat çekti.

DSİ’nin yaşanan soruna ilişkin  çelişkili açıklamalar yaptığını belirten Servet Mullaoğlu, DSİ yetkililerince çiftçilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla gerekli önlemlerin ivedilikle devreye sokulduğu, hasar gören tesislerle ilgili ihale sürecinin planlandığı, tarımsal üretimin kesintiye uğramaması için de kısa vadeli önlem olarak hasar gören pompaların yerine başka bölgelerdeki pompaların yerleştirilmesi için çalışma başlatıldığı açıklamasının yapıldığını ancak ilgili mercilere ve muhtarlıklara gönderilen resmi yazılarda ise Samandağ ilçesinde 2023 yılı içerisinde sulama hizmeti verilemeyeceğinin bildirilmesinin çelişkili açıklamalar olduğunu ifade etti. 


Anahtar Kelimeler: Sulama sorununu taşıdılar

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19