'Taşınma yardımı alan' eşya,para alamayacak

Hatay Milletvekili Abdülkadir Özel, 6 Şubat depreminde evi yıkılan ya da ağır hasar olduğu için eşyasını alamayanların, eşya ödeme başvurusunun taşınma parası almasıyla bağlantılı olacağını ifade etti.

GÜNCEL 24.01.2024 13:21:00 0

Akın Bodur/Antakya
Hatay Milletvekili Abdülkadir Özel, 6 Şubat depreminde evi yıkılan ya da ağır hasar olduğu için eşyasını alamayanların, eşya ödeme başvurusunun taşınma parası almasıyla bağlantılı olacağını ifade etti. Özel, İskenderun'daki sel baskınında 'sel mağduru' esnafa, beyanları ve hasar tespit incelemesi doğrultusunda zararlarına ilişkin ödeme yapıldığını, depremzedelere de eşya ödemesinin yapılacağını söyledi.
Cumhur İttifakı'nın Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı AKP'li Mehmet Öntürk'ün Antakya'daki Gardenia Kır Bahçesinde düzenlediği basın toplantısında sonrasında gazetecilere deprem konutlarına ilişkin bilgi veren milletvekili Özel, "Depremzedelere eşya parası ödemesi yapılacak mı? Ö deme yapılacaksa bu ne zaman olacak?" içerikli sorusunu da yanıtladı.

'Taşınma yardımı' bedeli alana eşya ödemesi yapılmayacak
Deprem sonrası depremzedelere yönelik olarak ödenen 15 bin liralık 'taşınma yardımı' bedelinin, kişinin beyanına bağlı olduğunu anımsatan milletvekili Özel, deprem sonrası birçok kişinin farklı kente gitmek, konut gibi kullanabileceği konteynere yerleşmek ya da kiraya çıkabilmek için devletin verdiği 15.000 liralık alınan taşınma yardımına başvuruda bulunduğunu anımsatttı. Hatay Milletvekili Özel, eşya parası ödemesi yapılırken, kişinin beyanına bağlı olarak ödenen 'taşınma bedeli alanla almayanın' ayrılacağını, taşınma bedeli almış olmanın, depremde zarar gören konutundan eşyasını taşımış olduğu anlamına gelebileceğini ifade etti.

Binalardaki eşya durumu tutanakla tespit edildi
Depremzedelerin bu konuda mağduriyet yaşaması için hükümetin çok hassas davrandığını anlatan Hatay Milletvekili Abdülkadir Özel, "Kimin evinin yıkılıp yıkılmadığı, kimin binasının ağır, orta ya da az hasarlı olduğu biliniyor. Bu kayıtlarda mevcut. Binası yıkılanların yanı sıra, yıkım kararı verilen ağır hasarlı binalarda, bina içerisindeki eşya durumu da (binada ne kadar eşya var, eşyaların bir kısmının alınıp alınmadığı) yıkımı yapan firmalara tutanaklarla tespit ettirildi. Bizim elimizde 'kimin binası yıkıldı, hangi binada ne kadar eşya var' bu durum tek tek tespit edildi. Kayıtları mevcut. Bir de gönüllü olarak taşınma bedeline başvuruda bulunan ve 15 bin lira olan bu bedeli alanlar var. 6 Şubat depreminde evi yıkılan ya da ağır hasar olduğu için eşyasını alamayanlar, kişisel beyanlarıyla eşya ödeme başvurusu yapmış ama taşınma parası da almışsa, eşyasını taşımış anlamına geleceği için eşya ödemesi alamayabilir. Bu bir mağduriyet getirebilir. Çözümü için ne yapılabilir? Belki alınan eşya taşıma parasının geri iadesi istenebilir ya da o para geri iade dilebilir" değerlendirmesinde bulundu.

TOKİ'nin yapacağı evlerin bedelinin yüzde 60-70'i silinecek mi?
Özel, Cumhur İttifakı'nın Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı AKP'li Mehmet Öntürk'ün "Şehirde hak sahibi olupta ev sahibi olmayan hiç kimse kalmayacak" ifadesi üzerine yöneltilen "Evlerin bugünkü maliyeti 3.5 milyon lira. Bu nasıl olacak?" sorusunu da açtı. Milletvekili Özel, TOKİ'nin yapacağı evlerin bedelinin yüzde 60-70'inin silineceğini, geriye kalan miktarın ise ödemesinin 2 yıl sonra başlayıp, çok uzun vadeli olacağını, vatandaşların neredeyse sıfır maliyetle ev sahibi olacağını da ifade etti.
 


Anahtar Kelimeler: 'Taşınma yardımı ' alamayacak

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19