'Suudi Arabistan´da 1.200 prens gözaltına alındı'

Türkiye-Suriye Dostluk Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yuva, Antakya ve İskenderun´un ardından Dörtyol´da düzenlenen çalıştayda da, Ortadoğu ve Türkiye ilişkileri ile Ortadoğu´da yaşananları değerlendirdi.

14.11.2017 09:58:44 0

 

 Dörtyol Fourv Way Otel´de düzenlenen çalıştaya CHP, Vatan Partisi, MHP, AKP´nin de arasında bulunduğu siyasi partiler ile demmokratik kitle kuruluşları, işadamları ve üreticilerin de katıldığı belirtildi. Çalıştayın açılışında konuşan İbrahim Bedir, çalıştayların her ay bir ilçede düzenlenerek, Türkiye ve Ortadoğu ilişkilerinin nasıl geliştiği ve karmaşık olan sorunlara çözüm yollarını gündeme taşıdıklarını belirtti.
Suudi Arabistan ve Lübnan´da yaşanan gelişmeleri yorumlayan Prof. Dr. Yuva da, ABD´nin son darbelerde bulunduğunu, buna karşın İran, Irak, Suriye gibi devletlerin birlikte hareket ettiklerini ifade etti. Prof. Dr. Yuva, Suudi Arabistan´da yaşanları şöyle yorumladı: 'Suudi Arabistan´da 1.200 prens göz altına alındı ve bunların mal varlıklarına el konuldu; Donduruldu. Prenslerin mal varlıklarına el konulduktan merika Birleşik Devletlerinin bu şahısların mal varlıklarına, bankalardaki büyük mal varlıklarına el koyduğunu ilan etti. Suudi Arabistan´daki hadise sadece birilerinin malına el koymak ve talan etmekten ziyade, bununla birlikte Suudi Arabistan´ın bölgede kayıp ettiği birçok savaşın özellikle Suriye ve Yemen´deki savaşın intikamını almak, Katar´la yaşanan krizin intikamını almak, İran´a karşı yeni bir savaş sürecini başlatmak, özellikle de Lübnan meselesi üzerinden, Lübnan Hizbullah´na karşı yeni bir çatışma ve kavganın tohumlarını ekmektir. Lübnan Başbakanı Hariri,i Suudi Arabistan´da tutulmaktadır. Birleşmiş Milletler, Hariri´nin ailesi, Lübnan´daki birlikte hareket eden partidaşları, Lübnan Başbakanı Hariri´nin bir an önce Suudi Arabistan´dan çıkıp, Lübnan´a gelmesi istedi ve mevcut durumun kabul edilemeyeceği yönünde ifade kullandı. Hem Lübnan Başbakanın istifası üzerinden, hem de zengin Suudi iş adamlarının mal varlıklarına el konularak, büyük paralar elde edilmesi, bölgede düşünülen yeni savaş senaryolarının tatbik edilmesi yönünde ciddi adımların atılmasıdır. Bütün bunların herhangi bir yarar sağlayamayacağını görmek mümkündür. Zira hem İsrail tarafından, hem Lübnan ve hatta Suudi Arabistan´ın kendi içinden gelen haberlere baktığımız zaman, birçok kimsenin böyle bir savaşın bölgesel büyük tahribata ve büyük savaşa gideceği, kazanan tarafı olmayacağı ifade edilmekte' diye konuştu. ABD´nin Rusya ile bir savaş istemediğini anlatan Yuva, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: 'O zaman bölgede yaşanan hadiselere baktığımızda, Suudi Arabistan ve İsrail kaynaklı olarak savaş yönünde bir talep var. Fakat bu talebin yerine getirilmesi için ABD´nin muhakkak dahil olması gerekiyor. Bu aşamada Amerika çok çaplı ve geniş kapsamlı bir savaş niyetinde değil, fakat şunu istiyor; Suudi Arabistan´da ARAMCO şirketi üzerinden hem OPEC´e alternatif olmak, OPEC´ten kurtulmak ve hegemonya hareketi ile Çin´i, İngiltere´ye kadar uzanan İpek Yolu üzerinden vurmak. İran üzerinde ciddi baskı uygulayarak dünyadaki petrol sevkiyatı, petrol fiyatı ve güzergahlarına tamamen tahakküm kurup, Japonya´yı, Çin´i ve Kore´yi, petrol´a muhtaç olan ülkeleri zabtırap altına almayı hedeflemektedir.'
'Amerika, İsrail ve Suudi Arabistan´ın bölgede yapmak istedikleri senaryoların olabilirliği ne derece mümkün?' diye soran Yuva, 'Rusya, İran, Çin ve Türkiye, Irak ve İran arasında sağlanan askeri ve ekonomik işbirliği dayanışması daha stratejik iş birliği ve güç birliğine dönüşürse, böyle bir projenin hayat hakkı bulması, mümkün olmayacaktır' diye konuştu.
Türkiye´ye çok önemli sorumlulukl düştüğünü ifade eden Yuva, 'Türkiye sorumluluklarını yerine getirir, bölgesel iş ve güç birliğini sağlayabilirse, bölgenin istikrarı ve huzuruna katkılar yapacağına inanıyorum. Türkiye´nin bu gün Irak, İran ve Çin´le ve bölgenin diğer aktörleri ile ortaya koyduğu olumlu ve pozitif enerjisinin, Ankara ve Şam´ın işbirliği ve güç birliğine dönüşmesi için bir çabaya, açık kapı politikasına dönüşmesini umut ediyoruz. Bunun yapılması halinde bu işbirliğinin en önemli halkası olan Suriye´nin, Türkiye ile birlikte bu işin içinde olması, senaryolara önemli bir kalkan oluşturacaktır' dedi.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00