“Suriyeli aşiretler Samandağ´da toplanmayacak”

11-12 Aralık´ta İstanbul´da gerçekleştirilen Suriyeli Aşiretler ve Kabileler Yüksek Kurulu toplantısında alınan kararların hayata geçirilmesi amacıyla 25 Aralık´ta Samandağ´ta toplanacağı haberi Hatay´da gerginlik yarattı

22.12.2017 09:21:42 0
“Suriyeli aşiretler Samandağ´da toplanmayacak”

Sadet Berkyürek/SES

Toplantının yapılıp yapılmayacağına ilişkin ilk ‘resmi açıklama´ Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir´den geldi. Vali Erdal Ata´yla görüşmesine dayandırdığı açıklamasında Başkan Nehir, ‘böyle bir toplantının sözkonusu olmadığını´ kaydetti. Öte yandan Suriyeli Aşiretler ve Kabileler Yüksek Kurulu´na yakın kaynaklar, toplantının Hatay´da yapılması yönündeki kararın iptal edildiğini, toplantı tarihinin de ertelendiğini bildirdi.

Hukuki, siyasi ve askeri heyetlerin faaliyet göstereceği bir yürütme ofisinin oluşturacağı bilgisinin de yeraldığı CNN Türk´ün 13 Aralık tarihli habere göre toplantı yerinin Samandağ olarak belirtilmesi üzerine Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir konuyu Hatay Valisi Erdal Ata ile görüştü. Görüşmenin ardından yaptığı yazılı bilgilendirmede Başkan Nehir, iddiaları Vali Ata ile görüştüğünü belirterek, toplantının Samandağ´da yapılacağı yönündeki bilginin kentte infial yarattığını kaydetti. Başkan Nehir, “Suriyeli Aşiretler ve Kabileler Yüksek Kurulunun toplantısının, 25 Aralık´ta Samandağ´da gerçekleştirileceği yönündeki haber ile ilgili Hatay Valisi Sayın Erdal Ata ile görüştüm. Hatay Valisi Sayın Erdal Ata, bahsi geçen toplantının yapılmasının söz konusu olmadığını ifade etmiştir” dedi.

CNN Türk haberinde Samandağ ifadesi
2017 yılının başında Şanlıurfa´da kurulan Suriyeli Aşiretler ve Kabileler Yüksek Kurulu´nun aldığı kararlar arasında ÖSO ile ulusal ordu kurma kararı da bulunuyor. CNN TÜRK Muhabiri Göksel Göksu´nun özel haberinde, “İlk kez biraraya gelen aşiret ve kabile reisleri, Suriye´deki gelişmeler karşısında birlikte hareket etme kararı aldılar. Kurultay sonunda bir de genel sekreterlik oluşturuldu. Alınan kararların hayata geçirilmesi amacıyla , 25 Aralık´ta Samandağ´da toplanacak ve Hukuki, siyasi ve askeri heyetlerin faaliyet göstereceği bir yürütme ofisi oluşturacaklar” denilmişti.

Topal´dan da ‘yapılmayacak´ açıklaması
CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal da CNN Türk´te yayınlanan Suriyeli Aşiretler ve Kabileler Yüksek Kurulu, İstanbul´da toplandı başlıklı haberde, bir sonraki toplantının, alınan kararların hayata geçirilmesi amacıyla, 25 Aralık´ta Samandağ´da gerçekleştirileceğinin belirtilmesi üzerine konuyu Vali Erdal Ata ile görüştü. Topal, sosyal medya hesabı üzerinden de görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Söz konusu toplantıya ilişkin olarak, Hatay Valisi Sayın Erdal Ata ile görüştüm. Bahsi geçen toplantının yapılmayacağını böyle bir durumun söz konusu olmadığını dile getirdiler. Samandağ´da bu toplantının yapılmayacağını siz değerli hemşehrilerimle paylaşmak istiyorum” ifadesini belirtti.

“Samandağ´da toplantıya izin verilmeyecektir”
Öte yandan ‘Suriyeli Aşiretler ve Kabileler Yüksek Kurulu´nun İstanbul´da topladığı “kongre”nin ardından, cihatçı ÖSO etrafında bir ordu kurulması kararı alınan toplantının devamının 25 Aralık´ta Hatay´ın Samandağ ilçesinde yapılacağı yönündeki habere bir tepki de Antakya´da düzenlenen bir toplantıda ortaya kondu. SYKP Hatay İl Başkanı Hülya Kavuk, yaptığı açıklamada, “Türkiye´yi karanlığa sürükleyen savaş politikasından vazgeçin. Bizler Suriye´de demokratik çözümden yanayız. Samandağ´ı aşiret ve kabilelerin üssü haline getirmeyi hedeflemek Hatay halkına hakarettir ve yok saymaktır. Aynı zamanda bir provokasyondur. Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir. Sınırlarımız bir an önce cihatçı çetelere kapatılmalıdır. Biz Hatay halkları ve demokratik kitle örgütleri olarak bu toplantının Samandağ´da yapılmasına asla izin vermeyeceğiz. Bu konuya dair Hatay Valiliği ve Samandağ Kaymakamlığı´ndan acilen bir açıklama bekliyoruz” dedi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22