Tayfur Sökmen anıldı

Eski Bağımsız Hatay Devletinin tek cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen Antakya´da anıldı

HATAY 3.03.2022 13:24:01 0
Tayfur Sökmen anıldı

Eski Bağımsız Hatay Devleti´nin ´tek Cumhurbaşkanı´ Tayfur Sökmen, ölümünün 42. yılında Antakya´da törenle anıldı. Hatay Valiliğinde düzenlenen anma törenine, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Sökmen´in yakınları, Antakya Garnizon Komutanı Albay Tayfun Çağan, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Ataman, Mustafa Kemal Üniversite Rektörü Hasan Kaya, Hatay Vali Yardımcıları Aydın Tetikoğlu ve Erhan Günay, kaymakamlar, İl Jandarma Komutanı Emrullah Büyük, İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, Sahil Güvenlik İskenderun Grup Komutanı Oğuz Emre Çiçek, belediye başkanları, kurumların müdürleri, askeri erkan ve öğrenciler de katıldı.

'Ortadoğu´da sorunları çözmek isteyenin Hatay´ı örnek alması lazım'

Hatay Valisi Rahmi Doğan´ın, valilik avlusundaki Atatürk Anıtı ve Tayfur Sökmen Anıtına çelenk sunmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunması ile devam etti. Törende konuşan vali Doğan, 'Tayfur Sökmen´in ölümünün 42. yıl dönümünde bir aradayız. Geçmişten günümüze baktığımızda Hatay mücadelesinin, Tayfur Sökmen ve arkadaşlarının, Kuvayı Milliyecilerin yapmış oldukları mücadelenin ne kadar kıymetli olduğunu bugün bir kez daha anlamaktayız. Etrafımıza baktığımızda dünya coğrafyasının bir kaos ve kargaşa içerisinde olduğunu görünce birlik ve beraberliğin, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin gücünün ve kuvvetinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Bundan yüzyıl önceki ahvale baktığımızda, bugün ki şartlardan çokta farklı olmadığını, herkesin aklında ve fikrinde olanları icra etmeye çalıştığını ve bugünde bundan kimsenin vazgeçmediğini görmekteyiz. Buradan yola çıkarak ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının büyük bir stratejik akılla hareket ettiğini anlamış oluyoruz. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Hatay davasına şahsi dava olarak bakmışlar. Mustafa Kemal Atatürk ´Benim özel davam´ demiş ve gerçekten çok büyük bir stratejik hamle sonucunda Hatay´ın anavatana bağlanmasıyla bugün Türkiye Cumhuriyeti Devletinin elini güçlendirmiştir. 30 yıldır mücadele ettiğimiz PKK terör örgütünün yok edilme noktasına getirilmiş olması en büyük sebeplerinden biri de Hatay´ın anavatana bağlanmış olmasıdır. Bugün Hatay´a baktığımızda farklı mezheplerden, dinlerden vatandaşlarımızla birlikte yaşıyoruz. Hatay aslında coğrafyasıyla, sosyal yapısıyla Türkiye´nin bir özeti. Bugün insanlar bir arada huzur içerisinde Hatay´da yaşayabiliyorsa bu Hatay´da ki insanların hoşgörüsü ve muhabbeti ile alakalıdır. Biz Hatay´ı bütün Ortadoğu coğrafyasına örnek gösteriyoruz. Eğer Ortadoğu´da sorunları çözmek isteyen biri varsa Hatay´ı örnek alması lazım, Hatay´da ki sosyal yapının diğer coğrafyalara da örnek olabileceğini görmesi lazım' dedi.

Mursaloğlu, Tayfur Sökmen´i anlattı

Hatay coğrafyasının ‘Akdeniz´in giriş kapısı´ niteliğini taşımasından dolayı tarihin her döneminde önemli ticaret ve ulaşım noktalarından biri olduğunu ifade eden Tayfur Sökmen´in torunu Mehmet Mursaloğlu ise şöyle konuştu: 'Bu jeopolitik ve stratejik konum Hatay´a kültürel ve ekonomik zenginliğin yanı sıra, çeşitli tehdit ve tehlikeleri de beraberinde getirmiştir. Osmanlı Devleti´nin I. Dünya Savaşı´ndan sonra aldığı ağır yenilgi ve sonrasında imzalamak zorunda kaldığı Mondros Mütarekesi ile zaten her daim işgal devletlerinin iştahını kabartmış olan Hatay´a dört bir taraftan saldırıya geçilmiştir. Zamanla kurulan Kuvayı Milliye güçleri ise bu tepkileri silahlı mücadeleye çevirmiş ve kurtuluşun ateşini yakmıştı. Bu ateşi İskenderun ve Antakya çevresinde yakanların başında Tayfur Sökmen olmuştu. Her dönem kendi şartları içerisinde bir kahraman yaratır. Tayfur Sökmen, ‘Hatay halkı devlet olmayı değil, millet olmayı tercih etmiş bir millettir´ sözüyle tüm dünyaya Hatay´ın her zaman Türkiye Cumhuriyetinin bir parçası olduğunu kararlılıkla ifade etmiştir. 1938 yılında ‘Sen, ben yok biz varız´ sözünü söyleyen Sökmen bu anlayışı hem fikri hem de fiili olarak birçok olayda göstermiş ve konuşmalarında da bunu dile getirmiştir.'
Anma töreni, konuşmaların ardından valilik binasındaki Tayfur Sökmen Toplantı Salonu´nda, Sökmen ailesi ve dönemin devlet adamlarının yakınları misafir edilmesiyle sona erdi.

/resimler/2022-3/4/0929109530624.jpg

/resimler/2022-3/4/0929547689348.jpg


Anahtar Kelimeler: Tayfur Sökmen anıldı

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

İskenderun’da yangın paniği

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Başkan borçlanma yetkisi aldı

Hatay 3,8 sarsıldı

Sıkışan yolcuyu itfaiyeciler kurtardı

STK’lar imam Hasan İnci cinayetini sordu

OSB yönetimine iade ziyareti

İsdemir’de çocuk tiyatrosu

1 Mayıs’ta temizlik işçilerini hatırlattılar

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

Geçici işçlerin akitleri feshedildi

Hatay’da 4 yeni İdare Mahkemesi

  • BIST 100

    10276,9%0,67
  • DOLAR

    32,21% -0,18
  • EURO

    34,70% -0,07
  • GRAM ALTIN

    2398,24% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3887,04% 0,00