´Suriyeli yaşamlar´ dillerin ortak sesi

Suriye´nin kuzeyindeki Halep kenti, dört yıldır isyancılar ile Suriye ordusu ve müttefikleri arasında çatışmalara sahne oluyor.

6.09.2017 11:35:48 0
´Suriyeli yaşamlar´ dillerin ortak sesi

Berkay Arıkan/İskenderun

Çatışmalar arasında kalan halk, Kırıkhan´da, kendi kurdukları çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor. Erkekler, günlük 30 liraya amele olarak çalışıyor. Kadınlar ise çocuklara bakıyor ve kalan zamanlarda farklı işlerde çalışarak aile gelirine maddi katkı sağlıyor. Kendi ülkelerinden, yaşanan savaş nedeniyle ayrılmak zorunda kalan Suriyeli sığınmacıların en büyük kısmını da çocuklar oluşturuyor. Suriyeli mülteci 10 yaşındaki Mohammed Zakaria, kendi ülkesinde yaşanan savaşla ilgili konuşulduğunda üzüntüden gözyaşı döktüğünü söyleyerek şöyle konuştu; 'Bizim bebekliğimiz Halep´te geçmiş. Ben çok şey hatırlamıyorum ama savaşın arasında kaldığımız zamanı, babamın telaş içinde diğer kardeşlerimi kucaklayarak götürdüğünü hatırlıyorum. O an zaten hiç aklımdan çıkmayacak. Artık kendi ülkemde bomba ve silah seslerinin susmasını istiyorum. Eski arkadaşlarımla oyunlar oynamak istiyorum.'

Tek çadırda 10-15 kişi yaşıyor
Kırıkhan´ın Gültepe Mahallesi´nin 5 kilometre ilerisinde kendi imkanlarıyla yaptıkları el çadırlarında yaşamlarını sürdüren Suriyeli mülteci grubunun erkek üyeleri, günlük işlerde çalışıp, bu şekilde kaldıkları çadırın ihtiyaçlarını karşılıyorlar.
Bir çadırda 10-15 kişi yaşıyor. Aralarında şanslı olanların televizyonları var fakat Türkçe kanalı anlayamadan izliyorlar. Kamp etrafında kendi kendine yetişen ısırgan otunu toplayıp yemeğini yapıyorlar.
Bebeklerin oyuncakları olmadığı için annesi o anda ne ile meşgulse bebeğine de oyalanması için onu veriyor.
En önemli ihtiyaçları olan tuvaletlerini ise kendi kazdıkları çukura yaparak gideriyorlar. Yıkanma ihtiyacını ise yine dışarıda çeşmeye bağladıkları hortum ile sağlıyorlar.
Çadır kampında zor koşullar altında hayatta kalmaya çalışan Suriyeli sığınmacıların çilesi, kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte daha ağırlaşmaması düşünülüyor.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00