Suriye’de işlenen suçların yargılaması Türkiye’de mi?

Hataylı Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Suriyelerin yargılanmasına ilişkin iddiaları soru önergesi ile TBMM’ye taşıdı

SİYASET 13.01.2023 17:29:00 0
Suriye’de işlenen suçların yargılaması Türkiye’de mi?

İskenderun/SES
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) 3 Şubat 2021 tarihinde Suriye'nin Kuzey ve Doğu bölgesinde yaşanan hak ihlallerine yönelik yayınladığı raporda; en az 63 Suriye vatandaşının, Türkiye ve SMO tarafından gözaltına alınıp, Türkiye’ye transfer edildiği ve ömür boyu hapis cezası ile kalacak şekilde ciddi suçlamalarla yargılandığı ifade edildiğini belirten Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, iddiaları önergeyle parlamentoya taşıdı.

BM’nin 2020 yılında yayınladığı bir raporda da Türkiye ve bölgedeki silahlı grupların, Suriye vatandaşlarını yasadışı bir şekilde Türkiye’ye transfer ederek yargılandığı ifade edildiğini ifade eden milletvekili Oruç, ağır cezaya çarptırılanların yaşadığı mağduriyet ve ÖSO’nun uygulamalarının, yargılama safhasında ortaya çıktığını belirtti.

Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: "Suriye’de işlendiği iddia edilen suçların Türkiye’de yargılamasının yapılması mümkün müdür? Bu hangi uluslararası hukuktan doğan yükümlülüktür? Uluslararası hukukta bunun izahı var mıdır? Suriye’den Türkiye’ye transfer edilen bir tutuklunun suçunun Şanlıurfa’da işlediğinin iddia edildiği doğru mudur? Suriye vatandaşlarının Türkiye’ye getirilme nedeni nedir? Şanlıurfa Ceza Mahkemeleri, Türkiye’de yargılanan kimi Suriyelilere müebbet hapis cezası vermiştir. Bu Mahkemeler hangi yetki ile Suriye vatandaşlarını yargılamaktadır? Harp zamanında sivillerin korunmasını garanti altına alan 4. Cenevre Sözleşmesi ve ek protokolleri kapsamındaki yükümlülüklerin ihlal edildiği görülmektedir. Bu ihlali engellemek üzere Bakanlığınızca adım atılacak mıdır? Bazı belgeler ve fotoğraflarda, tutukluların kötü muamele gördükleri tespit edilmiştir. İnsan hakları ihlaline dönük bu iddialar Bakanlığınız tarafından araştırılmış mıdır? Gözaltına alınan 4 tutuklu yakınının aktardığı bilgilere göre, SMO üyesi kişiler ailelerle irtibata geçip para karşılığında tutukluların serbest bırakılması teklifinde bulunmuştur. Bir tutuklunun 10 bin dolar ödemesi ile Türkiye’ye transferi engellenmiş olduğu iddiası tarafınızca araştırılmış mıdır? Konu ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Türkiye’de tutuklu bulunan Suriyelilerin aileleri tespit edilip tutuklularla görüştürülmesinin sağlanması için tarafınızca adım atılacak mıdır? Suriye’den Türkiye’ye transfer edilerek, Türkiye’de yargılanan kaç Suriye vatandaşı vardır? Suriye’den getirilerek Türkiye’de tutuklanan bütün Suriye vatandaşlarının Suriye’ye geri gönderilmesi için çalışma başlatacak mısınız? Suriye vatandaşlarının Türkiye’ye transfer edilmesinin durdurulması sağlanacak mıdır? 11 Şubat 2021 tarihinde aynı konuda tarafınıza ilettiğimiz soru önergesine neden cevap verilmemiştir? Konunun gündeme alınarak atılması gereken adımlar neden sağlanmamıştır?"


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19