'Talasemi bulaşıcı değil'

Hatay Talasemi ve Orak Hücre Anemi Hastalıkları Derneği (HATODER) Başkanı Burhan Kerimoğlu, Antakya´daki tutuklu ve hükümlülere talasemi ve orak hücre anemi hastalığı konusunda eğitim semineri verdi.

SAĞLIK 7.12.2018 10:32:51 0

Antakya/SES

 Yazılı yapılan açıklamaya göre, Kerimoğlu, şu açıklamayı yaptı: 'Talasemi (Major) hasta tipinin doğumdan itibaren daha 3-4 aylık iken başlayan ve sürekli kan nakli gerektiren çok ciddi kalıtsal bir kan hastalığı. Belirtisi çocuklarda halsizlik, solgunluk, iştahsızlık, huzursuzluk, sıkça ateşlenme, tipik bir yüz görünümü. Bu hastalarda alyuvarların normal insanlara göre çok daha hızlı yıkılması, karaciğer ve dalak büyümesi sonucunda da karın şişliklerinin yaşanmasıyla birlikte hastaların iskelet sisteminde de şekil bozuklukları meydana gelmektedir. Bu hastalar hayatta kalmaları için üç haftada bir düzenli kan almak zorunda. Talasemi hastalarının yaşamlarını sürdürmek için dışarıdan aldıkları kan takviyesi de hastalar için ayrıca ek bir tedavi süreci gerektiriyor. Vücuttan fazla demirin atılması için de ayrıca demir bağlayıcı ilaçlar ve göbek civarına takılan desferal pompası yardımıyla vücutta biriken demirin süzülerek dışarıya atılması gibi zorlukları var. Bu işlemler hastaların yaşam sürelerini uzattığı gibi yaşam kalitelerini de arttırmaktadır. Bir hastanın kişi başı yıllık maliyeti devlete 12-90 bin lira dolayında. Hastalıkların önlenmesi için toplumun bu konuda bilgilendirilmesi, taşıyıcı taramaları, genetik danışmanlık ve doğum öncesi tanı testi olan (prenatal) tanının da hastalığın önüne geçmede önemli. Hatay´da yaygın olarak görülen orak hücre anemi hastalığı, üç-dört aylıktan sonra çocuklarda küçük eklemlerde hareket kısıtlılığına bağlı olarak, ağrı, kızarıklık, şişme, sık tekrarlayan infeksiyonlar, sarılık, ateş, zamanla dalak büyümesi, uyku düzensizlikleri ve iştahsızlık gibi belirtilerle kendi göstermekte, Tedavilerinde ağrı kesici ilaçlar, antibiyotikler, sıvı tedavisi vb. gibi şekillere başvurulmaktadır. Soğuk ve sportif faaliyetlerden uzak kalmaları da hastalığın tedavisine destek olan etkenler arasında yer almaktadır.'
Hastalığın taşıyıcılığı hakkında da bilgi veren Kerimoğlu, 'Özellikle anne ve babanın ikisi de taşıyıcı olması durumunda, her gebelik döneminde dünyaya gelecek çocuklardan yüzde 25 hasta, yüzde 25 sağlıklı ve yüzde 50 oranla anne ve baba gibi taşıyıcı olmaktadır. Özellikle anne veya babadan sadece biri taşıyıcı ise yüzde 50 taşıyıcı ve yüzde 50 sağlıklı olma olasılıkları bulunuyor. Talasemi hastalığı kesinlikle bulaşıcı değil. Sadece genler yoluyla nesilden nesille aktarılıyor ve kesin tedavisi kemik iliği nakli' dedi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22