'Tarihi bir şehirde farklı menfaatleri dengelemek çok zor'

Edinburgh Kültürel Miras Liderlik Okulu

EĞITIM 12.12.2019 11:20:55 0

 

Akın Bodur

Birleşik Kralın en önemli ikinci kenti, İskoçya´nın 500 bin nüfuslu başkenti Edinburgh, gündüz yaşamı kadar gece yaşamıyla da hareketli. İnsanlar sabahın ilk saatlerin kadar geniş ve işlek sokak ve caddelerde ya da lokanta, cafelerde sohbet edip, eğleniyor. Gece yarısına kadar süren otobüs, tren ve tramvaylı toplu ulaşım da sabahın ilk saatlerinde başlıyor.
İskoçya´da düzenlenen Kültürel Miras Liderlik Okulundaki bin konferansta konuşan Edinburgh Dünya Mirası Koordinatörü Jenny Bruce, dünya kültürel mirası arasında yer alan kentle ilgili planları UNECO, İngiliz ve İskoçya Hükümetlerine bildirdiklerini, onaylardan sonra Edinburgh´a ilişkin planların yaşama geçirildiğini belirtti. Bruce, 'Bu durum bürokrasi açısından zaman alıyor. Ancak sonuçla planlar ve plan değişikliklerine ilişkin UNESCO belirli koşullar istiyor ve bunu yapmak durumudayız. Yasalarla, tarihi bir şehirde farklı menfaatleri dengelemek çok zor. Biz, Edinburgh Dünya Mirası olarak bunu yapmaya çalışıyoruz. Bunun için evrensel değerleri görmek, aydınlanma değerlerinin manifestosunu görmek gerekiyor. Alanları korumak için koordinatörlük rolü çok önemli, çünkü işbirliği gerektiriyor ve bunsuz işin içinden çıkılması zor' değerlendirmesinde bulundu. Edinburgh´taki İskoçya Ulusal müzesi ve de benzer durumun yaşandığını ifade eden Bruce, 'Tarihsel meranlarda akışkan hayat için denge kurmak gerekiyor. Çünkü bu alanda, ticaret merkezi, belediye merkezi, hükümet merkezi ve sürekli galeriler var. Gece kullanımını iyi yönetiyoruz. Çünkü bir barın ya da ticaret merkezinin üzerinde yaşam var ve bu insanlar kent ekonomisini etkiliyor' dedi.

'Herkes. için bir şehir planı yaratmak, şehrin herkes için dağıtılmasını gerektirir'
Türkiye´den farklı mesleklerden davetli 21 kişinin konuk edildiği 'Edinburgh Kültürel Miras Liderlik Okulu' etkinliğinde katılımcılara seslenen Edinburgh Dünya Mirası Koordinatörü Jenny Bruce, dünya miras alanı olan Edinburgh çevresinin yönelme şekli ile yapılı şehrin çevre şekli ile aynı olduğunu ifade ederek, Birleşik Krallıkla birlikte dünya mirası kentlere ilişkin ortak çalışma yaptıklarını da kaydetti. Teknik toplantılarda yöneticiler ile halk temsilcilerinin de bulunduğunu anlatan Edinburgh Dünya Mirası Koordinatörü Jenny Bruce, 'Bu toplantılarda dünya kültür mirasının nasıl yönlendirilmesinin kararlarını alıyoruz. Halktan ve sivil toplum kuruluşlarından da görüş alıyoruz. Onlara geri bildirimler olarak ´sizin görüşleriniz şu´ diyoruz ve ortaya çıkan talep, öneri, raporlar hakkında da sivil toplum kuruluşları ve katılımı olan halka bilgi aktarıyoruz. Herkes. için bir şehir planı yaratmak, şehrin herkes için dağıtılmasını gerektirir, getirir. Şehrin herkes için olabilmesi için sürekli olarak kendimize ´başka seçenek, yol var mı?´ sorusunu yöneltiyoruz' diye konuştu.

'Şehir için en büyük tehdit, uygunsuz gelişim'
Jenny Bruce, konferanstaki değerlendirmesini şöyle sürdürdü: 'Halkın ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı, bizim ilettiğimiz geri bildirimlerle insanlarla daha fazla ilişki kuruluyor ve farkındalık oranı da artıyor. Bu çalışmayı, yönlendirme grubumuz yapıyor. Ve ortaya çıkan daha çok çıktı üzerinde çalışmalar yapıyoruz, şehrin gelişmesine yönelik yaklaşım farklı oluyor. Şehir için en büyük tehdit, uygunsuz gelişim.'

Bruce: Önceliğimizi belirledik
Edinburgh Dünya Mirası Koordinatörü Bruce, üniversite öğrencileri ve yetişkin grupların katıldığı Edinburgh Kültürel Miras Liderlik Okulu eğitiminde katılımcılara şöyle seslendi: 'Dünya kültür mirası kentini yönetmek aslında kent yönetimiyle ilgili pek çok şeyle ilgilenmeyi gerektiriyor. Bu, kaynakları daha ili yönetmek ve kent dokusunu korumak açısından önem taşımaktadır. Kent ve kültürel mirası yönetmedeki bizim anlayışımız bu ve biz bu anlayışımızı ülkeye yaymaya çalışıyoruz. Bunun içinde önceliğimizi bir daire içinde şekillendirerek, belirledik.
Yılda bir kez, İskoçya´nın başkenti Edinburgh´ta düzenlenen ve Hatay´dan 2 öğretmen ile 1 HBB çalışanı ve 1 gazetecinin bulunduğu Kültürel Miras Liderlik Okuluna çeşitli üniversitelerde tarih, edebiyat, mimarlık, mimari restorasyon, kuartör, arkeoloji, şehir ve bölge planlama eğitimi alan öğrenciler Ayşenur Ceylan, Cem Almurat, Nurbanu Eren, Aylin Çalık, Fatma Özen, Hüma Sıvuran, Melda Kaplan, Beritan Çiftçi, Suna Helin Temel, Aysu Yıldız, Beyza Cocgün, Ebru Timinci, Beyza Demir, Ebru Özgenç ve Duygu Köse; Hatay´dan öğretmenler Süleyman Aşkar ve Ayça Gizem Bildirici, Hatay Büyükşehir Belediyesi Proje Sorumlusu Çiğdem Tambağ, Bilecik Belediyesi Müze Müdürü Mesut Ünver ve Bilecik Belediyesi Proje Koordinatörü İlkay Çınar da katıldı. Gruba, Kültürel Miras Koruma Derneği Proje yöneticileri Duygu Güner, Çağla Parlak, Banu Pekol, Süreyya Topaloğlu ve Sena Kayasu, tercümanlar Latife Canan Kaplan, Müge Atala ve Barış Yıldırım eşlik etti.
Son.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29