Tarımda teknolojiyi kullanmamız lazım

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Altınözü´nde başlayan zeytin hasadının açılışına katılmak üzere Hatay´a geldi.

29.10.2018 12:54:37 0
Tarımda teknolojiyi kullanmamız lazım

Antakya/SES

Bakan´ın Hatay heyetinde, Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı ve bakanlığa bağlı genel müdürler de bulundu. Hatay Valiliğinde vali yardımcıları ve müdürler tarafından karşılanan Bakan Pakdemirli, Valilik Şeref Defterini de imzaladı. Pakdemirli´nin valilik ziyaretinde Hatay Milletvekilleri Hüseyin Yayman ve Sabahat Özgürsoy Çelik, Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu ve Nursal Çakıroğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Uğur Ertekin, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, AKP Hatay İl Başkanı İbrahim Güler ve belediye başkanları da bulundu. HBB Başkanı Lütfü Savaş ise bakanı havaalanında karşılayanlar arasında yer aldı.
Hatay Valisi Erdal Ata, bakanın makamına yaptığı ziyarette, 'Hatay tarım potansiyeli yüksek bir ilimiz. Sulanabilir arazilerinde bir sezonda üç ürün almak mümkün. Bakanlığınızın destekleri ile Reyhanlı Barajı bitirildiğinde bu potansiyel daha da artacak” dedi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise şunları söyledi: 'Hatay benim için çok önemli. En başta gastronomi şehri olması yönünden önemli, çok kültürlülüğün merkezi olması açısından çok önemli ve güzel bir şehir. Hatay ilimiz bizim için en önemli bir tarım alanı. Sulama ile ilgili konularda çalışmalarımızı hızlandırıyoruz.'
Karlısu Mahallesindeki zeytinliğe geçen ve burada temsili olarak zeytin hasadı yapan Pakdemirli, çiftçilere bereketli sezon diledi ve çiftçiye verilecek desteklerle tarım sektörünü güçlendireceklerini ifade etti. Hatay 3. Mobilya Fuarını da ziyaret eden Pakdemirli, ilde üretilen mobilya çeşitlerini yakından inceledi ve imalatçılardan bilgi aldı, ardından da Ottoman Palace Otelde düzenlenen, sivil toplum kuruluşları ve muhtarların da davet edildiği 'Hatay tarım sektörü ile buluşma' toplantısını katıldı. Hatay Milletvekilleri Hacı Bayram Türkoğlu, Hüseyin Yayman, Sabahat Özgürsoy Çelik, Hatay MKÜ Rektörü Hasan Kaya, Vali yardımcıları Aydın Tetikoğlu, Nursal Çakıroğlu ve Bilal Ölmez´in de katıldığı toplantıda konuşan vali Ata, 'Hatay tarım potansiyeli çok yüksek olan bir ilimiz, Bakanlığınızı çok yakından ilgilendiren bir kentimiz. Hatay´da tarımın gayri safi milli hasılattaki payı yüzde16, toplam istihdamdaki payı yüzde 29, yılık yaratılan katma değer ise 4.385.000 TL civarında önemli bir rakamı bulmaktadır. İlde 552.000 hektar alan bulunmakta bunun 275.000 hektarı tarıma elverişli ekili alanlardan oluşmaktadır. Türkiye´deki tarımsal ürünler alanında ihracata baktığımızda Hatay 2002 yılında 350 milyon dolar ihracat yaparken bu rakam geçen sene 638 milyon dolar olarak gerçekleşmiş. İldeki yatırımlar bazında baktığımızda da en fazla yatırım Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı birimler tarafından yapılmaktadır. DSİ´de toplam 60 projemiz var ve bu projelerin toplam tutarı 1 milyar 725 milyon TL´dir. Tarım alanında 20 projemiz var bunun toplam değeri ise 24 milyon 280 bin TL, ormanla ilgili 15 proje yapılmakta bunun da değeri ise 27 milyon 500 bin TL´yi bulmaktadır. İlde Bakanlığınız tarafından yapılan toplam olarak 95 adet projemiz var ve bunların toplam değeri 1 milyar 776 milyon TL´yi bulmaktadır. Türkiye´nin en önemli ve verimli ovalarından birisi Amik Ovasıdır. Bu ovanın su ile ilgili sorunları çözüldüğü takdirde bu bölgedeki çiftçilerimiz yılda üç defa ürün alabilme şansına sahip olacaktır. Özellikle katma değeri yüksek olan endüstriyel ürünler yetiştirebilecektirler. Topraklarımız açısından en önemli projelerin Devlet Su İşleri açısından olduğunu düşünüyorum. Bu bölgede devam eden projelerin tamamlanmasıyla verimin daha da artacağını düşünüyorum” dedi
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de şunları söyledi: 'Tarım ve Orman Bakanlığımızı birleştirdik yani toprak ve suyu bir araya getirdik. Toprak ve suyun birlikte yönetilmesi çok önemliydi. Su ve tarımın birlikte yönetilmesiyle büyük bir sinerji oluşturacağız. Ama ağırlıklı olarak havzaları da genel anlamıyla suyun üzerine oturtarak Türkiye´de yaklaşık 15-20 kadar havza yönetmiş olacağız. Bu havzalarımızdan tarım ve orman il müdürleri, DSİ müdürleri karar merci olacak ve havzaları birlikte yöneterek anında karar verici yetkiye sahip olacaklar. Tabii ki yapısal problemlerimizde var. Ben bu problemlerin çözümü için de hepinizden 3 yıl kadar zaman istiyorum. Hayvancılıkla ilgili problemlerimizi çözmemiz içinde en az üç yıl gerekli. Problemlerimizi planlı ve programlı olarak çözeriz diye düşünüyorum. Son 16 yılda tarım ve hayvancılık alanında 2.2 milyar TL hibe desteği verdik. Genç Çiftçi Projesi kapsamında toplam 700 projeye toplam 21 milyon TL verdik. 13 bin dekar mera alanında dere ıslah çalışmasını tamamladık. Hatay´a HİPART kapsamında 21 milyon TL hibe ödedik. Hatay´ın son 16 yılda büyük baş hayvan sayısı yüzde 94´lük artışla 150 bin baş olmuş, küçükbaş hayvan sayısı yüzde175 artışla da 400 bin baş olmuş, süt üretimi ise yüzde 82´lik artışla 180.000 tona çıkmıştır. Tarımda mutlaka teknolojiyi kullanmamız lazım. Dünyada 2030 yılında iki değerli şirket kurulacak. Birincisi en değerli şirket olan eğitim şirketi. Uzaktan teknolojiyi ve interneti kullanarak eğitim verecek. İkinci en değerli şirket tarım şirketi olacak. 2050´li yıllarda hem nüfus artıyor hem gıda ihtiyacımız artıyor. Tarım tüm dünyada en önemli alanlardan biri oluyor. Bu konuda farkındalığımızı en üst düzeyde tutmalıyız. Dünyada çok önemli bir ev ödevimiz var. Bir yandan köyden kente göçle mücadele ederken, biryandan da gıda üretimimizi artırmamız gerekiyor. 21 yüzyılda bizim tarımla ilgili önemli bir şansımız var. Avrupa´da tarımsal üretim yapan ülkeler arasında bir numaradayız, ama daha iyiye gitmemiz gerekir. Bizim sizlerden daha çok bilgi alıp, tarım için daha iyi politikalar geliştirmemiz gerekir. Bugün 60 milyar dolar olan hasılamız ileride üçlü rakamlara yükselebilir.”
Hatay Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, toplantı da ilin sulama, hayvancılık, arıcılık, enerji problemleri, girdi maliyetleri, tarımsal destekler, 2B arazileri, sınırdaki tarım arazileri ve orman konularının ele alındığı belirtildi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04