“Tahminim Türkiye´de ilk atağı biz geçirdik”

Geçtiğimiz haftalarda atlattığı rahatsızlığın koronavirüs olduğunu yineleyen HBB Bşkanı Lütfü Savaş´a göre Hatay bu hastalığı ilk periyotta geçirdi, hastalıkta 2. dalga yaşanıyor.

SAĞLIK 3.04.2020 17:44:17 0
“Tahminim Türkiye´de ilk atağı biz geçirdik”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Türkiye´de ilk atağı Hatay´ın geçirdiğini, toplumun ortalama yüzde 80´inde bu virüse karşı antikor olduğunu düşündüğünü belirtti. Geriye dönük 2,5 aylık dönemin araştırılmasını öneren Başkan Savaş “Ocak 15´ten itibaren Hatay´da çok şiddetli bir şekilde yaşadığımızı düşünüyorum. Çünkü şu anki koronavirüs semptomlarını ben de yaşadım. Ben o hastalığı ayakta atlattım ama tedavi gördüm. Baktığınız zaman çevremde birçok insan yaklaşık 3 haftalık, şu anki semptomlarla hemen hemen örtüşen rahatsızlıklar geçirdi” dedi.

Katıldığı bir televizyon programında Ocak ayından bu yana bölgede yaşanan sağlık problemlerini irdeleyen Başkan Savaş, “Çok büyük bir ihtimalle biz bu hastalığı ilk periyotta geçirdik” diye konuştu. Hatay´da gerekli önlemlerin alınarak sürdürüldüğünü ifade eden Başkan Savaş, ancak geriye dönük zatürreden dolayı yaşanan ölümlere dikkat çekti. Başkan Savaş´ın şu değerlendirmeyi yaptı:
“Hatay´da durum sakin olsa da biz sıkı önlemler almaya devam ediyoruz. Evrensel kurallarımızı, kişisel hijyenimizi tam yapmamız gerektiği gibi yapacağız. Biz bu süreci deprem sürecinde yani Ocak 15´ten itibaren Hatay´da çok şiddetli bir şekilde yaşadığımızı düşünüyorum. Çünkü şu anki koronavirüs semptomlarını ben de yaşadım. Ben o hastalığı ayakta atlattım ama tedavi gördüm. Baktığınız zaman çevremde birçok insan yaklaşık 3 haftalık, şu anki semptomlarla hemen hemen örtüşen rahatsızlıklar geçirdi. Ben Hatay´daki tüm cenaze sahiplerini ararım, niçin öldüğünü sorarım. Bu süreçte sorduğumda yaşlı ölümlerinin çoğunun zatürreden, astımdan, bronşitten öldüğü akciğerlerle ilgili teşhis konulduğu söylendi. Ben ilk defa bu kış solunum yolu enfeksiyonlarından bu kadar fazla ölen insan gördüm. Zatürre hastalığına baktığınız zaman kimse ikinci gün ya da üçüncü gün ateşten ölmez. Çok büyük bir ihtimalle biz bu hastalığı ilk periyotta geçirdik. Hem Avrupa´nın hem de İran´ın tam ortasında, geçiş noktasındayız. İran´da ve Avrupa´da bu kadar vaka görülüp, bu kadar insan ölürken Türkiye´de şu anda 200 civarında insan hayatını kaybetmiş. Vaka sayısı da Avrupa´daki ülkelerden daha düşük, aynı zamanda bizim nüfusumuz daha fazla. Benim tahminim şu, Türkiye´de ilk biz atağı geçirdik, bu atak sürecinde bu virüsle karşılaşmayan insanlar, şu anda karşılaştığı zaman ve semptomlar irdelendiği için hasta olarak tanımlayıp yakalayabiliyoruz.”

“HBB´nin yardımları sürüyor”

Cumhuriyet Halk Partisi olarak siyasi bir rant devşirme peşinde olmadıklarını, İçişleri Bakanlığının Ankara, İstanbul ve Antalya´daki hesapları bloke etmesinin ardından kendilerinin de birlikte açtıkları şartsız bağış hebasını noktaladıklarını aktaran Başkan Savaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“CHP´li 11 büyükşehir olarak daha fazla yardım etmek ve daha fazla insana ulaşabilmek için şartsız bağış olmak üzere hesap açmıştık. Geçtiğimiz gün İçişleri Bakanlığımız Ankara, İstanbul ve Antalya´daki hesapları bloke etmiş. Öyle olunca bu süreç içerisinde bu iş siyasete dönük bir mücadeleye dönüşmesin, biz insanlara hizmet etmeye çabalarken kavga etmeyelim diye bu durumu burda noktaladık. Şu anda kendi imkanlarımız ile hem nakit hem de erzak konusunda destek veriyoruz. Her yeri dezenfekte ediyoruz. 65 yaş üzerindeki büyüklerimize de elimizden gelen desteği yapıyoruz. Valilik vefa grubu diye bir grup kurdu. Bizden adam istediler, bizler de destek olmak amacıyla verdik. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak siyasi bir rant devşirme peşinde değiliz. Bu olağanüstü şartlarda imkanlarımızı zorlayarak, bu sıkıntılı süreç geçene kadar hemşehrilerimize ulaşabildiğimiz ölçüde ulaşmaya ve dertlerini çözmeye gayret ediyoruz. Bugün siyasi polemik ve bu işleri yaparken birbirimize sıkıntı yaratacak zaman değil. Hep birlikte bir olup iri olup, insanları diri etme ve onları hayata tutundurmak için çaba sarfetmek ve yardım etmek için buradayız. Sadece CHP´li 11 büyükşehir belediyesi değil Türkiye´deki bütün belediyelerin de tüm siyasi partilerin de aynı istikamette bu işe bakması gerekiyor.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04