Suriye´den göç kayıplarımızı katladı”

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Suriye´de yaşanan iç savaş ve Hatay´a sığınan Suriyeli göçmen nüfusunun etkilerinin 2011 yılından bu güne verileri aşağı çektiğini söyledi.

12.07.2017 11:54:33 0
Suriye´den göç kayıplarımızı katladı”

Çinçin, “Gelişmeler başta ilimiz olmak üzere ülkemizi de çok önemli ölçüde olumsuz etkiliyor” dedi.

Hatay Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ev sahipliğinde düzenlenen ‘Hatay Ekonomi Gelişme Programı´ toplantısı açılış konuşmasını yapan Hikmet Çinçin, Hatay´ın ülke genelinde en yoğun göç alan 3. il sıralamasına dikkat çekti. Çinçin, Suriye´deki savaşla birelikte hızlanan göçün kayıpları katladığını vurguladı.

Amacımız ortak olmalı
2011 yılından bugüne verileri karşılaştıran Başkan Çinçin, şu değerlendirmeyi yaptı: “2011 yılının ardından ülkemizde ihracat rakamlarında yüzde 14.9 azalma, tarım sektöründe çiftçi sayısı olarak yüzde 53.7 azalma görülürken, işsizlik rakamlarında en düşük 13 il sıralamasında 11. sırada yer alıyoruz. Son zamanlarda yaşanılan bu durumlar, başta ilimiz olmak üzere ülkemizi de çok önemli ölçüde olumsuz etkiliyor. Hepimizin ortak amacı ilimizi daha iyi yerlere getirmek ve ciddi kazanımlar sağlamak olmalıdır.”

Yeşil gasp ediliyor
Hatay´ın ekonomik yönden kayıpları yanında kentte planlı yapılaşmanın da önemine işaret eden Başkan Çinçin, “İlimizdeki yeşil alan istilalarına karşıyız. Her yeşil alan gaspı bir esnafımıza zarar veriyor. Konutlaşma yapılırken bu konuda daha dikkatli ve bilinçli hareket edilmelidir” diye konuştu.

Yıldız: Hatay´ın teşvik ve birliğe ihtiyacı var
Ekonomist Mert Yıldız da ‘Hatay´ın 2021 Ekonomi Vizyonu´ sunumunda hatay´ın teşvik programları ve birliğe ihtiyaç duyduğunu söyledi. 2011 yılına kadar Türkiye´nin yükselen yıldızı hatay´ın Suriye´deki iç çatışmadan etkilenerek zorlu bir sürece girdiğini anlatan Mert Yıldız, ekonomi, tarım, iş gücü katılım oranlarında ciddi anlamda düşüşler gözlemlediklerini vurguladı.
“İlin teşvike ihtiyacı var ve gelen yatırımlar doğru yerlere gitmeli” diyen Yıldız, Hatay´ın Türkiye genelinde en yüksek rekabet sağladığı turizm, taşımacılık ve tarım sektörlerine sahip olduğuna dikkat çekti.
Yıldız, şöyle konuştu: “Ancak turizm konusunda yapılacak çok fazla işler var. Gastronomi alanı da geliştirilebilir, sahiller doğru şekilde pazarlanabilir. Bunların yanı sıra Hatay ilinin tarım konusunda Türkiye değil dünyada çok özel bir konumu bulunuyor. Kızıl toprak denilen Terra Rossa toprak cinsinde ne ekilse yetişiyor. Bu toprak dünyada sadece üç ülkede var ve bunlardan biri Türkiye. Ülkemizde de sadece Hatay´da bu topraklar mevcut. Bu ayrıcalıkları iyi değerlendirmek ve Hatay´ın geleceğini düşünmek zorundayız. Buradaki farklı din, dil ve topluluklarla birlik oluşturup Hatay için çalışabiliriz. Bunu başarabilirsek il adına ekonomik yönde önemli bir kazanım sağlayabiliriz.”
Altunbaş: Markalaşma işbirliğiyle yaratılır
Toplantıda konuşmaların ardından konuklara Hatay´ın reklamı ve tanıtımı ile ilgili sunum yapan Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklam Araştırmalar Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altunbaş, Hatay ilinin diğer şehirlerden daha farklı ön plana geçebilecek özelliklerinin olduğunu söyledi. Altunbaş, “Hatay ili sahip olduğu denizi, dağı, taşı, mutfağı, kültürü ve tarihi mirasıyla markalaşmasını tamamlayamaz. İlin yöneticileri ve halkın aynı fikir altında birleşip, bu fikre sahip çıkması ve yaşatması gerekiyor. Hatay halkında bu potansiyel fazlasıyla mevcut. Birlikte hareket ederek insanların Hatay´a gelmesi için sebepler yaratmalıyız” açıklamasında bulundu.
Erol Bilecik Konferans Merkezi´nde gerçekleştirilen toplantıya Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, HBB Genel Sekreteri Prof.Dr. Mehmet Maden, HBB Başkan Danışmanları Ömer Faruk Çelebi ve Aylin Akad, CHP İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, ATSO Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak, Reyhanlı Ticaret Odası ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Necmeddin Zaroğlu, sivil toplum kuruluş temsilcileri, iş adamları ve davetliler katıldı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22