'Suriyeli seçmen sayısı arttı'

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ilde Suriyeli seçmen sayısının arttığını ifade etti.

SİYASET 21.06.2022 18:00:08 0

Antakya/SES

 2011 yılında Arap Baharı´nın etkisiyle Suriye iç savaşı baş gösterdiğinde Antakya Belediye Başkanı olduğunu anımsatan Savaş, 'O dönemde şehre gelen misafirlerle vatandaşlarımız arasında bir gerginlik olmaması amacıyla Hatay´daki kanaat önderleriyle toplantılar yaptık. Yaklaşık 2 bin 500 toplantı yaptım. Öncelikle gelenler kamplara yerleştirilmeye başladı. Ama ardından gelen misafirler kendi imkânlarıyla ev kiralayarak iş yerlerinde çalışmaya başladı. Sığınmacıların şehre gelmesiyle birlikte yaşanan olumsuzluklarla mücadelede hükümet tarafından yalnız bırakıldık. İktidar partisinin belediye başkanı olduğum dönemde, yaşanan sorunları görüşmek için dönemin Başbakanı Erdoğan´dan randevu talep ettik, ancak reddedildi. 12 yıldır yaşanan bu olumsuzluklarla ilgili hükümetin herhangi bir kademesinden kimse görüş istemedi. Hatay´ın belediye başkanı olarak kentin yaşadığı sorunları hiçbir siyasi amaç gütmeden yalnızca bilimsel veriler ışığında anlattık. Bilimsel veriler, ekonomik olarak her 4 Hataylının 1 Suriyeliye baktığını gösteriyor. ller Bankası´ndan gelen katkı payının bir kısmını Suriye´den gelen vatandaşlar için de kullanıyoruz. Daha fazla yol daha fazla asfalt yapmak durumunda kalıyoruz. Daha fazla içme suyu üretmemiz gerekiyor. Daha fazla katı atık bertaraf ediyoruz” dedi.
İldeki Suriyeli seçmen sayısının arttığını anlatan Savaş, açıklaması şöyle sürdürdü: ”Hatay´da 1 milyon 671 vatandaş yaşıyor. Resmi olmayan rakamlar nüfusun 4´te 1´inin Suriyeli olduğunu gösteriyor. 2019 Ocak ayından 2021´in Mart ayına kadar 13 bin Suriyeli seçmen vardı. 2021 Mart ayından bugüne kadar bu rakam 18 binin üzerine çıktı. Suriyelilerin doğum hızı Türk vatandaşlarından çok daha yüksek.'
Tarımda çok sayıda Suriyeli işçinin çalıştığını ifade eden Savaş, 'Tarımda çalışan Türk işçi sayısı son 10 yılda yüzde 74 düşmüş. Yani yaklaşık 36 bin kişi istihdam edilirken, bu rakam 9 binlere kadar düşmüş durumda. Sığınmacılar tüm müesseselerde çalışabiliyor, ticarethane açabiliyor. Turizm sektöründe çalışabiliyor. Kuyumculuk sektöründe çok iyiler. İhracat yapıyorlar. Bunların bir kısmı da vergisiz ve ruhsatsız çalışıyor. Hataylılar, sosyolojik, psikolojik ve ekonomik olarak dar boğazda. Kent birçok ticari alanda geriledi. Lojistik sektöründe Hatay, Türkiye 2.´si konumundayken şu an bu yerini kaybetti. Gelenlerin kentin demografik yapısını değiştirmesi, kendi çocuklarımızın öz yurdunda garip yaşamasına neden olacak. Hem ülkede hem de Hatay´da genç işsizliğin, boşanma oranlarının ve kira maliyetlerinin artması sonucu ciddi sıkıntılar ortaya çıktı. Aileler tramvatik bir şekilde dağıldı. Suriye´de bir yeniden inşa hamlesinin başlatılması ve sığınmacıların güvenli bir şekilde kendi vatanlarında huzur içerisinde yaşamasının sağlanması gerekir. Tüm kuruluşlar ve ülkelerin bu süreçte aktif rol alması gerekir. Savaşlar artık yalnızca tankla, tüfekle yapılmıyor, kültürel ve ekonomik savaşlar da oluyor. Bu sebeple ülkede demografik yapı ve ekonominin bozulmaması için önemli adımlar atılmasının elzemdir' değerlendirmesini yaptı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57