Tarihi 100 lise arasında

İskenderun Lisesi

GÜNCEL 27.01.2021 17:13:52 0
Tarihi 100 lise arasında

Akın Bodur/İskenderun

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün belirlediği tarihi 100 lise arasında Hatay´dan 2 okul bulunuyor. İskenderun Lisesi ve Antakya Lisesi, Milli Eğitim Bakanlığı´nın belirlediği 100 tarihi lise arasında. İskenderun Lisesi, listenin 53. sırasında yer alıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı´nın kitap haline getirdiği 100 tarihi lise, resim ve bilgilerle kamuoyuna duyuruldu. Bakanlığın hazırladığı listede yer alan İskenderun lisesi binasının tarihine ilişkin 1901 yılı gösteriliyor. 11.576 metrekarelik alana kurulu bulunan lisenin Fransız işgali sürecinde askeri amaçla kullanıldığı, daha sonraki süreçte Fransız ve yabancı çocuklara eğitim verdiği, sonraki yıllarda Türk çocuklarının da eğitim görmeye başladığı belirtildi. 15 Mayıs 1955 tarihine kadar sadece ortaokul olan İskenderun Lisesinde, bu tarihten sonra lise sınıflarının da açıldığının yer aldığı kitapta, '... 1966-1967 öğretim yılında ortaokul kısmı kaldırılan okul, halen Anadolu Lisesi olarak öğretimini sürdürmektedir. Tarihi kimliğiyle yarattığı kurum kültürünü, değerleriyle birleştirerek davranış haline getirme gayreti içinde olan İskenderun Anadolu Lisesi- bilim sanat ve ticaret alanlarında çok sayıda başarılı mezunlar yetiştirmiştir' ifadesine yer verildi.
İskenderun Lisesi binasının, 120 yıllık tarihi yapısının, 90 yıldır okul olarak kullanıldığı, ağırlıklı olarak İskenderun ve Belen, Arsuz, Payas üçgenindeki bölgede binlerce kişiyi mezun ettiği biliniyor. Lisenin 100 binin üzerinde mezunu olduğu belirtiliyor.

Bakanlıktan isim değişikliği istemi
İskenderun Lisesi yöneticileri, okulun İskenderun Anadolu Lisesi olarak tanımlandığını belirtirken, isminin yeniden İskenderun lisesi olması için gerekli başvurunun yapıldığını belirtti. Farklı kentlerde isim değişikliği örneğinin bulunduğunu anlatan yetkililer, okul müfredatının ´Anadolu lisesi´ kalmak şartıyla, okul adının İskenderun Lisesi olması ve tarihi adla yeniden anılmasını istediklerini kaydetti. Bu amaçla yapılan başvuruya bakanlığı ne yanıt vereceğini ise önümüzdeki süreç ortaya koyacak.

Tarihi binaya tadilat yapılacak mı?
119 yıllık tarihi binanın restore edilmesine yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü belirten ilgililer, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan okulun restorasyon projesinin, Kültür Varlıkları Hatay Bölge Müdürlüğünden onaylandığını ve restorasyonun başlanması için Milli Eğitim Bakanlığından aktarılacak ödeneğin beklendiğini ifade ediyor. Yeni binası da bulunan lisenin tarihi binasında 9 sınıf ve 10 atölye bulunuyor.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23